Nameščanje gumirane zaščite(obroba čolna)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

locicnik

Nameščanje gumirane zaščite(obroba čolna)

OdgovorNapisal/-a locicnik » Ne Nov 02, 2014 09:57

Pozdravljeni,
kupil sem novo gumirano zaščito (Drvoplast),ker je bila stara že dotrajana.
Zanima me kako jo namestiti? Ali potrebujem še kakšne dodatne nosilce, ali jo je potrebno segreti? Zanima me predvsem na krivinah? Prilagam link do slike zaščite(čisto zgoraj črna).
http://www.drvoplast.com.hr/index.php?L=HR&STR=PLOVILA

Hvala za informacije

LP L
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Ne Nov 02, 2014 17:19

Pozdravljen.
Če je ta obroba originalna za tvoj rob, ne potrebuješ dodatne pričvrstitve. Razen seveda vzadaj na krmi, kjer se začne-konča obroba. Najbolje je to seveda delat, ko je toplo, da je guma bolj mehka. Kuhanje, gretje v topli vodi nič kaj dosti ne bo pomagalo, ker nameščanje gre relativno počasi in se guma hitro ohladi-strdi. Zraven tebe in gume bi bilo priporočljivo imet še dva pomagalca in gumikladivo. Enga potrebuješ za pomoč, drugi pa rezerva, ko te začnejo roke in prsti bolet :? Pomaga tudi da gumo in sedišče gume namažeš s cetom , vazelinom ali podobnim artiklom, kateri ni agresiven za gumo. Na krivina ni večje razliko kot na ravnem delu.
Obrobo lepo nastaviš na ležišče in počasi tolčeš po gumi da se lepo vseda, medtem pa ti pomočniki faj španajo obrobo..
Toliko zaenkrat. Res pa ti ne bi priporočal to delat na mrazu.

Tu še imaš en filmček, še pa sam malo poišči na desni strani youtuba.
https://www.youtube.com/watch?v=r4Ib9j47LnY

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
locicnik

OdgovorNapisal/-a locicnik » Ne Nov 02, 2014 18:41

Hvala za pomoč. Se bom držal navodil.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Nov 27, 2014 17:45

Mogoče malo pozno toda Elani imajo gumo nasajeno na profil(na sliki tisti beli točno pod gumo) in gre malo težje kot na filmčku. Osebno sem vedno začel pri premcu(od krme do krme okoli gume ne boš mogel vleči) in vlekel vsako polovico posebej in sproti mazal, na koncu se poigraš in na premcu gumo natakneš na profil (prvo gornji potem spodnji del). Temperatura vsaj 25 c da je guma mehka drugače boš polomil nosilni profil. Če boš nabijal s kladivom boš polomil star profil, novi bi zdržal. Staro gumo tudi previdno snemi, da ne polomiš profila. Profil dobiš v Elanu vendar je 2x dražji kot v Buzetu, pričvrstiš ga z (rf-alu) pop neti(Merkur).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov