Propeler vs. RPM
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Propeler vs. RPM
Zdravo,
Tale vikend sem imel priložnost ulaufat nanovo sestavljeno Yamahao 30 DEO Autolube. V knjigi motorja piše, da je območje vrtljajev/min na polnem gasu od 4500-5500. Moj motor se na WOT(polnem gasu) zavrti le na dobrih 5000 RPM. Propeler, kateri je trenutno nameščen na motorju je 9 7/8 x 12 F
Po strojniškem občutku, bi rekel, da ima motor še nekaj rezerve.
Prosim za potrditev oziroma nasvete, predvsem upam na odziv @SR290 in podobnih strokovnjakov na forumu.
Motor je na Elanu 435f, ki je skupaj z mano in vso opremo tehtal maksimalno 350 kg.
Hvala vnaprej
Tale vikend sem imel priložnost ulaufat nanovo sestavljeno Yamahao 30 DEO Autolube. V knjigi motorja piše, da je območje vrtljajev/min na polnem gasu od 4500-5500. Moj motor se na WOT(polnem gasu) zavrti le na dobrih 5000 RPM. Propeler, kateri je trenutno nameščen na motorju je 9 7/8 x 12 F
Po strojniškem občutku, bi rekel, da ima motor še nekaj rezerve.
Prosim za potrditev oziroma nasvete, predvsem upam na odziv @SR290 in podobnih strokovnjakov na forumu.
Motor je na Elanu 435f, ki je skupaj z mano in vso opremo tehtal maksimalno 350 kg.
Hvala vnaprej
Pusti kot je. Če daš gor manjši korak se bo bolj vrtelo in več pilo, če daš gor večji korak bo pa težko lezel iz vode in probleme boš imel z več potniki.
Trenutno si v varnem območju.
Ne pozabit, da si imel hladen zrak in poleti bo manj moči. Kasneje, če se boš na morju slučajno bližal višjim vrtljajem nabiješ malce dodatnega cupa in bo rešeno.
V kolikor boš vseeno vztrajal pri menjavi propa menjaj korak, premera nikakor ne večaj.
p.s.
Srečno vožnjo in obilo veselja med uporabo plovila!
Trenutno si v varnem območju.
Ne pozabit, da si imel hladen zrak in poleti bo manj moči. Kasneje, če se boš na morju slučajno bližal višjim vrtljajem nabiješ malce dodatnega cupa in bo rešeno.
V kolikor boš vseeno vztrajal pri menjavi propa menjaj korak, premera nikakor ne večaj.
p.s.
Srečno vožnjo in obilo veselja med uporabo plovila!
-
al
Najlepša hvala za odgovore in pojasnila.
Še ena zadevica me matra. Dejstvo, da bo potovalna hitrost čolna malce nad mejo izglisiranja, me zanima ali bi krilca na motorju pomagala obdržati čoln v glisiranju pri nižji hitrosti?
Člani kot je @SR290, s strokovnim argumentiranjem povedanega, dajejo temu forumu EXTRA dodano vrednost.
LP
Še ena zadevica me matra. Dejstvo, da bo potovalna hitrost čolna malce nad mejo izglisiranja, me zanima ali bi krilca na motorju pomagala obdržati čoln v glisiranju pri nižji hitrosti?
Člani kot je @SR290, s strokovnim argumentiranjem povedanega, dajejo temu forumu EXTRA dodano vrednost.
LP
damys napisal/-a: Skupna teža bo dobrih 500 kg.
Ja, saj toliko sem ti napisal.
Tale krilca so totalna marketinška traparija in ne delajo nič drugega kkot dodatni upor!!
Pazi, da boš motor namontiral na tak način, da bo kavitacijska plošča poravnana z dnom čolna, ali centimeter višje, nižje pod nobenim pogojem!
V kolikor želiš, da čoln glisira pod manjšo hitrostjo mu nabavi najmanjši obstoječ Mercuryjev propeler z korakom 12". Mislim, da se mu reče Spitfire in premer naj ima tam pod 9,5". Če ti še vedno ne bo dovolj mu na ustreznem mestu nabiješ dodatni cup in bo še bolje držalo.
In ne glede na občutke daj čim več mase v rit čolna. Težišče za takega naj bo nekje na 35-40%% vodne linije, torej okrog 35% celotne dolžine čolna gledano od krme naprej.
p.s.
Sromaki vi, če imate mene šoštarja za strokovnjaka!
Najudobnejša je tista vožnja, pri kateri je motor v nevtrali, nič trima. To pomeni nogo malce višje in težišče ravno tam, da se premec ustrezno dvigne sam od sebe.
Štirikraki propeler ob tem koristi, ker precej lepše prime od trokrakega in vzdolžno umirja cel čoln. Tisti cup o katerem sem pisal zadevo samo še izboljšuje, ker se "zakrempi" v vodo.
Štirikraki propeler ob tem koristi, ker precej lepše prime od trokrakega in vzdolžno umirja cel čoln. Tisti cup o katerem sem pisal zadevo samo še izboljšuje, ker se "zakrempi" v vodo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta