Vinči - vzdrževanje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 13:49

Na Krku bo čist znosno...
Morm vinče porihtat...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 17, 2015 13:52

Kaj boš delal z vinči, čiščenje, mazanje?

A pozna kdo koga, ki očisti in podmaže sidrni vinč? Sam se nekako ne upam razdirat zadeve, pa tudi kakšnega vzdrževalnega kita nimam pri roki, tako da če kdo ima kakšen naslov, kam se to odnese, da porihtajo zadevo, bom hvaležen :) Lofrans Cayman 1000W se mi zdi da je oznaka.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 14:10

Vinče ja.
Pa tudi sidrnega.
Kaj ne upaš razdirati? Nimaš kaj zaj.... Res.
Vse kar rabiš je bencin za čiščenje, kakšen čopič, pa jaz to s toplo vodo splaknem in potem lepo namažem.
Vinči delajo ko Breitling... :D

Če nisi siguren, da boš vse skupaj nazaj sestavil, si poslikaj "faze" podiranja in potem sestavljanja. Ampak RES ni nič posebnega (tudi sam sem se prvič lotil tega s (pre)velikim spoštovanjem). Pri vinčih samo ne maži preveč in tistega "jeziča" ne pacaj z mastjo ampak ga naolji.

Evo, sem našel eno fotko od predlani

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 17, 2015 16:26

Saj vinče še namažem sam, samo sidrni ima precej ene šare notri. In potem ko razdreš ugotavljaš kaj vse je za zamenjat v rednem, ne vem, 5 letnem servisu in če takrat nimaš pri sebi, potem je probljem. Saj na koncu, če ne najdem kakšnega, ki ima to v malem prstu in ni zlatar, bom res moral sam.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 16:31

Več šare? No pri meni ni tako.
Sicer pa je tema vreme za vikend in vidim, da se za ta vikend napoved dnevno spreminja :?
Petek bo zagotovo sončen...
Jaz sem letos priden in hočem vse porihtati (servisirati) v teh tednih, ker lani sem odlašal do.... letos :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 17, 2015 17:54

Jaz pa nisem 5 let nič nardil z sidrnim vinčem.Sem ga zanemaril?Kaj mu pa drugi nardeite,jaz ga sam gonim.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 18:19

polanc napisal/-a:Jaz pa nisem 5 let nič nardil z sidrnim vinčem.Sem ga zanemaril?Kaj mu pa drugi nardeite,jaz ga sam gonim.

pa ti delaš z vinčem isto k z babo! :lol:
mal ga morš namazat. vinč namreč...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 17, 2015 20:22

slabš,babo kolk morem podmazujem,tle pa sam sidro NOT sidro VEN pa spet...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 20:25

:)

se bom potrudil kaj poslikat in napisat glede vzdževanja vinčev (če bo le lepo vreme)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 17, 2015 20:33

Men je sin lani,ko smo barko kupili vse vinče razstavil in jih spedenal u nulo,edin mi smo tud jezičke namazali z Yamaha mastjo.Tako umazano delo,sploh ko rabiš pazit na tik,da ga ne posereš z mastjo,sam ko je sestavljen je pa druga pesem v njem,
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Feb 17, 2015 20:49

Marchi napisal/-a:Kaj boš delal z vinči, čiščenje, mazanje?

A pozna kdo koga, ki očisti in podmaže sidrni vinč? Sam se nekako ne upam razdirat zadeve, pa tudi kakšnega vzdrževalnega kita nimam pri roki, tako da če kdo ima kakšen naslov, kam se to odnese, da porihtajo zadevo, bom hvaležen :) Lofrans Cayman 1000W se mi zdi da je oznaka.

Neki podobnega za sidro imam tudi sam. Odmontiraj, preglej, zamenjaj olje v prenosu. Če ugotoviš, da kje kaj pušča, pa ga razdri in zamenjaj tesnila, ležaje,... Vse se dobi povsod.
Električarju lahko odneseš še motor, ga pregleda, pomenja kable, ki gredo na motor (če je potrebno).

Sam sem snel sidrni vinč, ker sem ga želel le podložiti, pa me je skoraj kap, ko sem ugotovil v kakšnem stanju je spodaj. Olja sploh ni bilo več v prenosu, kabli čisto črni, ... Nato sem ga kar sam "generalno obnovil". Kot je napisal Al, ni nič posebnega.

Vinč zgleda takole...
Slika
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Feb 17, 2015 22:06

https://drive.google.com/file/d/0B1eJNCw71JE2RHdaNU0/view?usp=sharing
3D model wincha, če koga zanima kako izgleda približno sestava
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 20:27, skupaj popravljeno 2 krat.
www.sailingtimy.com
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 17, 2015 22:08

skiathos napisal/-a:https://drive.google.com/file/d/0B1eJNCw71JExRVJGazd2RHdaNU0/view?usp=sharing
3D model wincha, če koga zanima kako izgleda približno sestava

na jabčku ne dela...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 17, 2015 22:33

Kar zadeva vzdrževanje sidrnega vinča, povzemam po priročniku Lofrans

Vsakih
3-6 mesecev
razsoljevanje s splakovanjem z vodo
podmazovanje vrtečih delov
pregled morebitne korozije

enkrat letno
pregled konektorjev elektormotorja
meritev padca napetosti na konektorjih

vsaki dve leti
menjava vseh tesnil

vsake tri leta

demontaža vinča iz ležišča in splakovanje soli na spodnji strani vinča
ponovna namestitev in zatesnitev vinča v ležišče.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Feb 18, 2015 09:47

Pri meni se verjetno ni nihče nikoli ukvarjal z vzdrževanjem vinča pred menoj in je kar delal (20 let+). Verjetno je zadnjih 10 let delal tudi brez olja, saj sem po demontaži ugotovil, da je počena prirobnica in je tam izteklo vse olje. Tega nisem mogel opazit (da je mastno), saj ni moglo bit mastno prav od ničesar, a je vseeno delal kot "namazan". Kabli so bili črni, kot da bi bili iz črnega cvirna in ne bakra. Vse sem razstavil, motor odnesel k električarju, ki ga je obnovil, strugar mi je naredil novo prirobnico, kupil sem nove ležaje in tesnila, neko drago olje in vse skupaj vrgel skupaj...
Sedaj dela tako kot prej, sam da se zobnikom not smeje, k majo olje... :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 53 gostov