Vinči - vzdrževanje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Kaj boš delal z vinči, čiščenje, mazanje?
A pozna kdo koga, ki očisti in podmaže sidrni vinč? Sam se nekako ne upam razdirat zadeve, pa tudi kakšnega vzdrževalnega kita nimam pri roki, tako da če kdo ima kakšen naslov, kam se to odnese, da porihtajo zadevo, bom hvaležen
Lofrans Cayman 1000W se mi zdi da je oznaka.
A pozna kdo koga, ki očisti in podmaže sidrni vinč? Sam se nekako ne upam razdirat zadeve, pa tudi kakšnega vzdrževalnega kita nimam pri roki, tako da če kdo ima kakšen naslov, kam se to odnese, da porihtajo zadevo, bom hvaležen
-
al
Vinče ja.
Pa tudi sidrnega.
Kaj ne upaš razdirati? Nimaš kaj zaj.... Res.
Vse kar rabiš je bencin za čiščenje, kakšen čopič, pa jaz to s toplo vodo splaknem in potem lepo namažem.
Vinči delajo ko Breitling...
Če nisi siguren, da boš vse skupaj nazaj sestavil, si poslikaj "faze" podiranja in potem sestavljanja. Ampak RES ni nič posebnega (tudi sam sem se prvič lotil tega s (pre)velikim spoštovanjem). Pri vinčih samo ne maži preveč in tistega "jeziča" ne pacaj z mastjo ampak ga naolji.
Evo, sem našel eno fotko od predlani

Pa tudi sidrnega.
Kaj ne upaš razdirati? Nimaš kaj zaj.... Res.
Vse kar rabiš je bencin za čiščenje, kakšen čopič, pa jaz to s toplo vodo splaknem in potem lepo namažem.
Vinči delajo ko Breitling...
Če nisi siguren, da boš vse skupaj nazaj sestavil, si poslikaj "faze" podiranja in potem sestavljanja. Ampak RES ni nič posebnega (tudi sam sem se prvič lotil tega s (pre)velikim spoštovanjem). Pri vinčih samo ne maži preveč in tistega "jeziča" ne pacaj z mastjo ampak ga naolji.
Evo, sem našel eno fotko od predlani

-
al
-
al
Marchi napisal/-a:Kaj boš delal z vinči, čiščenje, mazanje?
A pozna kdo koga, ki očisti in podmaže sidrni vinč? Sam se nekako ne upam razdirat zadeve, pa tudi kakšnega vzdrževalnega kita nimam pri roki, tako da če kdo ima kakšen naslov, kam se to odnese, da porihtajo zadevo, bom hvaleženLofrans Cayman 1000W se mi zdi da je oznaka.
Neki podobnega za sidro imam tudi sam. Odmontiraj, preglej, zamenjaj olje v prenosu. Če ugotoviš, da kje kaj pušča, pa ga razdri in zamenjaj tesnila, ležaje,... Vse se dobi povsod.
Električarju lahko odneseš še motor, ga pregleda, pomenja kable, ki gredo na motor (če je potrebno).
Sam sem snel sidrni vinč, ker sem ga želel le podložiti, pa me je skoraj kap, ko sem ugotovil v kakšnem stanju je spodaj. Olja sploh ni bilo več v prenosu, kabli čisto črni, ... Nato sem ga kar sam "generalno obnovil". Kot je napisal Al, ni nič posebnega.
Vinč zgleda takole...

https://drive.google.com/file/d/0B1eJNCw71JE2RHdaNU0/view?usp=sharing
3D model wincha, če koga zanima kako izgleda približno sestava
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 20:27, skupaj popravljeno 2 krat.
www.sailingtimy.com
-
al
skiathos napisal/-a:https://drive.google.com/file/d/0B1eJNCw71JExRVJGazd2RHdaNU0/view?usp=sharing
na jabčku ne dela...
Kar zadeva vzdrževanje sidrnega vinča, povzemam po priročniku Lofrans
Vsakih
3-6 mesecev
razsoljevanje s splakovanjem z vodo
podmazovanje vrtečih delov
pregled morebitne korozije
enkrat letno
pregled konektorjev elektormotorja
meritev padca napetosti na konektorjih
vsaki dve leti
menjava vseh tesnil
vsake tri leta
demontaža vinča iz ležišča in splakovanje soli na spodnji strani vinča
ponovna namestitev in zatesnitev vinča v ležišče.
Vsakih
3-6 mesecev
razsoljevanje s splakovanjem z vodo
podmazovanje vrtečih delov
pregled morebitne korozije
enkrat letno
pregled konektorjev elektormotorja
meritev padca napetosti na konektorjih
vsaki dve leti
menjava vseh tesnil
vsake tri leta
demontaža vinča iz ležišča in splakovanje soli na spodnji strani vinča
ponovna namestitev in zatesnitev vinča v ležišče.
Pri meni se verjetno ni nihče nikoli ukvarjal z vzdrževanjem vinča pred menoj in je kar delal (20 let+). Verjetno je zadnjih 10 let delal tudi brez olja, saj sem po demontaži ugotovil, da je počena prirobnica in je tam izteklo vse olje. Tega nisem mogel opazit (da je mastno), saj ni moglo bit mastno prav od ničesar, a je vseeno delal kot "namazan". Kabli so bili črni, kot da bi bili iz črnega cvirna in ne bakra. Vse sem razstavil, motor odnesel k električarju, ki ga je obnovil, strugar mi je naredil novo prirobnico, kupil sem nove ležaje in tesnila, neko drago olje in vse skupaj vrgel skupaj...
Sedaj dela tako kot prej, sam da se zobnikom not smeje, k majo olje...
Sedaj dela tako kot prej, sam da se zobnikom not smeje, k majo olje...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 53 gostov