Olje pušča na peti izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

marek156
Višji praporščak

Olje pušča na peti izvenkrmnega motorja

OdgovorNapisal/-a marek156 » To Sep 16, 2008 09:14

Pozdravljeni,

Po neuspešnem iskanju odgovora v dosedanjih debatah na forumu sem se odločil da napišem mojo težavo in prosim za pomoč.

Po končani konzervaciji motorja s Quicksilver sprejem sem opazil, da teče olje ven malo nad režami za vodo, kjer je ena majhna luknjica.
Je možno, da pušča olje iz menjalnika (saj drugega olja ta motor sploh nima) ali pa je to samo ostanek spreja, ki ni obstal v cilindrih motorja in sedaj izteka skozi to luknjico ven? Motor je Selva Naxos 15, letnik 07, rabljen 15 ur.

Prosim za nasvet. Hvala in lp,
Marko

Slika[/img]
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Sep 16, 2008 09:34

Ko si že sam ugotovil je to ostanek spreya.

Olje v peti ima samo dve luknji, ki sta zaprti z vijakoma(kjer se doliva olje). Drugih lukenj NI!!

LP Klemen
marek156
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a marek156 » To Sep 16, 2008 11:04

Klemen, hvala za odgovor. Se pravi, da je šel sprej skozi izpušne kanale do izpuha in tam ven.
dalvey

OdgovorNapisal/-a dalvey » To Sep 16, 2008 12:16

marek156,
ne glede na tip motorja, posebej pa, če je še tako nov kot tvoj, v prostem času tudi malo prebiraj knjižico navodil za uporabo in bo vedno kot nov.
Vedno bodi pozoren, kdo ti dela dela servis in preveri pred prevzemom, da nista vijaka za dolivanje olja v peto in izpust poškodovana od neprimernega izvijača, tudi to se zgodi, opaziš pa šele prepozno.
Veliko zadovoljstva z novo Selvo.
Lp in mirno morje!
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » So Jun 18, 2011 19:14

PM :!: :!: :!:
Ko že enkrat misliš, da vse porihtaš, se še kar neke nove težave pojavljajo :twisted:
Danes sem imel na Ranci probe fare-ful zadovoljen, motor delal v nulo, skratka vse OK.
Ko pa pridem domov pa zagledam sledeče :shock:

OLJE!!!!

Slika

ZAKAJ :?:

Aja pa še to - ko sem sedaj odvil spodnji vijak za izpust olja v peti, ni zaznati sledi vode v olju, pa tudi pri zgornjem pricurlja samo olje.
Vozil sem se nekje 2 uri (ne vem če je relevantno)
Semeringi na pumpi mogoče? Če so - zakaj pa pol ni vode v peti temveč je olje tam kjer bi mogla biti voda :?: :shock:
To verjetno ni, da bi nalil preveč olja ter bi ga motor sam ven vrgel? :D
Ali pa je to mogoče ostanek konzervacijskega spreja?
Motor je Tomos 18.

Hvala
Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » So Jun 18, 2011 20:31

če ti je prišlo tam ven . je to iz pumpe. če v peti ni emulzije. nima veze sploh z peto motorja. če si imel pregosto mešanico pa preveč konzevracijskih sprejev pa teh stvari je verjetno to ta problem. ker z tam ti olje nebi teklo . edino če ti je morda utrgalo tisto gumi dihtungo med spodnjim delom pete ter tistim delom kjer je avspuh. ampak dvomim. kjer ti prihaja voda od hlajenja ven na motorju , tam vtakni cev ter spusti vodo pod pritiskom, da ti dobro splahne kanale.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » So Jun 18, 2011 20:39

Tak za informacijo: Zakaj pride do tega tako pozno.V sodu sem probaval pa ni bilo nič.Sedaj po nekaj časa delovanja pa se je ulilo ven.

Hvala
Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » So Jun 18, 2011 21:33

nebi ti znal odgovoriti. mogoče zaradi večjih obratov in z tem večjega pritiska izpuha. ma ne se sikirat. če v peti ni vode je to sigurno z avspuha. ko konzerviraš cel motor zamaže z oljem in to olje še dolgo izteka iz motorja potem.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » So Jun 18, 2011 22:39

Hvala jonyyy!
Sem že mislil, da je zopet kaj u k.... :!:

Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 09:39

ma če ni vode v peti , ti samo gasa pa na vodo :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 19, 2011 11:22

Hm, tole ni od konzervacijskega olja pomoje. Če si čist do vrha nalil olje v peto (in se zelo potrudil da ti je ratal) je pomoje lahko zaradi vrtenja zobnikov nastal nadtlak in je malo olja nekako ven vrglo. Mešanica olja za nogo in vode ima sicer vonj po olju za nogo...
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 11:49

kasaudio napisal/-a:Hm, tole ni od konzervacijskega olja pomoje. Če si čist do vrha nalil olje v peto (in se zelo potrudil da ti je ratal) je pomoje lahko zaradi vrtenja zobnikov nastal nadtlak in je malo olja nekako ven vrglo. Mešanica olja za nogo in vode ima sicer vonj po olju za nogo...

To misliš, da ga je vrglo pri pumpi ven?
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 14:29

nevem kako bi mu uspelo naliti preveč olja. ampak če ti je že uspelo potem je to prišlo ven pri semeringih na pumpi. posledično to pomeni da niso več dobri in bi jih bilo treba menjati. sta pa ista kot pri aksu propelerja. imaš 2 semeringa eden je obrnjen proti vodi torej impelerju , drugi pa proti olju v peti (zaradi hlajenja)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Jun 19, 2011 15:01

Ja, logična razlaga je, kot pravi jonyyy, da je višek olja vrglo skozi semering pumpe, ker se je zmešalo z vodo in nekako odteklo skozi ohišje noge, čeprav logično bi bilo, da bi steklo dol k zobnikom in se pomešalo z oljem. Vsekakor preglej še o-ring med spodnjim im zgornjim delom pete, izgleda kot da teče od tam. Preventivno zamenjaj še semering pumpe. Čeprav še vedno mi ni jasno, da bi nalil toliko preveč olja, saj ko teče skozi gornji vijak nehaš, mar ne ?
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 15:15

o ring pomoje ni. ker olje teče ven tam kjer sesa vodo. torej je 100% olje iz pumpe.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti