Fisherman slabih 5m motor?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Fisherman slabih 5m motor?

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Sep 29, 2008 16:21

Ker sem že mislil, da vse vem, da sem že skoraj pameten spet nastane problem ... :?:

Kateri motor je primernejši na fishermanu slabih 5 m.
Oba motorja sta Yamaha. Prvi je 40 KM, 2T letnik 1980 ali pa 25 KM, 4T letnik 2001. Sam imam 90+, žena in dve punci pa vse skupaj 100 +-. Se pravi da nas je vsega skupaj cca. 200 kg plus oprema, motor in čoln pa me sedaj zanima za kaj se odločit. 2T me mika zaradi moči, 4T pa zaradi letnika in ekonomičnosti. Cena ne igra vloge oba motorja sta lepo ohranjena 4T je praktično nov. Prosim za kakšno mnenje ... voda mi že teče v grlo. Prisegam na Yamaho zato na kaj drugega niti ne pomislim, če pa že prosim za nasvet. Kako kaže z izglisiranjem in preobremenjenostjo smuča trenutno nihče vlečemo le banano. Hvala za odgovore
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Sep 29, 2008 16:31

Za test se pejte peljat z Marutijem 800ccm po avtocesti tja na 130km/h, pa še klimo mu vžgi in boš dobil občutek kaj kupiti . :lol:
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Po Sep 29, 2008 18:51

Jaz imam fishermana 5,80 in ima 115 konjski motor. Morm povedat, da si ne predstavljam čolna podobne dolžine z motorizacijo manj kot 60 konjev.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Sep 29, 2008 19:28

Če bi moral reči bi rekel 40km ,vendar je star :evil: ,25km je pa sigurno premalo :evil: .Sam imam 5.6m in Yamaho 80 4t pa ti povem,da razmišljam o močnejšem motorju,Kot že veš,moči ni nikoli premalo :wink:
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Sep 29, 2008 19:59

Se mi je kar zdelo, da bo premalo :evil: . Nič, bo potrebno drugega poiskat. Še dobro, da je konec sezone, upam, da se bo kaj boljšega našlo, da naslednje leto ne bo bolela glava. Hvala za hitre odgovore.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Sep 29, 2008 20:26

Do sedaj smo imeli 5m fisherman in 2T 70km motor, pa je bilo komaj dovolj za vse skupaj plus prtljaga in bencin za nekajdnevno potepanje (cca 550kg). Letos imamo 6m in 115km, tudi 2T, pa ni problemov z nosilnostjo, čeprav otroci rastejo.
Stari čoln pa je na prodaj.
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Sep 29, 2008 22:56

Gre za tole zadevo:

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=59631

možakar pravi, da lepo izglisira, meni je pa zelo sumljivo ... Če prištejem še stroške, da čolniček naredim šik in menjam motor potem mi je vseeno če vzamem malo dražjega in nimam skrbi.
Pozejdon,
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » To Sep 30, 2008 00:32

No, tale pa bi znal zglisirat. Mislim, da je tale čoln precej lažji od tistega, kar sem jaz imel v mislih. Gotovo pa ima problem, če so v njem štirje odrasli.
Enak čoln sem videl letos pri Medulinu, le da je imel 40 konjski motor. Tako na oko je plul oz. glisiral čisto spodobno. Sta pa bila dva odrasla na korvu - neka mladenka in mladenič. Res pa je tudi, da so bile razmere praktično idealne - lahen vetrič s strani in morje malo nakodrano.

Se pa pri tako kratkih čolnih hitro konča udobna plovba že ob šibkem maestralu...
Za daljše ture, bi ti vsekakor priporočil kaj večjega.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Sep 30, 2008 12:22

kocka napisal/-a:Za test se pejte peljat z Marutijem 800ccm po avtocesti tja na 130km/h, pa še klimo mu vžgi in boš dobil občutek kaj kupiti . :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sam mislim da ne dobiš Marutija s klimo!

Drugače pa.
Sam imam fishermana dolžine 4,5m, uradno z motorjem Honda 25KM.
Neuradno pa je ohišje in peta od 25KM, sam motor pa je 40KM. Delan je za italijanski trg.
Glede motorja. Mislim da to ni ravno posrečena kombinacija! (kot bi dal v marutija motor 1600ccm) :P :P
Zaenkrat čoln z dvema odraslima in majhim otrok brez težav zglisera, :P pri treh odraslih pa je že problem. :cry: Pri štirih odraslih pa nič več.
:evil: :evil:

Mislim da manj kot 60KM na tak čoln ne gre.

LP Klemen
janez-ray
Višji štabni vodnik

motor 25/40

OdgovorNapisal/-a janez-ray » To Sep 30, 2008 13:13

4,5 m fisherman + 40km motor ni sicer puščica ampak s tremi odraslimi bi moral suvereno zglisirat (dopuščam možnost slabe izbire propelerja, težišče, ...)
medtem , ko je situacija v primeru 4,5m fisherman in 25 km popolnoma drugačna.
Pa še nekaj:
Motorji za ita. trg so navadno večji po izgledu kot za druge trge. Npr. v veliko primerih je imela 25-ka za italijanski trg 3 cilindre, medtem ko je imela 25-ka za druge trge 2 cilindra.
Torej v veliko primerih je za eno številko večji cel motor in ne gre samo za "frizuro" motorja.
Tako, da tvoja teorija, da imaš v ohišju 25-ke, 40-ko ne pije vode, razen v primeru, da tovarna za 25-ko uporablja isto ohišje oziroma šasijo kot za 40-ko.
Proizvajalci motorjev dajejo v italiji normalno garancijo tudi na odprte motorje.
Z blazino čez atlantik!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Sep 30, 2008 15:49

Pozejdon napisal/-a:Gre za tole zadevo:

Če prištejem še stroške, da čolniček naredim šik in menjam motor potem mi je vseeno če vzamem malo dražjega in nimam skrbi.

Sam pravim takole :lol: ,začetnja investicija mala,končna VELIKA :!:
Ure dnevi leta tečejo....
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » To Sep 30, 2008 16:08

Ja, bo držalo. Za kolikor toliko spodoben čoln bo treba odštet vsaj še enkrat toliko.
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » To Sep 30, 2008 18:45

Mel na morju sposojeniga fishermana 5m in pa gor yamaha60 (4taktn) , se mi zdi dokaj posrecena kombinacija, pa tudi poraba goriva je bila s takim motorjem dokaj mala. Zaj ce mislis vozit kaj vec oseb kot dve pol pod 40konjskimi motorji niti ne glej.
lp
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Sr Okt 01, 2008 16:32

zdravo!
sam imam 5 m fišermana in 50KM motor. za nekako normalno uporabo popolnoma zadošča, za kakšno bolj adrenalinsko smučanje pa bi bil bolj primeren kakšen 60 ali 70KM motor.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Okt 01, 2008 18:51

Kot sem že omenil, po vsej verjetnosti bom vzel ELANA 4,4 m, medtem pa se že nekaj dogovarjam za en motor, močnejši seveda. Do sezone je še daleč tako, da bo dovolj časa za šminkanje čolna pa tudi motor se bo našel. Sedaj je bistvo lupinca, da bo zdrava in s čim manjšimi stroški ...

Še enkrat, hvala vsem za vse nasvete, ko bo prišel čas pa sigurno predstavim svojo novo pridobitev.
Pozejdon,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov