Regulator za polnjenje akumulatorja preko solarnih panelov
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Regulator za polnjenje akumulatorja preko solarnih panelov
Namen imam nabaviti regulator, ki ima funkcijo polnjenja dveh baterij hkrati. V mojem primeru gre za polnjenje dveh AGM baterij po 90ah. Zanima me, ali je bolje vgraditi regulator 10A ali 20A?
Hvala za nasvete.
Lp
Pavle
Hvala za nasvete.
Lp
Pavle
Ne razumem najbolje. Regulator, vsaj te, ki sem jih gledal, nimajo nekih nastavitev...razen določitve koliko procentov energije nameni kateri bateriji (10-90, 30-70,...).
Kakšna je sploh razlika? Hitrejše polnjenje? Glede na minimalno razliko v ceni se tudi sam bolj nagibam 20A, ampak pojma nimam zakaj
Kakšna je sploh razlika? Hitrejše polnjenje? Glede na minimalno razliko v ceni se tudi sam bolj nagibam 20A, ampak pojma nimam zakaj
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Ali je tisto dobra izbira
- Ne, ni - to na povezavi je PWM regulator, ne MPPT kot priporoča polanc.
PWM je stara tehnologija, ki ji je bil cilj preprečiti poškodbe akumulatorjev zaradi prepolnjenja, Maximum Point Power Tracking - MPPT - pa je poleg tega cilj uporabiti kolikor mogoče vso energijo, ki jo lahko celica da.
- To, da so optimalno izkoriščeni pri določeni obremenitvi, je mogoče veljalo za stare (linearne) regulatorje, pred 'switching' (preklopno?) regulacijo.
Razlika med tema dvema tehnologijama
Sodobni kontrolerji - tako PWM kot MPPT - so tipa 'switching' in tako malo izgub po celem območju, praviloma pa tudi 'overload protection' kar po mojem pomeni, da če ti celice dajo več kot za 10A energije, jo tak kontroler pač zavrže.
Če imaš 20 A kontroler, pa se to zgodi šele pri 20 A.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
O tem sicer nimam kaj dosti pojma, ampak pri hišni solarni je izkoristek pri obremenitvi med 90 in 100% 95%. Recimo pri 50% pa okoli 85%. je pa res, da gre za tie grid trafote.
Sej mi je mal žal, da sem kaj rekel, ker se ne spoznam
Sej mi je mal žal, da sem kaj rekel, ker se ne spoznam
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Moje mnenje glede elektrike na plovilu.
Tisto, kar imaš original narejeno, je za namen, kakršen pač je. Ko nekaj dodaš ali odvzameš, podreš vse ravnovesje v sistemu. Če drugega ne, je pa kabel prešvoh…
Delaj tisto kar znaš, pojačaj tempo – recimo kakšno naduro, soboto, nočno…, elektriko pa prepusti strokovnjakom kot so NT, Joško, pa še kdo, ki se na to razumejo, in se profesionalno ukvarjajo s tem. Ne bo najceneje, bo pa vrhunsko narejeno, in to v prvem poizkusu. Ker so aktivni na forumu, je preveč na kocki, da bi si dovolili kakršenkoli spodrsljaj okrog tega. To pa ima tudi svojo ceno!
Težko rečem za kogar koli drugega, vendar zase vem, da je zadnje kar si želim med plovbo to, da nekaj voham, podobno kablu, ki se smodi. Da sploh ne omenjam toplega pira…
Razmisli(te)!
(Tudi o pogrešljivih 500€!)
Tisto, kar imaš original narejeno, je za namen, kakršen pač je. Ko nekaj dodaš ali odvzameš, podreš vse ravnovesje v sistemu. Če drugega ne, je pa kabel prešvoh…
Delaj tisto kar znaš, pojačaj tempo – recimo kakšno naduro, soboto, nočno…, elektriko pa prepusti strokovnjakom kot so NT, Joško, pa še kdo, ki se na to razumejo, in se profesionalno ukvarjajo s tem. Ne bo najceneje, bo pa vrhunsko narejeno, in to v prvem poizkusu. Ker so aktivni na forumu, je preveč na kocki, da bi si dovolili kakršenkoli spodrsljaj okrog tega. To pa ima tudi svojo ceno!
Težko rečem za kogar koli drugega, vendar zase vem, da je zadnje kar si želim med plovbo to, da nekaj voham, podobno kablu, ki se smodi. Da sploh ne omenjam toplega pira…
Razmisli(te)!
-
bostjanpar
- Kapitan fregate
- Kraj: Lj-Črvar
Delaj tisto kar znaš, pojačaj tempo – recimo kakšno naduro, soboto, nočno…,
Takšne modrosti nimajo velike dodane vrednosti. V navtiki ne uživam zato, da bi imel izgovor da bi zato v soboto ali ponoči delal...
Seveda je potrebno najdi primerno razmerje, a na barki je pač tako, da ne moreš na avtobus, kot če ti avto crkne. Dodatna težava je, da je po mojem mnenju povprečen nivo strokovnjakov na tem področju nižji, kot pri drugih storitvah. Ekonomija obsega in kompleksnost zadev pač..
Če te minimalno zanima in imaš srednješolski nivo splošne izobrazbe, se lahko ob pomoči forumov vsaj primerno odločaš o tehničnih zadevah. Na barki pa sam delam stvari, na katere pri avtu nikoli niti pomislil nebi- ker vem , da ko bo šlo kaj narobe, bom sam. In forumi so tu res v veliko pomoč...
Pa brez zamere.
bostjanpar napisal/-a:TNa barki pa sam delam stvari, na katere pri avtu nikoli niti pomislil nebi- ker vem , da ko bo šlo kaj narobe, bom sam. In forumi so tu res v veliko pomoč...
Pa brez zamere.
Res je.
Bolj ko poznam vsako skrito luknjo in vsak električni spoj na barki, bolj vem, da bom lahko hitro kaj usposobil, ko bo res treba. Se je že izkazalo za neprecenljivo, ko nenadoma kaj ni delalo sredi Kvarnerja. Si predstavljam paniko, če bi rekel, da nimam pojma in da bomo tam ostali, dokler nas ne poberejo...
Samo na hitro ena zgodba.
Zasidram se na Kaprijah blizu ene barke Pičuljana,skoraj nove..2 motorja WV 600 Ah akujev..Par pride k nama na pijačo in jima je všeč moja muzika Pravi gospa, da onadva ne morta imet 800 W muske ,ker še za hladilnik in vinč ni dosti toka, kljub 120 W celici.
Uf neki je pri vama narobe.Tolk akujev mora gnati tri take muske in še hladilnik pa vinč pa skret..Ne, napetost je tudi pod 11 V.Bla bla še čvekamo in se zmenimo za jutranjo kavo pri njih in vzamem volt meter s seboj.Par sta bila pa geodeta z svojo firmo,na elektriko se pa res nista spoznala.
Malo pogledam tiste vzorno narejene elektro omare in najdem v eni na tleh matico m8.Juhu kabel od polnjenja akujev 2 mm stran od sponke.Dobr ,da niso diode pocrkale.Dejte mi 13 ključ ,pa bo štroma preveč rečem.Zategnem tist kabel gor...se je motor kr počasneje začel vrteti, ko je alternator prijel..Juhu teden so se vozili sam z elektriko od celice,sedaj je blo pa dost toka,kofeta,vina tolk, da sta nama še flašo za s seboj dala in vesela odplula..
Torej malo je fajn vedet kako dela vse skup na barki.Ja zašel sem s teme..Dober reg vzam..
LP Iztok
Zasidram se na Kaprijah blizu ene barke Pičuljana,skoraj nove..2 motorja WV 600 Ah akujev..Par pride k nama na pijačo in jima je všeč moja muzika Pravi gospa, da onadva ne morta imet 800 W muske ,ker še za hladilnik in vinč ni dosti toka, kljub 120 W celici.
Uf neki je pri vama narobe.Tolk akujev mora gnati tri take muske in še hladilnik pa vinč pa skret..Ne, napetost je tudi pod 11 V.Bla bla še čvekamo in se zmenimo za jutranjo kavo pri njih in vzamem volt meter s seboj.Par sta bila pa geodeta z svojo firmo,na elektriko se pa res nista spoznala.
Malo pogledam tiste vzorno narejene elektro omare in najdem v eni na tleh matico m8.Juhu kabel od polnjenja akujev 2 mm stran od sponke.Dobr ,da niso diode pocrkale.Dejte mi 13 ključ ,pa bo štroma preveč rečem.Zategnem tist kabel gor...se je motor kr počasneje začel vrteti, ko je alternator prijel..Juhu teden so se vozili sam z elektriko od celice,sedaj je blo pa dost toka,kofeta,vina tolk, da sta nama še flašo za s seboj dala in vesela odplula..
Torej malo je fajn vedet kako dela vse skup na barki.Ja zašel sem s teme..Dober reg vzam..
LP Iztok
He, he, he
Vidva se kar prepričujta v smiselnost drugorazrednih poizkusov.
MM, LaMike – poliranje
SR 290 – propelerji
NT, Joško – elektrika
Pajer1 – ribolov
Polanc – dobra duša
MT – kako po nepotrebnem pisarit….
Da ne naštevam ostalih…
Vsi STROKOVNJAKI na svojem področju! In ko taki strokovnjaki enkrat vzamejo stvari v roke, potem je stvar 100%!!! In se ni potrebno tresti, da bo nekaj na pol, ali spoj drži, ali da bi kje na pol poti ostal…
Vendar je pot do takega znanja zelo dolga. Izobraževanja, seminarji, poizkusi, testiranja, investicije v osnovna sredstva, … pa niso še nič zaslužili!!! Potem, ko nastopi čas akcije, pa en kup glihanja in jamranja za ceno z naše strani. A se vam zdi to pošteno?
In sedaj naj svoje znanje brezplačno delijo na forumih? c c c
Ko ti pa da kakšen brezplačen nasvet ¨neznalica¨, je pa ogenj v strehi. Kot na primer zdaj.
Vidva se kar prepričujta v smiselnost drugorazrednih poizkusov.
MM, LaMike – poliranje
SR 290 – propelerji
NT, Joško – elektrika
Pajer1 – ribolov
Polanc – dobra duša
MT – kako po nepotrebnem pisarit….
Da ne naštevam ostalih…
Vsi STROKOVNJAKI na svojem področju! In ko taki strokovnjaki enkrat vzamejo stvari v roke, potem je stvar 100%!!! In se ni potrebno tresti, da bo nekaj na pol, ali spoj drži, ali da bi kje na pol poti ostal…
Vendar je pot do takega znanja zelo dolga. Izobraževanja, seminarji, poizkusi, testiranja, investicije v osnovna sredstva, … pa niso še nič zaslužili!!! Potem, ko nastopi čas akcije, pa en kup glihanja in jamranja za ceno z naše strani. A se vam zdi to pošteno?
In sedaj naj svoje znanje brezplačno delijo na forumih? c c c
Ko ti pa da kakšen brezplačen nasvet ¨neznalica¨, je pa ogenj v strehi. Kot na primer zdaj.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
kok-pit? napisal/-a:Moje mnenje glede elektrike na plovilu.
Razmisli(te)!
Moj osnovni posel je - še kako leto - informatika. In ena od bistvenih knjig, ki sem jo uporabljal, tako ko sem študiral kot ko sem učil, je bila Controlling the Computer (Tom Gilb).
Bistveni nauk te knjige je bil, da si ti odgovoren za projekt, ki ga bo nadzoroval računalnik in program, ki ti jih kdo proda.
Če si odgovoren za železarno, boš ti odgovoren za izpad proizvodnje in škodo na pečeh in morda poškodbe delavcev, prodajalec računalnika, ki je med procesom 'crknil' ti bo morda moral v garancijskem obdobju zamenjati matično ploščo ali napajalnik in programer dati popravke na program, ki sta povzročila škodo.
Če kdo prebere tisti del licenčne pogodbe, v katerem piše, o čem se morate strinjati za kaj vse avtorji in prodajalci programa niso odgovorni, sicer programa ne smete uporabljati, vam bo ta del jasnejši.
Enako si ti, ko izploveš kot skiper, odgovoren za vse, kaj se zgodi med plovbo in seveda tudi za vse okrog tega, s kakšno barko in z opremo v kakšnem stanju - in kakšno posadko - si izplul.
In koga si izbral za različne storitve na barko in kakšne storitve si zahteval.
Da sploh lahko najdeš in prepoznaš ustreznega strokovnjaka, moraš razumeti, kaj je cilj tistega, kar treba narediti. In dober strokovnjak ti bo verjetno predstavil alternative, izbire - z različnimi cenami - in ti moraš vedeti, med čem izbiraš.
To, kar sem jaz napisal v tej temi - in dal povezave o MPPT - ni dovolj informacij, da on sam namesti solarni sistem, je pa potrebno da ve, da bo sploh lahko izbiral, kaj bi rad, da mu namestijo.
In za to, da zahtevaš, kaj naj ti naredijo, in da veš oziroma lahko preveriš, ali je bil tvoj denar dobro porabljen, moraš razumeti, kaj je treba narediti. Slepo zanašati se na strokovnjake je pot, ki hitro pripelje do tega, da kolikor bi imel denarja, bo vedno premalo.
Ko smo že pri drugorazrednih poskusih...
- Drugo- (in nižje-) -razredni menedžment je vse, kjer se odloča, ne da bi se razumelo tisto, o čemer se odloča.
- Prvi poskus česarkoli nikoli ni prvorazreden, pa naj gre za to, kako otrok shodi, spregovori, ali pa bodoča olimpijska prvakinja v judu prvič poskusi katerega od metov. Ampak brez tega prvega poskusa nikoli ni prvorazrednosti. Ta forum vidim kot možnost, da kup morjeplovcev postane prvovrstnih na vseh področjih, ki jih zanimajo.
Correct me if I am wrong, please.
Meni je NT dobavil MPPT regulator in shotky diode.
Zadeva deluje super- polnijo se mi trije akumulatorji , hladilnik je stalno vklopljen, v marini zaenkrat ni potrebe , da bi se priklapljal na 220 V.
Celica 140 W akumulatorji 1x180 A in 2 x 100 A regulator MPPT 20A.
Najbolj pa me veseli ker vem da me v hladilniku vedno čaka hladno pivo
Zadeva deluje super- polnijo se mi trije akumulatorji , hladilnik je stalno vklopljen, v marini zaenkrat ni potrebe , da bi se priklapljal na 220 V.
Celica 140 W akumulatorji 1x180 A in 2 x 100 A regulator MPPT 20A.
Najbolj pa me veseli ker vem da me v hladilniku vedno čaka hladno pivo
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 51 gostov