Plezanje na jambor in najdražja žarnica...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kariera
Viceadmiral

Plezanje na jambor in najdražja žarnica...

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Jun 30, 2015 09:12

No evo, lansko leto sem odlašal, letos pa moram. Ob nakupu jadrnice sem ugotovil, da je crknila sidrna luč na vrhu jambora...ker nikoli nisem plezal na jambor, si s pomočjo žene tega ne upam narediti sam. Ima kdo kakšno idejo na koga se lahko obrnem da mi pomaga/pokaže/zamenja sidrno luč. Barko imam v marini Portorož...Za pomoč sem seveda pripravljen tudi plačat...
Hvala.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jun 30, 2015 10:35

Kupi si sedež, pripneš se na dvižnico in potem te žena lepo z vinčem potegne gor (kot jadro). Če mene moja, bo tebe tudi tvoja, pa ne skregaj se pred tem, ker boš potem nekaj časa visel tam gori :twisted:
Ni tako težko, čez križe ji malo pomagaš, tako, da pležeš čez križe, zadnjih par metrov pa se bo že potrudila.
Na vrhu odviješ steklo, odvisno od izvedbe, morda boš potreboval manjši križni izvijač in zamenjaš žarnico enako, kot v avtu. Ko greš gor, si vzami v kakšno vrečko raje malce več orodja, da se ne boš vračal nazaj in spet gor, ker pol se bo tvoji res zmešalo.
Pa predlagam, da si nabaviš ledico.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Jun 30, 2015 10:49

Preden greš gor, preveri pod jamborjem, tam kjer pridejo kabli v barko, če je tok, ko vklopiš luč. Da ne boš zastonj plezal. Če dosti sidraš, razmisli o led žarnici.
Katera barka pa je, koliko ima visok jambor?
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Jun 30, 2015 10:55

Bavarko napisal/-a:Preden greš gor, preveri pod jamborjem, tam kjer pridejo kabli v barko, če je tok, ko vklopiš luč. Da ne boš zastonj plezal. Če dosti sidraš, razmisli o led žarnici.
Katera barka pa je, koliko ima visok jambor?

Y999, Selden jambor, dva križa, ...je pa navijalno jadro, edina vrv, ki gre do vrha jambora je dvižnica bum-a, tako da predvidevam, da se vežeš na njo...Drugače sem pa upal, da me vsaj vleče gor kakšenn bolj močan kot moja žena...:) Predvsem pri spuščanju me zanima, če me lahko sama ustavlja z vinčem, si ne predstavljam točno sile...
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jun 30, 2015 11:09

Jaz ti lahko pri tem pomagam samo ne vem koliko ti se mudi. Jaz bom morda v petek ali soboto v Portorožu. Imam sedež in lahko grem tudi jaz gor.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 30, 2015 11:44

Pri spuščanju nikakor ne sme odviti cele vrvi z vinča, ker je potem težje držati! Na vinču pustiš 3-4 navitja vrvi, sprostiš zavoro in z dlanjo leve roke zaviraš vrv ob vinč, z desno pa popuščaš konec vrvi. Zelo preprosto in brez naporov.
Poglej naokoli, ti bo kakšen sosed zagotovo priskočil na pomoč, če ga EDO prej ne prehiti.
Zamenjaj z LED s senzorjem. Super zadeva in zjutraj ti ni treba vstajat s kuram, še posebej junij, julij, ko je še prekleto dolg dan.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Jun 30, 2015 11:45

EDO napisal/-a:Jaz ti lahko pri tem pomagam samo ne vem koliko ti se mudi. Jaz bom morda v petek ali soboto v Portorožu. Imam sedež in lahko grem tudi jaz gor.

HUH...no če pa tole rata bom pa izjemno vesel, vse poplačam... Načeloma bomo od petka popoldne do sobote zvečer v Portorožu, naslednji vikend pa gremo na dopust...
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » To Jun 30, 2015 15:35

Pa izberi dan, ko bo mirno morje. Že tako premakneš težišče, ko si gor, če bo še malo valov, boš imel pa sploh zabavo. Ne boš verjel kako se gunca, ko si gor na vrhu :D
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jun 30, 2015 16:23

klaus napisal/-a:Pa izberi dan, ko bo mirno morje. Že tako premakneš težišče, ko si gor, če bo še malo valov, boš imel pa sploh zabavo. Ne boš verjel kako se gunca, ko si gor na vrhu :D

Ja, mal pa moraš bit vajen adrenalina, ko greš tja gor :D
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Jun 30, 2015 17:52

vzemi s seboj kako vrvico, ki jo lahko spistiš dol, da si potegneš na vrh tisti kos orodja, ki ga boš pozabil.
Če boš imel to rešeno verjetno niti ne boš rabil (tako kot če vzameš dežnik ne dežuje).
Jaz si vse orodje privežem. Ni lepo, če kos orodja pade s 15 ali 20m višine in se zarine komu v glavo ali pa še huje - poškoduje gelcoat.
Potem pa itak še pade v vodo in ga ne najdeš.
Meni je enostvno, sem si naredil stopnice ampak so vsako leto "bolj narazen"
EMŠO je hudič.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 30, 2015 18:10

Jaz sem bil na mojem Vektorju lani in letos vsaj 7 krat na jamborju.Vse sem čekiral,vsak spoj,vsako šplento,snel vetrnico,drugič TV anteno,spet vse postavil novo oz popravljeno nazaj..in to na boji sred zaliva..15,5 m je pa visoko.
Če Edotu ne rata, me pokliči v soboto,ko grem v Umag.,da to porihtamo.Imej žarnico,vedro,15 m tanjše vrvice,sprej za vijake in šplentne podmazat in dober stol.Če tega nimaš,potem rešujemo, ko grem v nedeljo iz Umaga domov in bom imel s seboj svoj stol.Imej tud fotoaparat, da ti barko poslikam iz ptičje perspektive.Meni ni problem lazit po jamborjih če rabiš.Moj tel 041 554 028
Ne bom pa plezal samo z eno dvižnico,ker hočem imeti varovanje z drugo.Do vrha gre tud dvižnica za genaker,pa dvižnica genove.Sicer od spredaj a za varovanje je to ok.
LP Iztok
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jun 30, 2015 19:42

Edotu bo zgleda ratalo :wink:
Velja pa vse kar sta napisala Polanc & Heron. Varovanje obvezno :!:
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Jun 30, 2015 21:04

Hvala fantje za vse nasvete in pripravljenost na pomoc...sicer se visine ne bojim, parkrat sem se apzajlu na kanjoningih, tudi 40m, pa skok s padalom...:) Se pa ucim in za prvic....kar sem gledal se genaker vrv konca malo nad drugim krizem in ne gre do vrha, pri genovi pa je treba genovo verjetno dat dol, ce prav razumem vrvi?..No ce tole rata, potem spet zacenjam verjeti v brezpogojno pomoc med mornarji....Samo anekdota, v nedeljo sva se z zeno prijavljala nazaj v Piranu, pa je bil poln pomol pa se ena jadralska ekipa si ga je pa se izbrala za trening privezovanja in odvezovanja...edini plac je bil cisto na koncu pomola pa se to tocno tako dolg kot barka..naprej pa ena gumica od domacinov....privezala sva kar z muko, pol metra pred gumico, predvsem jo je bil problem zadrzat takoj da ne zleze naprej, ker je bla zadnja bitva en meter naprej od krme proti premcu.,vem lahko bi vezal krizno ali pa s tretjo vrvjo, no kakorkoli, pomagal ni noben na pomolu, ceprav se je zena kar namucila...ko pridem nazaj na barko se odvezeva in mi zena pove da so jo tipi na pomolu zaj...ces kako bi sele pristala ce bi bil veter, kaksni smo jadralci...me je mel da bi sel nazaj in ene dvem dve napel...pa sem se raj ugriznu v jezik, se je glih hcerka zbudila...kolikor sem videl so bli kvazi turisticni delavci ki so cakali na bogate penzioniste s krizarke ki so se izkrcavali na kopno...Tolk o turizem smo ljudje.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Jun 30, 2015 21:52

Sigurno imaš do vrha jamborja dve vrvi - ena drži bum in ena je dvižnica glavnega navijalnega jadra. Obe uporabiš pri dvigovanju - ena vlečna druga varovalna. Za ženo bo pa to kar težko, tako da ti priporčam moško osebo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 30, 2015 21:57

Ti se ne sekiraj,lepo ženo natreniri da bo pristajala in pol imaš ti obe roki fraj za vrvi.Ja po potrebi je treba tud genovo dol dat ,ker življenje je lahko odvisno od ene dvižnice.Saj ne želim panicirat sam pol je človek gor varen in dela ko na tleh.Pogleda vse varovalke in se ne obremenjuje al bo štrik počil..Pa ZELO važno.Ne vežite se z gambetki ampak z pašnjakom,ker je mojem prijatelju počil en gambetek in je letel na poenj,adrenalin mu je pa dal moč da se je zagrabil za zajle in obvisel..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov