Tomos 18 - izguba moči v obratih ~ vžig??

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

boogle
Poročnik bojne ladje

Tomos 18 - izguba moči v obratih ~ vžig??

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 10:27

Pozdrav!

Imamo sledeč problem z Tomosom 18, ki nam drugače že 15 let dobro služi.

Lani na dopustu je kar naenkrat v visokih obratih izgubil moč - morda tudi v nizkih a se ne opazi. Vžge normalno kompresijo ima in na stojalu brez propelerja v sodu se zelo lepo vrti.

Problem je opazen le med plovbo: vžgeš, se zapelješ počasi iz marine na 1/4 gasa, nato želiš zglisirat in dodaš do konca pa nič, "...bo bo bo bo..." naprej ko en T4.5. Tako smo se potem lani vozili do konca dopusta, potem pa smo peljali motor na servis v Kranj, zamenjali vžigalne tuljave kot glavnega osumljenca, generalno spucali motor in v sodu brez propelerja se je motor lepo vrtel, serviser: "dobro dela".

Letos smo šli ponovno na dopust (Lošinj), montiram motor, zapeljem iz male marine in želim zglisirat pa ponovno "...bo bo bo bo..." ko en T4.5.

Si rečem bodo lokalni mojstri kaj vedeli, pokličem 3 serviserje in me vsi zavrnejo, da se s tomosi ne ukvarjajo, zadnji, da naj grem k Serđotu v Osor. Tam me sprejme Đoni in da motor na bazen z propelerjem vred. Motor zalaufa v prvo, da v pogon naprej in gas "...bo bo bo bo..." zamori motor. Majster zamenja svečke, odklopi ročni in temperaturni "prekidač" in isto... majster reče bobine, jaz pa saj so nove. Rezervnih itak da nima, da bi sprobala a reče "nešto sa paljenjem, da pali prebzo".

Nato mi pokaže trik: v kolikor dam gas na ročki na nulo in direktno s prstom premaknem/odklonim vijak za odpiranje uplinjača se motor zavrti lepo v obrate. Majster pravi da delov nima a glede na to, da je motor lepo ohranjen in ga je škoda predlaga, da kupim rabljeno 18 in premontiram komplet "elektroniko".

Odpeljem motor nazaj na čoln, zmontiram, se odpeljem iz marine, snamem kapo, odvzamem gas na ročki na nulo in dodam direktno na fergazarju - takoj zglisiram. In tako sem ta dopust vozil čoln z dvema rokama :)

Na servisu v Kranju pravijo da težko kaj naredijo, bazena za test nimajo, v sodu se pa lepo vrti.

Gledam tomosa doma na stojalu, pa gruntam, kaj je še od elektronike razen bobin, svečk ter fertajlerja? Slednji je sedaj glavni osumljenec a se ga malo bojim razdreti oz premontirati če dobim kakega rabljenega.

Ima kdo kaj več izkušenj z T18 in elektroniko? Kaj bi še lahko bilo? Mojstri za Tomos še na hrvaškem izumirajo - pozna kdo kakega dobrega v Slo?

...vsak nasvet dobrodošel!!

Hvala in lp!
:)
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 05, 2015 10:38

če ti dela,ko dodaš gas na karburatoju, pomeni, da je elektrika ok...napaka pa zna biti na povezavi med ročko in karburatorjem....
A ko dodaš plin na ročki, se vzvod na karburatoju enako pomakne, kot če ga z roko zmakneš?
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 10:46

Da, hodi zajl so ok. Primerjal sem odmik vzvoda za gas na vplinjaču in za zglisirat rabim 1/3 odmika s prstom. Z gasom na ročici pa gre ta odmik do konca 3/3 a ga za zamori.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 05, 2015 11:00

ne razumem...z eno tretjino hoda ročice zglisiraš...zakaj potem ne daš na ročici samo tretjine gasa, da se ročica zmakne za tretjino....

torej, če sem prav razumel....če daš gas na ročici do konca, se tudi vzvod pomakne do konca? je tako?.... ampak, če daš gas na ročici, ga zamori, če daš na ročki direktno, pa ne. Kaj se dogaja, če enako zmakneš vzvod z roko ali ročico? dela enako?
kaj pa če z roko daš na enkrat do konca gas? ga zamori?

ponavadi je simptom, da motor zamori, kadar je kaka smet v uplinjaču oz. je šoba zamašena. je bil uplinjač očiščen?
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 11:07

Karkoli naredim z ročico zamori oz. ima moči kot en T4.5 ...se pravi če ročico zavrtim 1/3 ali do konca 3/3.

Če pa pustim ročico na 0/3 in odmaknem le vzvod na uplonjaču za 1/3 že zglisiram. O tem vzvodu govorim:

Slika
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 11:09

PS: Zgornji vzvod direkt na vplinjaču dam lahko s prstom tudi na 3/3 in potem šiba z 16 vozli, kar je na 3,3m gumici že adrenalinsko.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 05, 2015 11:51

preglej, kaj se dogaja, ko dodajaš plin na ročici...da ne slučajno premikaš še kaj drugega, recimo lopute za čok ali kaj podobnega.....z ročico se mora premikati samo loputa za plin, enako kot z roko....vse drugo nekaj ne štima.....logično pa, da se premika s plinom tudi vžig....to je tisti kolešček zraven vzvoda, ki gre pod vztrajnik.
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Sr Avg 05, 2015 12:10

Ga je z ročico zamorilo tudi pri snetem pokrovu motorja?
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 12:21

@minek: da, tudi pri snetem pokrovu

@weta: sem že gledal in mislim, da so hodi žice, drsnikov, vzvodov "čisti", bom pa zvečer še enkrat preveril
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 05, 2015 13:12

ne spomnim se več dobro, kako zgleda ta motor v reali ( 10 let ga nimam več), ampak mi je padlo na pamet nekaj, kar bi lahko bilo vzrok...če se ne motim in me spomin ne vara, se pri dodajanju plina obrača tudi navitje pod vztrajnikom za nek majhen kot, ker mu poveča predvžig pri visokih obratih.
Preveri kaj se dogaja s tem premikom predvžiga, če to narediš ročno ali preko ročice, ker zna biti, da ti pri dodajanju gasa preko ročice, predvžiga ne spreminja in potem motor ne gre v obrate. lahko se ti je tam snela kakšna povezava, vzvod itd, kar bi moralo biti povezano.
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Avg 05, 2015 13:30

Ko obrneš ročico, ta zategne zajlo (na sliki v smeri velike puščice), zajla obrne krožno ploščo pod razdelilno kapo za cca 2cm in na drugi strani ta plošča odmakne še vzvod za odprtje plina uplinjaču (na sliki v smeri male puščice).

Tako je razlika med vožnjo z dodajanjem gasa na ročko in z dodajanjem gasa direktno na uplinjaču v rotaciji plošče pod razdelilno kapo.

Slika

Bom preveril, ta navitje za predvžig naj bi bil viden brez da snamem ali odprem fertajler?
Malo me skrbi, da me notri ne čaka "rolex", ki ga ne bom znal skp dat.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 05, 2015 13:41

zdaj mi je bolj jasno, kako je skup zloženo....ne glede na vse, je caka očitno v vrtenju oz. nevrtenju plošče pod vztrajnikom.
Glede na to, da ročica primarno obrača ploščo in šele nato loputo na uplinjaču, z roko pa samo na uplinjaču dodajaš plin, plošča pa je na miru..lahko pomeni, da ko z ročico dodaš plin, dodaš tudi preveč predvžiga in zato motor ne gre....premalo ali preveč predvžiga motor ustavlja....
Lahko se ti je zajla kje zataknila, zmaknila, tako, da sedaj stalno drži preveč predvžiga in ga z dodajanjem plina samo še poveča oz. se ti je kaj razrahljalo na plošči za predvžig, lahko pa se ti je zavrtel magnet na gredi in imaš sedaj stalno preveč predvžiga....da to preveriš moraš sneti magnet.....rabiš snemalnik ( kak serijski ali pa ga sam nardiš)...samo s snetjem magneta ne boš razdrl roleksa.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Avg 05, 2015 17:53

Poglej, če je predvžig in njegova sinhronizacija z odpiranjem lopute uplinjača naštelana, kot sem tu opisal:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=15

Plošča na kateri je stator mora pri max.gasu oziroma predvžigu odpreti loputo uplinjača do konca.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Avg 05, 2015 19:17

Dobr da imas se vse prste.tle mora bit mehanski stos.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Avg 06, 2015 11:11

ce obrnes gas na rocki se na fergazerju premakne vzvodovje na polni polozaj ali ga lahko potem s prstom se porines kaj dalje?
da se ti ni zajla odtegnila zaradi prevec navijanja...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov