Imamo sledeč problem z Tomosom 18, ki nam drugače že 15 let dobro služi.
Lani na dopustu je kar naenkrat v visokih obratih izgubil moč - morda tudi v nizkih a se ne opazi. Vžge normalno kompresijo ima in na stojalu brez propelerja v sodu se zelo lepo vrti.
Problem je opazen le med plovbo: vžgeš, se zapelješ počasi iz marine na 1/4 gasa, nato želiš zglisirat in dodaš do konca pa nič, "...bo bo bo bo..." naprej ko en T4.5. Tako smo se potem lani vozili do konca dopusta, potem pa smo peljali motor na servis v Kranj, zamenjali vžigalne tuljave kot glavnega osumljenca, generalno spucali motor in v sodu brez propelerja se je motor lepo vrtel, serviser: "dobro dela".
Letos smo šli ponovno na dopust (Lošinj), montiram motor, zapeljem iz male marine in želim zglisirat pa ponovno "...bo bo bo bo..." ko en T4.5.
Si rečem bodo lokalni mojstri kaj vedeli, pokličem 3 serviserje in me vsi zavrnejo, da se s tomosi ne ukvarjajo, zadnji, da naj grem k Serđotu v Osor. Tam me sprejme Đoni in da motor na bazen z propelerjem vred. Motor zalaufa v prvo, da v pogon naprej in gas "...bo bo bo bo..." zamori motor. Majster zamenja svečke, odklopi ročni in temperaturni "prekidač" in isto... majster reče bobine, jaz pa saj so nove. Rezervnih itak da nima, da bi sprobala a reče "nešto sa paljenjem, da pali prebzo".
Nato mi pokaže trik: v kolikor dam gas na ročki na nulo in direktno s prstom premaknem/odklonim vijak za odpiranje uplinjača se motor zavrti lepo v obrate. Majster pravi da delov nima a glede na to, da je motor lepo ohranjen in ga je škoda predlaga, da kupim rabljeno 18 in premontiram komplet "elektroniko".
Odpeljem motor nazaj na čoln, zmontiram, se odpeljem iz marine, snamem kapo, odvzamem gas na ročki na nulo in dodam direktno na fergazarju - takoj zglisiram. In tako sem ta dopust vozil čoln z dvema rokama
Na servisu v Kranju pravijo da težko kaj naredijo, bazena za test nimajo, v sodu se pa lepo vrti.
Gledam tomosa doma na stojalu, pa gruntam, kaj je še od elektronike razen bobin, svečk ter fertajlerja? Slednji je sedaj glavni osumljenec a se ga malo bojim razdreti oz premontirati če dobim kakega rabljenega.
Ima kdo kaj več izkušenj z T18 in elektroniko? Kaj bi še lahko bilo? Mojstri za Tomos še na hrvaškem izumirajo - pozna kdo kakega dobrega v Slo?
...vsak nasvet dobrodošel!!
Hvala in lp!