Popravilo Lewmar oken

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Zoro
Poročnik fregate

Popravilo Lewmar oken

OdgovorNapisal/-a Zoro » Ne Okt 04, 2015 22:24

Pozdravljeni,

Potreboval bi kaksen kontakt mojstra, ki bi znal obnoviti/popraviti lewmar okna (zamenjava tesnila, zamenjava pleksija, ipd.).

Hvala!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 04, 2015 22:38

Tudi jaz, predvsem tesnila.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Okt 07, 2015 18:39

Se pridružujem.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Okt 07, 2015 18:52

Po moje ni druge kot sam se angažirat:

1) Naročiti tesnila preko spleta ali uvoznika (http://www.seawave-marine.si/)

2) Stekla se tudi lahko naročijo prek uvoznika ali jih odšraufaš in neseš do nekoga, ki se ukvarja z izdelki iz pleksi stekla (jaz sem vhodna vratca dal narest h Krili d.o.o. http://www.krili.si/kako-do-nas)
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Če Okt 08, 2015 12:22

Uf, zanimivo, glede na to da ima zelo veliko jadrnic in drugih čolnov okna znamke lewmar... Sem drugače gledal malo po lewmarjevi strani in poseg v sam hatch je kar zahteven (vsaj meni) če želiš da je vse vodotesno kot je potrebno...

Hvala za namig za pleksi, če se odločim za DIY jih kontaktiram, samo čas moram najti, ker imam 6 oken, ki bi jih rad saniral...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Okt 08, 2015 20:09

Pa so tale okna iz pleksija ali iz polikarbonata (leksan)? Pleksi je cenejši, bolj trd in bolj odporen proti praskam, polikarbonat pa se ne zlomi, tudi če se ga lotiš s kladivom.
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a algila » Ne Okt 11, 2015 10:53

Ko smo ze pri tesnilih,...zamenjal bi tesnila na stranskih drsnih okniih.
Okna su Nautica F4.
Kje dobiti tesnila ?
Mogoce je kdo ze menjal tesnila pri drsnih oknih.
Hvala
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Okt 11, 2015 18:06

Ja zna biti kar projekt vzeti ven okno. Sem zdaj enemu menjal "silikon" ker je malo puscal. Več kot pol ure sem rabil, da sem našel toliko prostora, da zem začel rezati silikon. Govorim menjavo tko da ne zabiješ not špohtla in vse spraskaš in okrušiš. Tako delajo "mojstri".
Tesnila pa ni problem menjati. Samo umazano delo in precej cisčenja stare tesnilke...
Samo steklo pa tudi ni hud projekt, če ne rabiš obdržat starega stekla celega.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Okt 11, 2015 20:57

Iz česa so takšna okna, pleksi, leksan, kaljeno steklo?

lp

motorni
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 12, 2015 11:40

Motorni vse tri materiale se uporablja.
Za moje pojme je najslabši pleksi. Čeprav nekateri trdijo da polikarbonat matira to ni res.
Polikarbonat se spraska z ostrimi predmeti. Da bi kar matiral pa nikakor ne.
Najlepše je steklo vendar le za okna. Horizontalne lopute so večinoma iz leksana. Ker je zelo močan. Steklo bi bilo predebelo in pretezko če bi bilo pohodno.
Še vseeno pa so večinoma iz pleksija ker je najcenejši.
Pleksi porumeni. Matira. Se zvija in poka.
Leksan ne dela nič od tega. Je pa občutljiv na ostre predmete. Noži. Kovinske zadrge... Je zelo lahek.
Steklo pa je težko in če poči se razleti.

Tolko iz glave
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 12, 2015 11:43

Še to...
Pleksi in leksan sta občutljiva na aceton in na bazična čistila(čistilo za pranje cerad, Teo, dexal, Meglio. In pa na šmarnico. Ostali alkohol pa ni problema. :)
Torej večino oken se uniči z Meglio!!!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Okt 12, 2015 21:38

Hvala za odgovor. Pa še malo heca: Torej ga moraš čistiti z rumom. Tako kot plastificirano karto, po kateri si risal s flomastrom. :D

lp

motorni
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Okt 13, 2015 11:36

Hja v bistvu :) To z alkoholom sem se malo zafrkaval. Leksan je občutljiv na metanol. Na ostale alkohole pa ne.
Za meglio sem napisal, ker večino tega niti ne ve. Ko enkrat opereš tega niti ne vidis... po nekaj letih pa se zdrzneš: joj okna so zanič...
Seveda je glavni dejavnik sonce ampak leksan ima to dobro lastnost da ga tovarna 100% zasciti pred vplivi. Čistila in nasploh nepravilno vzdrževanje pa uničujejo to zaščito in posledično okno. Poleg samega leksana seveda.
Pleksi pa dodatno ubija še vročina. Morda je celo vročina št.1 ubijalec pleksija. Sploh temnega. Da je spodaj še zavesica pa se vročina še bolj akumulira okoli stekla.
Pa recimo da se vrhnji del da spolirati... ko je vročine preveč se začne uničevati struktura materiala. Ob upoštevanju velikih raztezkov pleksija pa so potem poškodbe še očitnejše in hitrejše.

Upam da nisem preveč pametoval. Nisem pa kopiral iz wikija zaro je mozno da sem ustrelil kako cvetko. Bistvo pa drzi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 13, 2015 12:02

@mama Micka
A se da spokana okna spolirat, tako da bi bila "kot nova"? Se mi zdi, da si že pred časom nekaj pisal v tej smeri.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Okt 13, 2015 13:03

Da si sposodim temo....Pri meni se je pa razlepilo steklo (verjetno pleksi?) od okvirja na eni od štirih stranic in mi zdaj tam zateka voda. Je možno to kako sanirati?(zčasno sem iz vrha zalepil z sivim selotejpom )
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov