Impeler
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Impeler
Lep pozdrav,
Včeraj sem se lotil konzerviranja motorja Mercury 40/60 Efi. Ko sem ga zagnal, sem presenečen ugotovil, da ni kontrolnega curka. Pregledal sem cevi do izliva kontrolnega curka, celo pihiti mi je uspel skozi s svojo sapo od izliva do pete. Torej verjetno ni zamašeno. Edina verjetna možnost je uničen impeler.
Motor ima 85 ur in dve leti, kar je malo za uničen imepeler. Zadnjič je motor tekel konec septembra v morju. Seveda sem ga potem doma temeljito spral s sladko vodo. Motor ni nikoli tekel na suho.
Ali bi moral pomisliti še na kaj drugega preden podiram in menjam impeler.
Hvala za mnenja.
LP, MKN
Včeraj sem se lotil konzerviranja motorja Mercury 40/60 Efi. Ko sem ga zagnal, sem presenečen ugotovil, da ni kontrolnega curka. Pregledal sem cevi do izliva kontrolnega curka, celo pihiti mi je uspel skozi s svojo sapo od izliva do pete. Torej verjetno ni zamašeno. Edina verjetna možnost je uničen impeler.
Motor ima 85 ur in dve leti, kar je malo za uničen imepeler. Zadnjič je motor tekel konec septembra v morju. Seveda sem ga potem doma temeljito spral s sladko vodo. Motor ni nikoli tekel na suho.
Ali bi moral pomisliti še na kaj drugega preden podiram in menjam impeler.
Hvala za mnenja.
LP, MKN
-
Daki
Cevko kontrolnega curka sem prepihal s svojo sapo. Pihnil sem na šobi/iztoku kontrolnega curka, torej v nasprotni smeri kot poteka kontrolni curek. Ko sem pihnil je zrak izhajal skozi luknje za vstop kontrolne vode na peti in pri izpuhu.
Slušalke in pipa pa sta ista že od kar imam čoln in vedno sem imel kontrolni curek bp.
LP, MKN
Slušalke in pipa pa sta ista že od kar imam čoln in vedno sem imel kontrolni curek bp.
LP, MKN
-
Daki
Preden kar koli šraufaš, daj najprej motor v sod in testiraj.
SAm sem imel podoben problem na slušalke, ko pa sem motor vtaknil v sod je bilo vse OK. Je bil pa ta test ravno po menjavi impelerja, tako da sem najprej mislil da sem kaj narobe sestavil, in sem najprej še enkrat razdiral in nisem našel napak.
SAm sem imel podoben problem na slušalke, ko pa sem motor vtaknil v sod je bilo vse OK. Je bil pa ta test ravno po menjavi impelerja, tako da sem najprej mislil da sem kaj narobe sestavil, in sem najprej še enkrat razdiral in nisem našel napak.
Problem je rešen. Klical sem na servis (Jucca) in so mi svetovali, naj ga kar s kompresorjem prepiham v obratni smeri. Posebej sem vprašal, če lahko naredim kakšno škodo, pa so potrdili, da ne. Pa sem ga res bolj previdno prepihal s kompresorjem in problem je izginil. Sedaj je motor konzerviran in čaka na pomlad, da vidimo, če bo spet nagajal.
LP, MKN
LP, MKN
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Zakaj pa ne,v čem pa je razlika 4T in 2T v pretoku vode v motorju.Povezava je le pri izpušnem sistemu.Če bi pihal s kompresorjem,ti lahko pride povraten zrak le preko izp.kanalov v blok(2T)pri 4T pa preko izp.ventilov.Vendar,ko je motor na stojalu ali na čolnu in je dejansko prazna notranjost pretočnih kanalov,se nima kaj zgodit.Ko prepihavaš gre zrak po vodnih kanalih do izpuha,ki pa je šele v spodnjem delu pete in ne more priti ničesar do cilindrov.Pritisk zraka kjer ga upihavaš skozi tisto malo cevko se skoraj povsem porazgubi po bloku in peti.
mašinfirer
Zakaj pa ne,v čem pa je razlika 4T in 2T v pretoku vode v motorju.Povezava je le pri izpušnem sistemu.Če bi pihal s kompresorjem,ti lahko pride povraten zrak le preko izp.kanalov v blok(2T)pri 4T pa preko izp.ventilov.
Hm Habibi imaš čisto prav. Razlike v pretoku vode ni. Je pa razlika v pretoku zraka. Če teoretično vpihneš zrak v 4T motor preko izpuha in je izpušni ventil takrat odprt, je sesalni ventil zagotovo zaprt - "prepiha" preko motorja ni. Če ni prepiha, tudi morebitne kapljice ne morejo priti v cilinder motorja.
Pri 2T motorjih imata izpuh in sesanje prekrivanje in "prepih" je možen. Če ima 2T motor t. i. "reed valves" potem prepih ni mogoč. Je pa vseeno kar nekaj 2T motorjev brez njih.
Če s kompresorjem pihneš skozi katerokoli odprtino izpušnega oz. hladilnega sistema, ustvariš pretok zraka skozi oba dela.
Sem mnenja, da prepihavanje hladilnega sistema s kompresorjem ni dobra praksa. Lahko v motor porine kakšno drugo svinjarijo poleg vode. Jaz bi težave z impelerji in hlajenjem reševal na klasičen način - s ključi, izvijači in ostalim, za to potrebnim orodjem.
Lp in srečno 2016
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
ne dela, piham v kontra smeri in zbijem smeti drugam, dela curek, grem na vodo, gledam naprej in peljem - zaribam motor, ker se je smet vrnila.
Ideja od serviserja je bolj po načelu - drži vodu, dok majstori odu. Ne vem no, jaz raje podrem nogo še enkrat, na morju ne bi rad ostal brez vsega. Že imel iskušnje ko je izpadel en cilinder na motorju, in pri rahli burji nisem več mogel v pristanišče. Zame velja 110% varnost na morju.
Se pridružujem mnenju kasaudio, kaj takega še na avtu ne bi počel.
Ideja od serviserja je bolj po načelu - drži vodu, dok majstori odu. Ne vem no, jaz raje podrem nogo še enkrat, na morju ne bi rad ostal brez vsega. Že imel iskušnje ko je izpadel en cilinder na motorju, in pri rahli burji nisem več mogel v pristanišče. Zame velja 110% varnost na morju.
Se pridružujem mnenju kasaudio, kaj takega še na avtu ne bi počel.
-
Daki
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov