Impeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MKN
Admiral

Impeler

OdgovorNapisal/-a MKN » Pe Nov 20, 2015 13:13

Lep pozdrav,

Včeraj sem se lotil konzerviranja motorja Mercury 40/60 Efi. Ko sem ga zagnal, sem presenečen ugotovil, da ni kontrolnega curka. Pregledal sem cevi do izliva kontrolnega curka, celo pihiti mi je uspel skozi s svojo sapo od izliva do pete. Torej verjetno ni zamašeno. Edina verjetna možnost je uničen impeler.
Motor ima 85 ur in dve leti, kar je malo za uničen imepeler. Zadnjič je motor tekel konec septembra v morju. Seveda sem ga potem doma temeljito spral s sladko vodo. Motor ni nikoli tekel na suho.
Ali bi moral pomisliti še na kaj drugega preden podiram in menjam impeler.

Hvala za mnenja.

LP, MKN
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Nov 20, 2015 18:39

Če ti je nazadnje voda še špricala, ter glede na starost in ure motorja skoraj sigurno ni impeler. Ali imaš zamašeno (preveri cevko kontrolnega curka, ki gre v motor), ali pa dobiš premalo vode v motor( poizkusi z drugimi slušalkami). Pa javi kaj je bilo.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Pe Nov 20, 2015 20:05

Cevko kontrolnega curka sem prepihal s svojo sapo. Pihnil sem na šobi/iztoku kontrolnega curka, torej v nasprotni smeri kot poteka kontrolni curek. Ko sem pihnil je zrak izhajal skozi luknje za vstop kontrolne vode na peti in pri izpuhu.
Slušalke in pipa pa sta ista že od kar imam čoln in vedno sem imel kontrolni curek bp.

LP, MKN
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Nov 20, 2015 20:50

Priklopi vodo, vžgi motor, ter snemi cevko pri motorju in tam pobezaj. Če ne bo prišla voda, ugasni motor, snemi termostat, pusti odprto, zopet vžgi motor, ter poglej če bo tam prišla voda. Če ne in je z slušalkami vse v redu, potem pa je lahko samo impeler.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Dec 30, 2015 12:29

Preden kar koli šraufaš, daj najprej motor v sod in testiraj.

SAm sem imel podoben problem na slušalke, ko pa sem motor vtaknil v sod je bilo vse OK. Je bil pa ta test ravno po menjavi impelerja, tako da sem najprej mislil da sem kaj narobe sestavil, in sem najprej še enkrat razdiral in nisem našel napak.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Če Dec 31, 2015 08:26

Problem je rešen. Klical sem na servis (Jucca) in so mi svetovali, naj ga kar s kompresorjem prepiham v obratni smeri. Posebej sem vprašal, če lahko naredim kakšno škodo, pa so potrdili, da ne. Pa sem ga res bolj previdno prepihal s kompresorjem in problem je izginil. Sedaj je motor konzerviran in čaka na pomlad, da vidimo, če bo spet nagajal.

LP, MKN
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Dec 31, 2015 10:23

No meni se ta nasvet sploh ne zdi preveč dober. Škode res ne moreš narest, če je motor popolnoma suh. Nikol pa tega nebi počel z 2t motorjem.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 31, 2015 12:03

Zakaj pa ne,v čem pa je razlika 4T in 2T v pretoku vode v motorju.Povezava je le pri izpušnem sistemu.Če bi pihal s kompresorjem,ti lahko pride povraten zrak le preko izp.kanalov v blok(2T)pri 4T pa preko izp.ventilov.Vendar,ko je motor na stojalu ali na čolnu in je dejansko prazna notranjost pretočnih kanalov,se nima kaj zgodit.Ko prepihavaš gre zrak po vodnih kanalih do izpuha,ki pa je šele v spodnjem delu pete in ne more priti ničesar do cilindrov.Pritisk zraka kjer ga upihavaš skozi tisto malo cevko se skoraj povsem porazgubi po bloku in peti.
mašinfirer
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Če Dec 31, 2015 13:27

Habibi VII, lahko samo potrdim tvoj opis dogajanja. Tudi meni se je zdelo, da bi lahko naredil kaj škode, vendar mi je serviser zatrdil da je ok. Res pa je tudi, da sem vpihaval zrak previdno, kolikor sem le mogel.

LP, MKN
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Dec 31, 2015 15:15

Zakaj pa ne,v čem pa je razlika 4T in 2T v pretoku vode v motorju.Povezava je le pri izpušnem sistemu.Če bi pihal s kompresorjem,ti lahko pride povraten zrak le preko izp.kanalov v blok(2T)pri 4T pa preko izp.ventilov.

Hm Habibi imaš čisto prav. Razlike v pretoku vode ni. Je pa razlika v pretoku zraka. Če teoretično vpihneš zrak v 4T motor preko izpuha in je izpušni ventil takrat odprt, je sesalni ventil zagotovo zaprt - "prepiha" preko motorja ni. Če ni prepiha, tudi morebitne kapljice ne morejo priti v cilinder motorja.

Pri 2T motorjih imata izpuh in sesanje prekrivanje in "prepih" je možen. Če ima 2T motor t. i. "reed valves" potem prepih ni mogoč. Je pa vseeno kar nekaj 2T motorjev brez njih.

Če s kompresorjem pihneš skozi katerokoli odprtino izpušnega oz. hladilnega sistema, ustvariš pretok zraka skozi oba dela.

Sem mnenja, da prepihavanje hladilnega sistema s kompresorjem ni dobra praksa. Lahko v motor porine kakšno drugo svinjarijo poleg vode. Jaz bi težave z impelerji in hlajenjem reševal na klasičen način - s ključi, izvijači in ostalim, za to potrebnim orodjem.

Lp in srečno 2016
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 31, 2015 17:25

Vsi vse vemo in tako vsak,ki ga take stvari zanimajo,lahko potegne nekaj iz takšnih debat in primerja s svojim videnjem in svojim mišljenjem,kako si je sam predstavljal določene stvari.
mašinfirer
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Dec 31, 2015 21:07

ne dela, piham v kontra smeri in zbijem smeti drugam, dela curek, grem na vodo, gledam naprej in peljem - zaribam motor, ker se je smet vrnila.

Ideja od serviserja je bolj po načelu - drži vodu, dok majstori odu. Ne vem no, jaz raje podrem nogo še enkrat, na morju ne bi rad ostal brez vsega. Že imel iskušnje ko je izpadel en cilinder na motorju, in pri rahli burji nisem več mogel v pristanišče. Zame velja 110% varnost na morju.

Se pridružujem mnenju kasaudio, kaj takega še na avtu ne bi počel.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Jan 02, 2016 17:13

Jaz sem imel večkrat problem z kontrolnim curkom, ker sem imel privez na precej plitvem in mujastem dnu in so se kanali večkrat zabili. Stvar sem prepucal na bencinski črpalki z vodo pod pritiskom. Motor 4t Suzuki
mirno morje
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jan 03, 2016 23:33

A je bil DF 70? Jaz sem pri Suzukiju vzel stran plastiko, snel cevko pri izpuhu in pobezal noter z iglo med delovanjem motorja, pa se je prepucalo.
bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » Če Jan 07, 2016 09:40

jaz po konzervaciji vstavim v cevko za kontrolni curek vijak do nasl. sezone, ki preprečuje razen vnos smeti in male golazni, da bi eventuelno smetila, zaenkrat se obnese.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov