Antifouling

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

Antifouling

OdgovorNapisal/-a skiathos » Sr Feb 24, 2016 16:40

A mogoče kdo uporablja antifauling VENEZIANI Raffaello? Rad bi zamenjal ta moj Hempel, ker je res za eno s....

Če bi še kdo vzel, bi lahko naročila skupaj večjo kanto...
www.sailingtimy.com
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Sr Feb 24, 2016 17:57

Jaz uporabljam Hepel Hard...po moram reči, da sem izjemno zadovoljen... :D
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 24, 2016 18:56

To je precej odvisno od tega proti cemer zascitis. Vegetacije v morju, nekje jo je vec nekje manj.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Feb 24, 2016 20:31

Jaz imam to trenutno gor.
Izkušnje:
Tik preden sem 2014 kupil barko, sem si pred nakupom ogledal barko na suhem. Bivši lastnik jo je takrat ravno imel zunaj in sem pač izkoristil priložnost (da nisem imel dodatnih stroškov pregleda podvodnega dela pred nakupom). AF po enem letu praktično ni bilo več, je pa bila barka skoraj nič poraščena (pa je celo leto samo sedela v marini)
Takratni lastnik se je odločil, da namalajo samo eno roko AF, ker je bil brez denarja in je komaj čakal da se odločim. Seveda sem za to izvedel mnogo kasneje, ko sem nekaj rabil s servisa in sem malo povprašal.
1. leto je bila zadeva ODLIČNA. Popolnoma nič poraščenosti, barka na otip spodaj mehka, performance pa za 10. Barka je na motor z lahkoto dosegla v mirnem 8,5 - 9 vozlov, čeravno se mi je zelo redko tako zelo mudilo :lol:
2. leto (lani) je nisem dajal iz vode. Ko bi jo moral je bilo slabo vreme, ko je bilo pa lepo, sem pa plul :P V glavnem, da je bil AF že konkretno bogi se je videlo po tem, da sem moral kar redno čistiti vodno linijo ter na hitrosti. S težavo sem dosegal z motorjem 8 vozlov, na jadra se je še bolj poznalo, predvsem pri rahlem vetru. Barka se tam do 5 vozlov vetra še premakniti ni hotela prav, kar je bilo v primerjavi s svežim AF pravo razočaranje.
Sedaj sem ravno pred dilemo ali še enkrat isti AF (svež je izjemen) vendar NAJMANJ 2 roki (pa verjetno 3) ali pa izbrati nekaj drugega. Iščem namreč varianto, kako dvig na suho opraviti vsaki 2 leti, mogoče celo na 3. Letos planiram menjati tudi vse ventile s plastiko, da bo tudi s tem mir. Vsa ostala vsakoletna dela pa se lahko opravijo tudi na vodi....
Še to: prednost tega AF (in praktično vseh samopolirnih) je predvsem v tem, da se z barke do naslednjega nanosa praktično raztopi in izgine. S tem je priprava za naslednji nanos relativno enostavna (ostrgaš in obrusiš samo slabo sprijet AF ter opereš pod pritiskom). Ravno danes sem našel navodila Veneziania in sem tole zgoraj na kratko povzel od tam.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Feb 24, 2016 22:56

Če iščeš antifouling ,ki ti bo res držal tri leta.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=16015
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Če Feb 25, 2016 07:39

fakinx napisal/-a:Jaz imam to trenutno gor.

Hvala fakinx za pojasnilo. Imaš točno ta antifauling ali drugi tip od firme Veneziani? V bistvu jst delam antifauling vsako leto, razen letos nisem, do sedaj sem uporabljal Hempel, vendar poleg ugodne cene ni nekaj pozitivnih besed glede tega.

Kar pa se tiče International antifaulinga, ne rečem, dober je kolikor sem se pozanimal, samo moti me, ker mi ga vsi ponujajo kot da je zlato, na bolhi dobivam sporočila, na mail, vsi bi mi pretakali iz nekih kanistrov. In sem se odločil, da ga ne bom kupil, ker ne vem porekla, koliko je star, kako je hranjen. Poleg tega pa rabim še prajmer, ki pa ga od teh ponudnikov nihče nima.
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

Re: Antifouling

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Feb 25, 2016 08:41

skiathos napisal/-a:A mogoče kdo uporablja antifauling VENEZIANI Raffaello? Rad bi zamenjal ta moj Hempel, ker je res za eno s....

Če bi še kdo vzel, bi lahko naročila skupaj večjo kanto...

Pozdravljen,
kaj pa ti pri Hemplu ni všeč? Jaz sem pa dokaj zadovoljen z njim... Je pa res, da uporabljam Hard race - za gliser in res je tudi, da čoln ni celo leto v vodi... Tudi zato ni oz. ne more biti tako zelo poraščen...
lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Če Feb 25, 2016 09:13

BOJA napisal/-a:Pozdravljen,
kaj pa ti pri Hemplu ni všeč? Jaz sem pa dokaj zadovoljen z njim... Je pa res, da uporabljam Hard race - za gliser in res je tudi, da čoln ni celo leto v vodi... Tudi zato ni oz. ne more biti tako zelo poraščen...
lp

barva mi ni všeč :)
ja kaj pa je namen antifaulinga? po 2 mesecih v vodi je že vse poraščeno, sosednja barka lepa neporaščen trup in drug antifauling.
da pa ne omenjam, kakšna je po 2 letih v vodi. Bom rabil Hilti verjetno, da bom dol dobil vse ;)

Skratka, od začetka sem gledal samo na ceno, in rezultat je temu primeren, čas je da sprobam kaj boljšega. Je pa res, da bi za pravo primerjavo potreboval kos plastike, na katerega bi nanesel v pasovih različne nanose, pa da vidimo kateri je najboljši. to je po mojem najbolj realno, sam...
www.sailingtimy.com
zebra
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zebra » Če Feb 25, 2016 09:56

Pozdravljeni.
Imam težavo z antifoulingom na elisi izpodrivne barke. Preizkusil sem že vse mogoče, stanje pa je po enem letu v vodi zelo slabo. Kaj mi priporočate, ali je kaj novega na tržišču? Premaz trupa bi zdržal tudi 2 sezoni, na elisi pa niti slučajno, tako da mora barka vsako leto na suho. Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Feb 25, 2016 11:02

Vsakič navleči črno vrečo gor! :idea: No ja če nimaš sredinskega pogona preko gredi. 8)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 25, 2016 11:58

zebra napisal/-a:Pozdravljeni.
Imam težavo z antifoulingom na elisi izpodrivne barke. Preizkusil sem že vse mogoče, stanje pa je po enem letu v vodi zelo slabo. Kaj mi priporočate, ali je kaj novega na tržišču? Premaz trupa bi zdržal tudi 2 sezoni, na elisi pa niti slučajno, tako da mora barka vsako leto na suho. Hvala za odgovore.

Kar sem jaz videl je Velox najboljši, če je narejen, kot mora biti. Ne trdim, da ni boljšega, ampak...

Je pa tako. Dve leti za čist propeler potrebuješ še nekaj sreče. Večina gre, ko je kriza pod vodo in scistijo propeler.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Feb 25, 2016 12:18

skiathos napisal/-a:Hvala fakinx za pojasnilo. Imaš točno ta antifauling ali drugi tip od firme Veneziani?

NATANČNO ta tip lepe modre barve 8). In za ta tip velja tisto, kar sem napisal. Odlični performance 1. leto, potem pa ga na žalost zmanjka :evil:
Barko imam v Poreču in je morda tudi zaradi tega (zame!) dober AF.
Pravijo pa znalci tako - če menjaš proizvajalca AF (govorim za samopolirnega s samopolirnim), potem moraš dat vmes primer in novega gor. Če menjuješ s trdim, potem si ga najeb...
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Če Feb 25, 2016 12:25

to mi je jasno da bo treba starega dol pa drug prajmer. Trdi antifauling pa itak ni za jadrnice primeren. Bom sprobal tega pa bom videl ali je kaj boljši.
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Feb 25, 2016 12:27

skiathos napisal/-a:
BOJA napisal/-a:Pozdravljen,
lp

barva mi ni všeč :)
ja kaj pa je namen antifaulinga? po 2 mesecih v vodi je že vse poraščeno, sosednja barka lepa neporaščen trup in drug antifauling.
da pa ne omenjam, kakšna je po 2 letih v vodi. Bom rabil Hilti verjetno, da bom dol dobil vse ;)

Skratka, od začetka sem gledal samo na ceno, in rezultat je temu primeren, čas je da sprobam kaj boljšega. Je pa res, da bi za pravo primerjavo potreboval kos plastike, na katerega bi nanesel v pasovih različne nanose, pa da vidimo kateri je najboljši. to je po mojem najbolj realno, sam...

Ja, kot sem rekel, pri meni ni toliko problem, ker jemljem čoln ven in je dokaj nepomembno, kateri AF je gor...
lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Feb 25, 2016 12:52

skiathos napisal/-a:Trdi antifauling pa itak ni za jadrnice primeren

To ni povsem točno. V zadnjem tednu ali dveh sem skoraj doktoriral iz tega in lahko povem, da imaš v segmentu jadrnic ohoho izbire trdih AF. Imaš celo teflonske, ki bi naj na minimum zmanjšali trenje, pa potem odvisno od projektirane hitrosti barke, pa....
V glavnem, upam da boš zadovoljen. Pa da ne boš pol za mano s prstom kazu... :oops:
Še to - v Fereli Funtana so mi ponudili kot alternativo sea-jet AF, ki bi naj bil 10% cenejši in tu nekje, če ne celo boljši po performancah. Nimam še cene da bi primerjal, toda od njih me zanima le "Platinum", ki naj bi s 3 nanosi zdržal 2 leti. Ker bi rabil nov primer, o tem ta hip še ne razmišljam, ti pa ga itak moraš namalat gor. Za razmislek...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta