del trima pod vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tom
Kapitan korvete

del trima pod vodo

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Dec 12, 2008 08:10

Pozdravljeni!

Pravkar sem si ogledoval na forumu pogovore o raznih antifauling premazih za peto motorja.

Imam fišermena z izvenkrmnim motorjem 40 HP. Drugo leto ga bom imel večji del leta v vodi. Ko bo čoln miroval v vodi bo motor dvignjen. Zato na peto ne bom dal antifoulinga.

Zanima pa me kaj narediti na delu trima, ki bo pod vodo? Del trima (nekje do ¾ cilindrov) bo namreč veš čas pod vodno linijo.

Prosim izkušene morjeplovce za koristen nasvet.
Črna vreča, kot za na peto motorja odpade. Ne morem jo pritrditi.

Hvala.

Lep pozdrav.
janez-ray
Višji štabni vodnik

motor v vodi

OdgovorNapisal/-a janez-ray » Pe Dec 12, 2008 08:37

Tema je bila že predelana po dolgem in počez.
Na kratko moje osebno mlenje.
Naloga cinka je, da ščiti motor (kovino največkrat AL) pred gal. tokovi, ki jo sicer razjedajo.
V kolikor cink ni potopljen v vodo, del motorja pa je potem ta del ni zaščiten. Nemalokrat je moč videti starejše motorje, ki imajo popolnoma razjeden del spodnji nosilca na krmni steni. Do tega prihaja posledično tudi zaradi starosti, predvsem pa zato ker je bila peta dvignjena, ko je čoln dlje časa stal v vodi, cink pa je bil nad vodno gladino v zraku. Velik vpliv pa imajo tudi v največ primerih inox vijaki s katerimi privijačimo motor na krmno steno, medtem ko je nosilec v največ primerih aluminjast. Med različnimi kovinami se ustvarjajo galvanski tokovi, ki "šibkejši" material požirajo, v kolikor je v vodi cink torej požira njega, v kolikor cink ni v vodi aluminij popusti pred Inoxom.
Moje mnenje je, da v kolikor je čoln v vodi naj bo tudi cink potopljen pod gladino in opravlja svojo funkcijo.
Čiščenje pete s plastično lopatko-špohtlom mi vzame enkrat na teden natanko petnajst minut.
Z blazino čez atlantik!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Dec 12, 2008 08:59

Pozdravljen janez-ray.

Popolnoma prav imaš, da je bila tema že večkrat predelana.

Mogoče sem bil malo nejasen z vprašanjem. Nisem mislil na cinke, ampak s čim zaščititi del trima (pred rakci, polži, algami....), ki bo pod vodno linijo. Ali kdo pozna kakšen premaz primeren za to, da ne bi poškodoval original barve?
Cinki od nosilca motorja in dela trima, ki bo pod vodo, pa bodo potopljeni v vodo.

Del pete (mogoče par cm) pri dvignjenem motorju je pa res v vodi. Tako da ne vem, ali bi raje pustil peto v vodi ali jo dvigoval?. Večina plovil, ki ima izvenkrmni motor ima dvignjene motorje, pa čeprav je malenkostni del v vodi??

Hvala.

LP
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Dec 12, 2008 14:48

Tukaj je že potekala tema:
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=1455

Obstaja tudi prozorni antifauling za zaščito pete, ki se opere z Wapom.
Tudi o tem je bilo že govora, zato uporabi iskanje.

LP Klemen
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Dec 12, 2008 19:59

Večina večjih izvenkrmnih motorjev ima tudi na spodnjem delu zrcala cink. Zato, da je motor s perutko(cinkom) lahko iz vode. Večji problem je, če se ti samo spodnji del pete namaka v vodo in je cink zunaj, ker del v vodi ni povezan s cinkom.
Druga težava je izpostavljenost batnice trima morju. Po določenem času ti sol, galvanski tok in ostali morski vplivi poškodujejo batnico in pride do puščanja hidravljičnega olja.
Za antifauling pa uporabi bilo kateri antifauling, ki ne vsebuje bakra in je primeren za barvanje aluminija. Najlepše boš naredil s kakšnim antifaulingom v spraju. S prozornim imam zelo slabe izkušnje...kot da ga nebi bilo in s časom zbledi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov