elektronika tomos 10-18
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
elektronika tomos 10-18
če kdo potrebuje načrte elektronike za tomos 10 ali 18 mu jih lahko pošljem

Pozdravljeni!
Sicer jih trenutno ne rabim, me pa vsekakor zanimajo...
Prosim, če jih lahko pošljete na
info@morjeplovec.net
LP in hvala,
Admin
Sicer jih trenutno ne rabim, me pa vsekakor zanimajo...
Prosim, če jih lahko pošljete na
info@morjeplovec.net
LP in hvala,
Admin
Vodna črpalka je pri tomosih enako kot pri ostalih izvenkrmnih v spodnjem delu noge. Razdreš spoj nad menjalnikom...
Novega pa boš verjetno dobil na kakšnem servisu. Mogoče ima še Jurca v kosezah, ki ima sedej sicer Johnson-Evinrude servis. Druga varianta je tudi na Dolgem mostu na tržaški nasproti gostilne Pri Babici. Kako se reč etej firmi ne vem....
lp
Novega pa boš verjetno dobil na kakšnem servisu. Mogoče ima še Jurca v kosezah, ki ima sedej sicer Johnson-Evinrude servis. Druga varianta je tudi na Dolgem mostu na tržaški nasproti gostilne Pri Babici. Kako se reč etej firmi ne vem....
lp
Na Dolgem mostu je "Bibiro" vendar so zelo slabo založeni s Tomosovimi deli. Tomaž Jurca je super dečko in je vedno našel rešitev, vendar se res že nakaj let ne ukvarja več s Tomosi. Vseeno pa ga pokliči, mogoče ima še kaj na zalogi. V praksi je tako, da je skoraj nemogoče dobiti dele. Če jih že dobiš pa so preklemano dragi. Najbolj pametno bi bilo povprašati na obali, če ima kdo še kaj tega v garaži... Pred nekaj leti sem iskal propeler za T4 s korakom 120 in ga nisem dobil več kot pol leta. Ko sem ga končno le našel (popolnoma nov), pa je bila cena 110 EUR. Skoraj bi me kap!!!!!!!!!!!!
Normalno ga nisem kupil in na rezervnem motorju modificiral 140-ko, da je bila sposobna premikati moj gliser....
Tomosova noga je sestavljena precej čudno in je v treh delih, črpalka je v srednjem, kot ti je rekel že afna.
Kompletno skenirano knjižico z navodili in eksplozijskimi risbami mi je poslal "peavera", kar lahko vidiš že zgoraj. Sedaj sem jaz poslal ta file naprej tebi na mail. Poglej če ti kaj pomaga.
LP
Normalno ga nisem kupil in na rezervnem motorju modificiral 140-ko, da je bila sposobna premikati moj gliser....
Tomosova noga je sestavljena precej čudno in je v treh delih, črpalka je v srednjem, kot ti je rekel že afna.
Kompletno skenirano knjižico z navodili in eksplozijskimi risbami mi je poslal "peavera", kar lahko vidiš že zgoraj. Sedaj sem jaz poslal ta file naprej tebi na mail. Poglej če ti kaj pomaga.
LP
Pozdravljeni, prvič se oglašam na tem forumu. Imel sem T18 in sem bil z njim zadovoljen, RAZEN edini problem, ki sem ga imel je bil je bil ta pr... rotor črpalke vode hlajenja. Kupil sem novega na servisu v KP-TOMOS, življenska doba cca. 7 h potem pa na vesla.
To se je ponovilo 4 krat, zmeraj NOV rotor. Po vseh teh dogodivščinah, mi je prijazni mehanik na servisu v KP-TOMOS razložil rešitev tega problema.
Guma rotorja je slabo vulkanizirana na bronasto pušo in popusti. Torej rešitev, rotor se na pušo prilepi z LOCTITE lepilom (tip lepila za fleksibilne spoje, ali REMA TIP TOP CEMENT SC 2000). Nakar se izvrta dve navojni izvrtini (nasproti ležeče) M4 v pušo. Dva inox vijaka, pod glavo eno lepo ravno podložko, pred uvitjem se nanese še lepilo na navoje, da se ne bi slučajno odvil vijak. Ne sme se priviti preveč, ker se lahko deformira rotor. Meni je to delovalo brez problemov. 
Impeler
JULIJ13 napisal/-a:Pozdravljeni, prvič se oglašam na tem forumu. Imel sem T18 in sem bil z njim zadovoljen, RAZEN edini problem, ki sem ga imel je bil je bil ta pr... rotor črpalke vode hlajenja. Kupil sem novega na servisu v KP-TOMOS, življenska doba cca. 7 h potem pa na vesla.![]()
To se je ponovilo 4 krat, zmeraj NOV rotor. Po vseh teh dogodivščinah, mi je prijazni mehanik na servisu v KP-TOMOS razložil rešitev tega problema.
Guma rotorja je slabo vulkanizirana na bronasto pušo in popusti. Torej rešitev, rotor se na pušo prilepi z LOCTITE lepilom (tip lepila za fleksibilne spoje, ali REMA TIP TOP CEMENT SC 2000). Nakar se izvrta dve navojni izvrtini (nasproti ležeče) M4 v pušo. Dva inox vijaka, pod glavo eno lepo ravno podložko, pred uvitjem se nanese še lepilo na navoje, da se ne bi slučajno odvil vijak. Ne sme se priviti preveč, ker se lahko deformira rotor. Meni je to delovalo brez problemov.
Očitno ni samo pri Tomosu ta problem. Kupil sem rabljeno selvo, pa je imela enako popravljen impeler. Pumpo sem odprl po 50 urah, pa je bil zalepljen in privit spoj čisto OK, le loptice so bile malo obrabljene.
motorni
"Kompletno skenirano knjižico z navodili in eksplozijskimi risbami mi je poslal "peavera", kar lahko vidiš že zgoraj. Sedaj sem jaz poslal ta file naprej tebi na mail. Poglej če ti kaj pomaga.
"
Je možno dobiti skenirano knjižico(načrte), ker sem pred kratkim kupil Tomos 9,9 in mislim da mi bo prišla prav.
Naprej se zahvaljujem!
"
Je možno dobiti skenirano knjižico(načrte), ker sem pred kratkim kupil Tomos 9,9 in mislim da mi bo prišla prav.
Naprej se zahvaljujem!
Impelerjev za T18/10 obstaja nekaj vrst. Originalnih ni za dobit. Nekateri ponaredki so dobri drugi zanič.Če ni dobro zavulkaniziran se obrne na puši. Ponavadi je potrebno zamenjati še šalco pa tesnila. Bi biro je drag, impeler je bil 8000 sit, v Kopru 2500, zobnik štarterja 6000 sit v Kopru 1200 sit. Jurca ima srečo da ima dobrega mehanika, sam je pa en velik trot. Skozi šimfa tomose, zadaj pa sestavlja iz raznih kosov mašine in jih prodaja...pa še to, Jurca je zrasel na tomosih in takrat so bili dobri, zdej pa na vse pretega hvali Johanson, sej ne rečem da ni slab ampak ko moj kolega ki se vozi z čolnom 14 dni pride na servis z T4, jurca pa mu razlaga kakšna jajca so to, da naj kupi noveha johansona... sej je samo.. 1500EU..
Kakovost servisa se lahko meri tudi tako, dan pred dopustom na johansonu 6 sea horse spusti semering na peti. Greš na uradni servis in ti poveja da ga lahko naročijo iz Nizozemske, tukaj bo čez ene 3 tedne. stane pa nakaj jurjev. 3 tedne za potročni materjal....halo..a smo v evropi...sam sem ga dobil v 1 dnevu (edina težava je v tem da so colski)..tolk o servisih...
Kakovost servisa se lahko meri tudi tako, dan pred dopustom na johansonu 6 sea horse spusti semering na peti. Greš na uradni servis in ti poveja da ga lahko naročijo iz Nizozemske, tukaj bo čez ene 3 tedne. stane pa nakaj jurjev. 3 tedne za potročni materjal....halo..a smo v evropi...sam sem ga dobil v 1 dnevu (edina težava je v tem da so colski)..tolk o servisih...
-
Rafter
- Kapitan fregate
- Kraj: Southern district of Maribor
- Kontakt:
admin napisal/-a:Ti pošljem danes zvečer...
Ker pa se na forumu pojavlja precej gledalcev, ki se okoriščajo z e-mail naslovi, sem tvoj e-mail naslov v sporočilu izbrisal. Aktivni člani, ga lahko najdejo v profilu uporabnika, naključni obiskovalci pa ga ne vidijo...
LP
Akhm...
Hvala in LP, Uroš
Jurca je pač čvekač, ki mnogo govori, pri tem pa moraš veliko preslišati, če ne ti res še kaj proda
. Sicer pa je OK človek. Se pa absolutno strinjam z založenostjo naših servisov... To je pač davek na našo majhnost. Je pač tako. Navtika je še posebej majhen trg. Tako tudi če greste kupovat nov čoln zastopnik nikoli nima na zalogi vseh modelov. Vi se sicer odločujete za nekega, ogledali pa ste si podobnega. Ali pa mogoče prejšnje leto, ko je bil na zalogi... Pri avtomobilih, kjer je trg precej večji pa lahko vedno vidite in preizkusite praktično celotno paleto neke znamke. Precej podobno je tudi s plovili v tujini, kjer so močni trgovci...
add Rafter: Sem ti ravnokar poslal!
LP
add Rafter: Sem ti ravnokar poslal!
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov