volkswagen marine težava
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
volkswagen marine težava
Pozdravljeni,
S težavo se ukvarjam že 2 leti
In sicer motor je 165 KM tdi
Na testerju mi javlja" manifold pressure sensor g71 short to plus "
Težava se je pojavila v trenutku ko spo opravili menjavo vseh jermenov in vodne črpalke. Bile so rahle težave pri namestitvi motorja v fazo. ( 2-4 krat smo poskusili vzžati z start sprejem skozi odprtino za zrak ). Pri tem servisu sem na novo napeljal zračne cevi za prezračevanje motornega prostora ( pred tem sem imel 4* odprtine fi 70 brez kake fleksibilne cevi )
Menjal sem senzor. ampak zadevo nismo odpravili.
Bilo pa je takole. cca 15 minut je motor delal na minimumi, potem pa pohodil gas da izglisiram, a me je vedno vrglo v varni način delovanja. Ugasnem motor počakam 2 minuti ter ponovno zalaufam. Motor dela brez nobene napake.
To primer se mi je vedno dogajal.
nakar v tem letu je prišlo do tega da sem postopek moral ponavljat vse pogosteje tudi do 5 krat.
Sedaj pa zadeva ne deluje več
Preko testerja sem pregledal senzor. ( lepo mi odčitava vrednost )
Turbina se lepo vrti Vrednosti pritiska na minimumu so okrog 1000 Kp ob povečanju na 1500 obratov so 2300Kp na 2500 obratih so tudi 2300 Kp
V zasilni program me vrže pri 2400 obratih, tako da postopoma dodajam plin
V zasilni program me vrže tudi v tem primeru da " živčno dodajam plin "
Pohodim gas ,-spustim-pohodim-sputim cca 2 minuti, tako da v tem primeru glisiram in dosežem 3500 obratov,.Nakar ročiso za plin pustim na miru in po 5 sekundah me spet vrže v zasilni program
Menjal sem senzor
menjal sem cevko na podtlačni posodi, ( tista posodica pri turbini )
Prekontroliral sem gumjasto cev med turmino in iterculerjem.
zalaufal motor brez senzorja in normalni piha
Na senzorju pa sem opazil kaplico vode. ( to je verjetno posledica kondenza )
Lajično razmišljam .če bi bila kaplica kriva potem bi bilo moteno odčitavanje podatkov
Motor ne cuka, ima vso razpoložjivo moč, senzor pravilno kaže in se ne izgoblja....
Sem v slepi ulici, a mogoče bi gdo znal razvozlat ?
S težavo se ukvarjam že 2 leti
In sicer motor je 165 KM tdi
Na testerju mi javlja" manifold pressure sensor g71 short to plus "
Težava se je pojavila v trenutku ko spo opravili menjavo vseh jermenov in vodne črpalke. Bile so rahle težave pri namestitvi motorja v fazo. ( 2-4 krat smo poskusili vzžati z start sprejem skozi odprtino za zrak ). Pri tem servisu sem na novo napeljal zračne cevi za prezračevanje motornega prostora ( pred tem sem imel 4* odprtine fi 70 brez kake fleksibilne cevi )
Menjal sem senzor. ampak zadevo nismo odpravili.
Bilo pa je takole. cca 15 minut je motor delal na minimumi, potem pa pohodil gas da izglisiram, a me je vedno vrglo v varni način delovanja. Ugasnem motor počakam 2 minuti ter ponovno zalaufam. Motor dela brez nobene napake.
To primer se mi je vedno dogajal.
nakar v tem letu je prišlo do tega da sem postopek moral ponavljat vse pogosteje tudi do 5 krat.
Sedaj pa zadeva ne deluje več
Preko testerja sem pregledal senzor. ( lepo mi odčitava vrednost )
Turbina se lepo vrti Vrednosti pritiska na minimumu so okrog 1000 Kp ob povečanju na 1500 obratov so 2300Kp na 2500 obratih so tudi 2300 Kp
V zasilni program me vrže pri 2400 obratih, tako da postopoma dodajam plin
V zasilni program me vrže tudi v tem primeru da " živčno dodajam plin "
Pohodim gas ,-spustim-pohodim-sputim cca 2 minuti, tako da v tem primeru glisiram in dosežem 3500 obratov,.Nakar ročiso za plin pustim na miru in po 5 sekundah me spet vrže v zasilni program
Menjal sem senzor
menjal sem cevko na podtlačni posodi, ( tista posodica pri turbini )
Prekontroliral sem gumjasto cev med turmino in iterculerjem.
zalaufal motor brez senzorja in normalni piha
Na senzorju pa sem opazil kaplico vode. ( to je verjetno posledica kondenza )
Lajično razmišljam .če bi bila kaplica kriva potem bi bilo moteno odčitavanje podatkov
Motor ne cuka, ima vso razpoložjivo moč, senzor pravilno kaže in se ne izgoblja....
Sem v slepi ulici, a mogoče bi gdo znal razvozlat ?
Dobro preveri naraščanje tlaka v turbini.
Lahko da se zatikajo lopatice v turbini ali pa je v okvari elektromagnetni ventil ki krmili vakuum do turbine.
Vse to so pa seveda samo ugibanja.
Katero diagnostiko uporabljaš VAG-Com ali kaj podobnega.
Daj si na graf izpisovat tlak turbine pa mogoče še % odprtja EM ventila. Pa boš videl kako se obnašajo krivulje. če se kaj zatika ali pa ne dela bo prišlo do špice talka ki je prevelika potem bo vrglo v safe mode....
Lahko da se zatikajo lopatice v turbini ali pa je v okvari elektromagnetni ventil ki krmili vakuum do turbine.
Daj si na graf izpisovat tlak turbine pa mogoče še % odprtja EM ventila. Pa boš videl kako se obnašajo krivulje. če se kaj zatika ali pa ne dela bo prišlo do špice talka ki je prevelika potem bo vrglo v safe mode....
Mato 
lepo da si povedal da je 5 cilindrca, ne 4 in ne 6.
prvo preveri vakuume na turbini, da ti ni odpadla kaka cevka, ki regulira piksno za odprtje bypassa.
Če je vse v redu, natakni cevkico na konzervo, in potegni z usti - se premika osovina na turbini ali ne? Če se ne, je piksna zanič, če se premika, je ventil za regulacijo vzel hudič.
prvo preveri vakuume na turbini, da ti ni odpadla kaka cevka, ki regulira piksno za odprtje bypassa.
Če je vse v redu, natakni cevkico na konzervo, in potegni z usti - se premika osovina na turbini ali ne? Če se ne, je piksna zanič, če se premika, je ventil za regulacijo vzel hudič.
kr3mn1 napisal/-a:lepo da si povedal da je 5 cilindrca, ne 4 in ne 6.
Poskusil sem povleči kar premorejo moja pluča in se ne premika.
Potem pa smo gledali ali se osovina premika. Osovina se lepo premika glede na št. obratov
mato napisal/-a:Dobro preveri naraščanje tlaka v turbini.
Jaz osebno sem uporabljal VCDS
Zraven pa sem imel tudi Vag 5020 ( mislim da je ta št. )
Po navodilih bi moral imeti med 1900 in 2300 milibarov a mi imamo 2300mili barov / kar je na zgornji meji
Kako se pa lahko naština pritisk.
Oziroma zakaj pa je enkrat delal in inkrat ne ?
MAP senzor ti kaže absolutni pritisk, kar v tvojem primeru tudi deluje. Probaj na roke premaknit ročico na turbini in s prstom zamaši izhod na pločevinki - ročica ne sme pasti nazaj ali počasi lesti nazaj v prvotno stanje
Poleg tega, ročica se mora premikat prosto, brez zatikanja (manjši upor ki se čuti je zaradi vzmeti nad membrano v pločevinki)
N75 ventil je ventil ki regulira vakuum v konzervi - glej moj prispevek višje
VAGCOM je čisto vseeno katerega uporabljaš, te motorji so tako ali tako OBDI.
Tlak se ne nastavlja, nastavi se samo krivulja polnenja, kar je pa že tovarniško narejeno, in nimaš kaj posegat v to. Mehansko se nastavi loputo na turbini na štangivi do konzerve, kar je potem tudi fiksirano z barvo, drugače pa motorna elektronika preko te lopute in N75 (če že hočeš izraz od 1.9TDI motorja) uravnava primeren tlak. Da si skoz na meji in da meče ven, kaže na počeno membrano, zanič dovodno cev ali nedelujoč ventil.
lp, d.
Poleg tega, ročica se mora premikat prosto, brez zatikanja (manjši upor ki se čuti je zaradi vzmeti nad membrano v pločevinki)
N75 ventil je ventil ki regulira vakuum v konzervi - glej moj prispevek višje
VAGCOM je čisto vseeno katerega uporabljaš, te motorji so tako ali tako OBDI.
Tlak se ne nastavlja, nastavi se samo krivulja polnenja, kar je pa že tovarniško narejeno, in nimaš kaj posegat v to. Mehansko se nastavi loputo na turbini na štangivi do konzerve, kar je potem tudi fiksirano z barvo, drugače pa motorna elektronika preko te lopute in N75 (če že hočeš izraz od 1.9TDI motorja) uravnava primeren tlak. Da si skoz na meji in da meče ven, kaže na počeno membrano, zanič dovodno cev ali nedelujoč ventil.
lp, d.
SR 290 napisal/-a:Če ni zaštekal variabilni del turbine ali AGR senzor (Mislim, da se mu tako reče.) je lahko tudi gorivo. Si slučajno kdaj kje naletel na bio gorivo?
gorivo in filter goriva sta izkjučena ( menjan ob vsakem serviso, 1 * letno )
Vedno gledam da je rezervar poln zaradi kondenza. Prav tako pa je gorivo vedno sveže natočeno
MARKO1977 napisal/-a:Drugače moja znanja o motorju so bolj na ravni amaterja.
Po ostalih forumih sem zasledil možnost Map senzorja in N75
Rad bi vedel kaj več o njiju in kje se nahajata
Map se nahaja v sesalnem kolektorju. (manifold absolute pressure)
N75 je elektroventil wastegate lopute, torej je ne kontrolira direktno vakum ampak vakum preko tega ventila nadzira ecu.
Najdeš ga tako, da slediš cevki, ki je priklopljena na tisto konzervo na turbini, prvi ventil na katerega pride cevka je to.
Ampak te ventili se redko kvarijo.
Glede na napako, ki ti jo javlja imaš kratek stik v inštalaciji do map senzorja in ti plus vod prebija.
laično razmišljam... če bi bil tukaj probrem
bi potem moral kaj zaznati med obratovanjem
- na testerju sem imel prikljopljenega cca 15 minut. vrednosti so lepo odčitane.
- ko motor obremenim pri 2500 obratih senzor zmrzne ( motor gre v varni način .gas dam na minimum in senzor kaže še vedno 2300 milipaskalov.
Motor ugasnem in ko ponovno dam kontakt se senzor spet pojavi.
- zakaj potem motor dela normalno če imam 1 senzor v luknji ( nepriklopjen ) drugega pa visečega na konektorju.
Kablovje je vedno na mestu razen tistih 20 cm pri senzorju ( ki je seveda popolnoma zdravih )
imam 1 senzor original ( bosch koda in koda vokswagna )
2 senzor popolnoma enaka bosch koda
oba senzorja popolnoma enako reagirata
bi potem moral kaj zaznati med obratovanjem
- na testerju sem imel prikljopljenega cca 15 minut. vrednosti so lepo odčitane.
- ko motor obremenim pri 2500 obratih senzor zmrzne ( motor gre v varni način .gas dam na minimum in senzor kaže še vedno 2300 milipaskalov.
Motor ugasnem in ko ponovno dam kontakt se senzor spet pojavi.
- zakaj potem motor dela normalno če imam 1 senzor v luknji ( nepriklopjen ) drugega pa visečega na konektorju.
Kablovje je vedno na mestu razen tistih 20 cm pri senzorju ( ki je seveda popolnoma zdravih )
imam 1 senzor original ( bosch koda in koda vokswagna )
2 senzor popolnoma enaka bosch koda
oba senzorja popolnoma enako reagirata
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov