mercruiser

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tihi1
Višji štabni praporščak

mercruiser

OdgovorNapisal/-a tihi1 » Če Sep 22, 2016 22:07

imam vprašanje glede motorja, ko ga poskušam zagnati se zelo matra kot da je prazen akumulator z veliko težavo vrti nato pa samo počaka ali je možno da je zaribal. Motor je merc 5,7
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 22, 2016 22:54

Sveče ven pober in zavrt na roke in na štarter in bo hitr jasno.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Sep 22, 2016 22:54

A si preveril akumulator? je dober in poln.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Sep 23, 2016 11:17

Poglej vse našteto od prej. Lahko tudi malo špricneš bencina v vplinjač, ne zalit čisto malo in kresni. Če po tem ne bo vsaj malo drugače zakašljal se išče naprej. Ko boš imel sveče zunaj poglej tudi ali so suhe ali ne. Če so mokre bencin dobi. Sam bi prvo preveril akumulator.

Lahko je tudi volk v stikalu akumulatorjev. Enako je jeb... mene na začetku sezone. In kleme na akumulatorju so se zelo segrele. Ko sem to poštimal oz. zamenjal stikalo dela kot šus.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Sep 23, 2016 17:31

Podoben problem je imel kolega na 4.3. Zaganjač je komaj obračal motor, ko je vžgal, je potem delal normalno. Polnil akumulator, kupil novega, na koncu mu je zaribal motor, ker je imel izpuh luknjico.
Poberi ven svečke in probaj, če je kakšna razlika, Če so izpuhi starejši, jih vsaj demontiraj in preveri.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Sep 23, 2016 17:41

Izpuh nima veze z obračanjem. Motor lahko vžgeš brez, da je priklopljen na vodo. Seveda, ko vžge pa spustiš vodo čez motor. Dokler verglaš in dokler motor ne vžge lahko delaš na suho. Moraš imeti pa vse pripravljeno, da samo odpreš vodo. Te fore z demontažo ne štekam. Če ne kresne z izpuhi tudi brez ne bo. Po taki logiki, če odpreš sprednjo šipo pali od prve ... Če je voda prišla v cilinder po enem dnevu ni variante da obrne motor. Ga zapeče takoj. Bil priča in ne bi verjel če ne bi bil zraven.
Kolega je uniči mašino ker mu je zapikala peta Motor je laufal dokler ni premaknil ročke naprej. Ampak to je že druga zgoda ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
alešž
Poročnik bojne ladje
Kraj: žiri

OdgovorNapisal/-a alešž » Pe Sep 23, 2016 19:35

Preveri še napeljavo do zaganjača če se slučajno ne pregrava in pa še sam zaganjač preveri če je ok.

lp
tihi1
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tihi1 » Pe Sep 23, 2016 20:22

akumulator je nov tudi dovolj poln. sem pa opazil na zgornji strani motorja praktično nad batom vsaj mislim tako, da je barva zažgana predvidevam da je zaribal bat. Razmišljam da uvozim nov motor iz Amerike če je seveda to mogoče ali pa da naredim generalno. Motor mi že nekaj časa ni užigal topel mogoče je tudi v tem problem.
tihi1
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tihi1 » Pe Sep 23, 2016 20:35

pozabil sem povedat da ko sem zadnjič vžgal motor je bilo še vse dobro, ko pa sem dal v prestavo je nekaj močno počilo težko rečem kaj ali kje. vseeno se odpeljem naprej do marine skoraj pod štand gasom vendar je bilo vse OK. motor je imel normalen glas. Naslednjič pa je sin če prišel do zaliva nazaj pa so ga privlekli, ker se je motor težko obračal in ni hotel užgat

lp.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Sep 24, 2016 08:19

Osnova je, da ven boberes svečke in boš čist takoj videl, če je prišla notri voda. Poglej tudi olje, tudi tam se vidi, ce je notri voda.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Sep 24, 2016 11:09

Pozejdon napisal/-a:Izpuh nima veze z obračanjem. Motor lahko vžgeš brez, da je priklopljen na vodo. Seveda, ko vžge pa spustiš vodo čez motor. Dokler verglaš in dokler motor ne vžge lahko delaš na suho. Moraš imeti pa vse pripravljeno, da samo odpreš vodo. Te fore z demontažo ne štekam. Če ne kresne z izpuhi tudi brez ne bo. Po taki logiki, če odpreš sprednjo šipo pali od prve ... Če je voda prišla v cilinder po enem dnevu ni variante da obrne motor. Ga zapeče takoj. Bil priča in ne bi verjel če ne bi bil zraven.
Kolega je uniči mašino ker mu je zapikala peta Motor je laufal dokler ni premaknil ročke naprej. Ampak to je že druga zgoda ...

Kolega je tako plul še par dni. Za težko obračanje motorja so krivili akumulator, starter,... Na koncu se je izkazalo, da je v izpuhu bila čisto mala luknjica, sploh se je ni videlo. Šele, ko so na servisu začepili demontiran izpuh in ga napolnili pod pritiskom, so opazili luknjico. Ampak, takrat je bilo že prepozno. Se pa je rešil še z generalko.
saj ne trdim, da je to vzrok za težave, ampak potrebno je iti vse skozi in poiskati vzrok za težavo, da ne bo še večje škode.
tihi1
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tihi1 » To Nov 01, 2016 12:24

rešil težavo z motorjem, zamenjal štarter z novim in sedaj vrti kot singerica v starem štarterju je bila na rotorju odtrgana žica in zgleda da se je pri zagaonu zataknila in se ni hotel zavrtet tudi magnet je močno poškodovan. No sedaj je vse uredu mašina spet lepo užge in prede. Hvala vsem za pomoč in nasvete
tihi1
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tihi1 » So Nov 05, 2016 06:06

imam še eno vprašanje, če menjaš kolektorje in pa kolena na motorju ali je potrebno dvigniti čoln na suho?
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » So Nov 05, 2016 11:44

Jaz mislim da ja, motorja pa ni treba ven jemat.
mattox
Praporščak

OdgovorNapisal/-a mattox » Ne Nov 20, 2016 19:47

Ne rabiš dvignit plovila.
Pri mirovanju plovila voda ne more v izpušni sistem, tako tudi pri demontaži ne more v barko. Moraš pa vedet, ali imaš vgrajene lopute v izpušnem Y ali ne. Pri menjavi loput pa moraš pazit, saj je lahko voda le kakšen cm izpod.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov