Volvo Penta MD2010B - prozorna cev (odušnik) hladilne vode

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

Volvo Penta MD2010B - prozorna cev (odušnik) hladilne vode

OdgovorNapisal/-a comet » So Okt 08, 2016 10:18

Pozdravljeni,

Po prvih preplutih 3 miljah, sem opazil, da mi prekomerno teče voda iz označene cevi (cca. 5 litrov vode):

Slika

Ali bi ta cev, ki gre iz hladilnega sistema morala biti postavljena višje, da voda ne bi curljala ven ali je kaj narobe?
Oziroma, kam bi morala ta cev biti priklopljena in čemu ta cev služi?

Hvala za informacije!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 08, 2016 10:22

Verjetno pokrovček ne opravlja svoje funkcije, odpri in poglej v kakšnem stanju je tesnilo čepa. Če je čep dober imaš previsok tlak v sistemu kar v najslabšem primeru lahko pomeni, da je preplozalo tesnilo glave.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Okt 08, 2016 10:25

To je prvi znak, da hladilni sistem ne opravlja dobro svoje funkcije.
Mogoče ga je treba samo sčistiti ali pa kaj "dražjega".
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Okt 08, 2016 10:38

Mogoče je kaj na tem, da barka cca. 3 leta ni bila v uporabi?

Sicer naj bi imel motor opravljen servis letos začetek leta.

Ko sem pregledal nivoje olja v menjalniku in motorju, ga je bilo pri obeh približno 3cm nad MAX na palici za merjenje tekočin. Zato sem olje iz menjalnika in motorja izpraznil do dovoljenega nivoja.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Okt 08, 2016 10:45

A imaš sploh kaj hladilne tekočine v notranjem sistemu? 5l je ogromno.
Daj nekomu preverit, ki se spozna, dokler je še čas.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Okt 08, 2016 17:45

Sem preveril in poslikal:

Odprt pokrov hladilnega sistema:
Ugotovitve:
- slana voda (najbrž je prav, če motor nima dveh sistemov za hlajenje ampak se vse hladi s slano-morsko vodo)
- v vodi se vidi in čuti na otip olje (mogoče je težava ker je motor najbrž več časa stal na miru in so zarjaveli ventili in sedaj ko smo ga zaceli rabit ventili si 'ustvarjajo' novo pot oz. čistijo zarjavel kanal? Kaj je v takem primeru najbolje? Vžigat čimpogosteje motor, da rjavino pobere stran?

Slika

Pokrov hladilnega sistema
Ugotovitve:
- na čepu piše 60 kar naj bi pomenilo, da se ventil čepa odpira pri 60 stopinj C?
- mogoče bi morala bit vrednost čepa 80 ali celo več?

Slika

Slika
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Okt 08, 2016 17:50

Ta motor ima dvojni sistem hlajenja in v razhladniku nebi smelo bit slane vode ampak antifriz.
Po moje ti je prežrlo razhladnik in slana voda pušča v hladilno tekočino, kar pa ni nič dobrega, ker je razhladnik aluminjast in ni narejen za slano vodo.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Okt 08, 2016 17:57

Pozna kdo koga, ki bi mi znal pregledat motor. Lokacija Villagio del Pescatore(IT) oz. če ima kdo kontakt od kakšnega serviserja, ki bi mi to pregledal, popravil? Najlepša hvala!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 08, 2016 18:11

60 na pokrovčku označuje pritisk pri katerem čep začne spuščati v tisto prozorno cev skozi katero ti ven teče voda.

Najverjetneje je to 60kpa oz. 0.6bar pokrov.

Drugače pa tam ko si slikal luknjo, kaj je tisto med 6 in 9 ? Zgleda kot da je naležna površina tesnila pokrovčka nekaj zvita? Tako kaže tudi odtis na tesnilu pokrovčka.

Če je, pol ni čudno da teče voda skozi.
Kariera
Viceadmiral

Re: Volvo Penta MD2010B - prozorna cev (odušnik) hladilne vo

OdgovorNapisal/-a Kariera » So Okt 08, 2016 20:30

comet napisal/-a:Pozdravljeni,

Po prvih preplutih 3 miljah, sem opazil, da mi prekomerno teče voda iz označene cevi (cca. 5 litrov vode):

Slika

Ali bi ta cev, ki gre iz hladilnega sistema morala biti postavljena višje, da voda ne bi curljala ven ali je kaj narobe?
Oziroma, kam bi morala ta cev biti priklopljena in čemu ta cev služi?

Hvala za informacije!

Ta cevka bi morala biti pritrjena na ekspanzijsko posodo, ki ima volumen cca 1l. Jaz imam motor Lombardini 29km in imam enako cev speljano tako. Ko se motor ogreje, se poveca tlak hladilne tekocine in jo del uide po tej cevki v ekspanzijsko posodo. Ko se ohladi, odtece nazaj. To pomeni da mora biti ta posoda, ki je plasticna, postavljena visje od motorja. Poglej kje po stenah motornega prostora!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 08, 2016 21:38

Ne, to ne drži ker ta pokrov je nepovratni ventil. Kako bo voda nazaj prišla če je feder, ki tišči tesnilo dol?
wituri
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wituri » So Okt 08, 2016 21:57

Ne, to ne drži ker ta pokrov NI nepovratni ventil. Ko se motor ohlaja nastane podtlak v hladilnem sistemu in podtlak potegne hlad.tek. iz raztezne posode nazaj v hladilni sistem (skozi ta pokrovček - tisti mali kovinski krogec) Raztezna posoda mora biti nižje postavljena, če je višje bo ob odprtju pokrovčka iztekla hladilna tekočina.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Okt 09, 2016 02:24

Eni delajo tko ampak tle ne vidim tega povratnega ventila, tist na sredini je križno zakovičena kovica.

A ‘Vented’ cap = ‘Closed’ cap – ‘Vented’ means is sucks from the ZERO PRESSURE tank as it cools down. ‘Closed’ means it does not go to the ground.

A ‘Non-Vented’ cap = ‘Open’ cap- ‘Non-vented’ means it does not suck coolant back into the cooling system. ‘Open’ means when the pressure gets too high it dumps onto the ground.

Both cap designs

Jaz glede na sliko sodim, da je to tip št 2 oziroma Open cap. Težava je pa v tem da se že po sliki vidi, da so stvari poškodovane in to je sigurno razlog, da pušča. Lahko pa, da to ni edini razlog.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Ne Okt 09, 2016 07:26

AEgir napisal/-a:Eni delajo tko ampak tle ne vidim tega povratnega ventila, tist na sredini je križno zakovičena kovica.

A ‘Vented’ cap = ‘Closed’ cap – ‘Vented’ means is sucks from the ZERO PRESSURE tank as it cools down. ‘Closed’ means it does not go to the ground.

A ‘Non-Vented’ cap = ‘Open’ cap- ‘Non-vented’ means it does not suck coolant back into the cooling system. ‘Open’ means when the pressure gets too high it dumps onto the ground.

Both cap designs

Jaz glede na sliko sodim, da je to tip št 2 oziroma Open cap. Težava je pa v tem da se že po sliki vidi, da so stvari poškodovane in to je sigurno razlog, da pušča. Lahko pa, da to ni edini razlog.

Ze, samo ta cevka bi morlala biti pritrjena na ekspanzijsko posodo in ne prosto viseti.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Okt 09, 2016 10:08

Lepo ti piše. Tip 1 mora imeti posodo, tip 2 pa ne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov