Elektrika na novo + solar flexi panel...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kixon
Praporščak
Kraj: MB

Elektrika na novo + solar flexi panel...

OdgovorNapisal/-a kixon » Če Nov 24, 2016 14:49

Ojla klapa.
Pred mano je zimsko delo na čolnu. Na novo bom uredil električno stikalno ploščo. Sedaj je tak malo približno skupaj sestavljeno.
Imam pa eno vprašanje. Ker nekako nimam prostora za te solarne plošče se poigravam z idejo, da bi nabavil nekaj iz tega asortimana - http://www.banggood.com/Wholesale-Smart ... -2745.html
Na kaj naj bom pozoren? Je smiselno to imeti priterjeno na tendi?
Kako je z napajanjem akumulatorjev? verjetno moram imet še kak vmesnik...
Lep dan Kiki
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 24, 2016 20:13

Celico je dobro imeti na čolnu.Je pa vprašanje v kak namen bi jo uporabljal.Samo kot vzdrževanje akomulatorja, ali tudi kot servisni.Se pravi, če boš spal na sidru, da ti dela hladilnik(kompresorski),luči,tuš,radio-tv... Samo kot vzdrževanje akuja imaš celico 30-40 Watov, če boš imel 1-2 servisna+1 štartni, potem bi rabil že med 100-150 W plus 20-30 amp.MPPT regulator(polnilec), lahko tudi navadni regulator, MPPT ima precej boljši izkoristek.Luči (razsvetljava)naj bi bile led.Pohodne celice raje ne.Celica pa naj bo monokristalna.Kaj pa lahko spraviš na svoj čoln pa itak sam najbolje veš, glede prostora, ki ti je na voljo.S časoma pa tak razvoj elektrifikacije kliče po večjem čolnu :wink:
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 24, 2016 21:10

Točn do pike tko,edino jaz bi predlagal obvezno MPPT reg ki ima 30 posto boljši izkoristek kar lahko pomeni več energije ali pa tok manjše celice.Jaz bi dal maksimalno celic kokr se da.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Nov 24, 2016 21:12

Pa ne vem če se splača to od kje uvažat. AMP SOLAR je tamle pri Postojni, pa ima zelo podobne cene.

Jaz sem zadovoljen z njim. Sam dela celice.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 24, 2016 22:24

Jest se pred desetimi dnevi kupil celico 160 W monokristal v Eurodiskont-u za 158 eu+dostava, skupaj 165 eu.V postojni je 178 pa verjetno plus dostava.
mašinfirer
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Nov 24, 2016 22:32

Par eur je razlike, s tem da pri drugi podpreš slovensko delo. Možak jih dejansko dela, če še ne motim daje 10 let garancije.
-----------------

***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 24, 2016 22:49

Sem pa na spletu gledal, ima zanimivo robo, ni da ni. Moram se enkrat tam oglasit zaradi priključnih konektorjev za kolektor.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Harry
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana, Stinica

OdgovorNapisal/-a Harry » So Nov 26, 2016 22:21

Če imaš prostor za 240w jo dobiš za 150€ pri elektro stumfl, ostale so podobne cene kot pri drugih, ima pa tudi victron battery combinerje in mpptje najceneje v Eu.
Morski vuk
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

OdgovorNapisal/-a comet » Po Dec 05, 2016 12:42

ima kdo CTEK D250S DUAL: http://www.ctek.com/hu/en/chargers/D250S%20DUAL

To je polnilec/vzdrževalec baterij, na katerega se priklopijo sončne celice in tudi alternator.

Mnenje, izkušnje?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 05, 2016 18:14

comet napisal/-a:ima kdo CTEK D250S DUAL: http://www.ctek.com/hu/en/chargers/D250S%20DUAL

To je polnilec/vzdrževalec baterij, na katerega se priklopijo sončne celice in tudi alternator.

Mnenje, izkušnje?

Traparija čista! To je edino za izvenkrmni motor z 10 KM, vse ostalo je brez veze... Alternator gre direktno na akuje, če imaš GEL banko, potem se kupi ustrezen regler za alternator, čeprav sem jaz mnenja, da na povprečni barki nimajo kaj delat gel akumulatorji...
Solar se priklopi preko ustreznega reglerja, če gre za manjšo moč, samo za vzdrževanje, potem cenejši PWM regulator, če pa je plošča večja, recimo 100W in več in z njo misliš pridobivati del energije, potem se zagotovo izplača investirati v dober MPPT regler.
Tretji vir je lahko veter, tudi ta turbina bo imela svoj regler.
Četrti pa obala in 220V napeljava, za ta namen kupiš polnilec, ki spet zna vse sam uravnavati. Dobri so praktično vsi, je pa kar se tega tiče za manjše moči odličen Ctek, žal samo 25A polnilnega toka, kar pa spet ni tako slabo za povprečno barko do 10 m dolžine...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov