Gorivo za Webasto

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Gorivo za Webasto

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 27, 2016 19:52

Zanima me kaj kurite v diesel grelcih Webasto.Ali kurilca ali nafto? Jim kdaj dodate aditive,ali petrolej ali bencin??
Dobil sem podatek ,da je naša nafta za en drek,kurilec enako.To zelo slabo deluje na gorilnike.Baje je najboljša Ruska nafta.Pri nas pa nafta na Mol in Agip bencinskih.
En tip,ki tud servisira gorilnike Webasto mi je rekel naj kurilcu dodam bencin ali petrolej do ene tretjine.Pokličem prijatelja, ki je tud stručko za te stvari,in mu ful zaupam, in mi reče naj ne dam bencina med kurilec.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Re: Gorivo za Webasto

OdgovorNapisal/-a bladzo » Ne Nov 27, 2016 20:01

polanc napisal/-a:Zanima me kaj kurite v diesel grelcih Webasto.Ali kurilca ali nafto? Jim kdaj dodate aditive,ali petrolej ali bencin??
Dobil sem podatek ,da je naša nafta za en drek,kurilec enako.To zelo slabo deluje na gorilnike.Baje je najboljša Ruska nafta.Pri nas pa nafta na Mol in Agip bencinskih.
En tip,ki tud servisira gorilnike Webasto mi je rekel naj kurilcu dodam bencin ali petrolej do ene tretjine.Pokličem prijatelja, ki je tud stručko za te stvari,in mu ful zaupam, in mi reče naj ne dam bencina med kurilec.

Polanc hvala za tole.

Od zdej naprej le še na Agip in Mol tankam barko... :twisted: :roll: :twisted:
Nazadnje spremenil bladzo, dne Po Nov 28, 2016 08:35, skupaj popravljeno 1 krat.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Nov 27, 2016 20:03

vsaka šoba v gorilcu je nastavljena/narejena na določeno viskoznost energenta. Te izstopne odprtine definirajo obliko in stopnjo razpršenosti energenta, in s tem posledično kvaliteto izgorevanja in obliko plamena. Če nadomestiš nafto z bencinom, ni isto, ne viskoznost ne oblika plamena.

Vedi da imaš slabih 18% razlike v energijski vrednosti na liter! Če bi bil gorilec namenjen bencinu, bi točil not bencin. Tako je pa nafta. In te nebuloze da je ruska nafta dbest naša pa zanič, čisto tako, v rusiji še dandanes peglajo s svojimi Volgami pa Gazi, pri nas pa EURO25 motorji. Če bi bila tako zanič, se noben avto ali kamijon ne bi več premikal.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 27, 2016 20:27

Nebi toču sam bencin v diesel webasto.Ta mi je svetval do ene tretjine bencina ali še bolje petroleja v nafto.
Je tip reku, da ni problem tam kjer se pokur 30,40 l nafte na uro.Težave nastajajo tam kjer se požge 3 deci na uro.Je pa splošno znano da so Webasto gorilniki zelo občutljivi na kvaliteto goriva.
Kamijoni ki so vozili v Rusijo so imeli BAJE veliko bolj čiste gorilnike ko oni ki so vozili bolj lokalno.
Torej ne vem tega točno,ne pametujem..zbiram info.
Je pa res, da smo pozimi v ikse dali par litrov bencina med nafto ,da ni postajala pregosta..da se ni izločal parafin.
Pa stare diesel kosilnice so zud na petrolej vžigali,pol so pa delale na kurilca.
Turej mojmu sinu je začel nagajat Webasto.Postal je glasnejši,sedaj ni parkrat vžgal.Utripnila je enkrat lučka na kontrolniku za napake..in zarad tega je blo mal telefonijade okol serviserjev in posledično te informacije ki sem jih zgoraj napisal.Bomo vidli sedaj kaj mu ne paše in bom napisal tu.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Nov 27, 2016 21:14

A imaš za webasto svoj tank ali je to napeljano kar iz tistega za motor?
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Nov 27, 2016 21:31

O tej problematiki sem nameraval nekaj napisat pa me je polanc prehitu.
Pravzaprav sem hotel opisat problem, ki se mi je pri Webastu skozi ponavljal in sicer, da je po določenam času začel ugašat (napak št. 2 - prekinitev plamena). Vsako sezono ali malo več sem ga moral peljat na servis in zamenjat gorilec (blower) - cena ca 180 eur.
Potem sem začel malo brskat po tujih forumih in ugotovil, da ima kar nekaj ljudi po celem svetu podobne probleme. Se pravi, da je to splošen problem in ne toliko vprašanje posameznega proizvajalca goriva - razen, če rečemo, da so vsi enako slabi.
Torej, po temeljitem iskanju rešitve problema sem prišel do ene rešitve o kateri so pisali neki amerikanci (sicer so imeli enake probleme z Eberspecher gorilici ampak potem so se oglasili tudi tisti z Webasti). Problem so poskusili rešit na način, da so za nekaj časa gorilec priklopili na petrolej oz. kerosen oz. po naše kerozin, ki je derivat med bencinom in dieslom.
Ni bilo druge in sem poskusi tudi sam lansko leto. Kupil sem na Petrolu 1l svetilnega petroleja, ki je v bistvu kerozin oz. letalsko gorivo, vtaknil cev v platenko in vžgal. Spremembo goriva gorilec sploh ni zaznal in je lepo delal kakšne 1,5 ure dokler ni zmanjkalo petroleja. Potem sem kuril kakšno leto in pol Webasto spet na diesel tako rekoč brez napake in prekinitve ognja. Pred mesecem je gorilec spet začel nagajat (spet napaka št. 2) in sem prejšnji vikend kurativo s petrolejem spet ponovil. Tokrat sem kupil 3l petroleja, pokuril pa 1,5l. Na petrolej je delal spet kot šus, brez napake. Na diesel ga potem nisem imel časa preizkusit, ker sem moral domov. Bom sporočil kako se bo gorilec obnašal, ko bo spet na dieslu.
Vsakič, ko sem dal Webasto na servis je bil gorilni element (blower) čisto zapacan s sajami in zažgan. Očitno, pa ga petrolej očisti. O tem so poročali tudi omenjeni amerikanci, ki so po kuri s petrolejem gorilni element vzeli ven in pogledali v kakšnem je stanju. Pravijo, da je bil popolnoma čist.
Če ima kdo podobne probleme lahko poskusi sam vendar na lastno odgovornost tako kot sem tudi jaz.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 27, 2016 23:18

Koaksialni grelci delajo odlično na polni moči. Na znižani moči v prehodnem obdobju pa imajo težave s pregrevanjem. V režimu znižane moči, zato izgorevanje ni popolno in se zato rade naberejo saje. Ta efekt je veliko manjši v kolikor se grelna komora bolje hladi, zato je izjemno priporočljivo, da imajo grelniki zajem zunanjega zraka!

Verjamem, da je koaksialni diesel grelnik možno s petrolejem očistiti, nikakor pa ga ni priporočljivo predolgo poganjati z gorivom višje oktanske vrednosti kajti to pospešeno skrajšuje življensko dobo žarilne svečke in temperaturnega senzorja v izgorevalni komori. (Bom jutri pripel kakšno sliko uničenega senzorja zaradi prevelike temperature v gorilniku.) Nikakor pa ni priporočljivo dodajati tretjine bencina v nafto. Če že potem naj bo to le do 5%, da malce tudi kompenzira vsebnost biodizla katerega sedaj dodajajo že blizu 10% (nekateri celo do 15%) v EU. Rusi NE DODAJAJO biodizla v nafto, zato je njihova navadna nafta odlična.

Koaksialni grelniki delujejo v območju moči 70%-100%, kar je premajhno območje regulacije za prehodno obdobje. Teh težav pa grelniki Wallas pravzaprav ne poznajo, saj jim je možno nastaviti grelno moč v območju 30%-100%. Izgorevanje je vedno optimalno saj ima gorilnik samostojen ventilator ločen od ventilatorja za kroženje grelnega zraka. Pri Wallasu težav z sajami niti v prehodnerm obdobju ni, zato ni nobene potrebe dodajati aditivov, kar pa je še posebej pomembno, ko imamo na plovilu le en sam skupen rezervoar za gorivo. Wallas grelniki so narejeni za ogrevanje plovil v skandinaviji, kjer je potrebno dogrevati barko tudi v poletnih mesecih. Koaksialni grelniki pa so v osnovi razviti za vozila, kjer mora zaradi slabe termične izolacije delovati vedno več ali manj na polno in še to predvsem v okoliščinah, ko je zunanja temperatura pod ničlo, ko osnovno ogrevanje z odpadno toploto motorja ne zadostuje.
LP Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 28, 2016 00:31

Še tole v zvezi z bencinom v nafti.
Nafta (D2) ima plamenišče okrog 55°C, kar pomeni, da jo moraš segreti na 55°C, da se nad njo nabere dovolj hlapov da obstaja nevarnost eksplozije.
Če ji dodaš 3% bencina, se plamenišče zniža na 0°C. Če se ti takšna mešanica polije, dobiš kar na hitro polno barko eksplozivnih hlapov.

lp

motorni
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Po Nov 28, 2016 15:08

kr3mn1 napisal/-a:vsaka šoba v gorilcu je nastavljena/narejena na določeno viskoznost energenta. Te izstopne odprtine definirajo obliko in stopnjo razpršenosti energenta, in s tem posledično kvaliteto izgorevanja in obliko plamena. Če nadomestiš nafto z bencinom, ni isto, ne viskoznost ne oblika plamena.

Vedi da imaš slabih 18% razlike v energijski vrednosti na liter! Če bi bil gorilec namenjen bencinu, bi točil not bencin. Tako je pa nafta. In te nebuloze da je ruska nafta dbest naša pa zanič, čisto tako, v rusiji še dandanes peglajo s svojimi Volgami pa Gazi, pri nas pa EURO25 motorji. Če bi bila tako zanič, se noben avto ali kamijon ne bi več premikal.

Razlika med starim dobrim BBW46 in DBW46 je samo v kopreni na katero teče gorivo in skozi katero piha zrak.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 28, 2016 17:15

No evo pa imamo odgovor zakaj je najboljša Ruska nafta..Fantje je pametno mal povprašat,pa prebrat,pa počakat ....Krasno, da imamo stručkote ,ki nam laikom povedo kak in kaj.Hvala.
Torej probal bom prkurblat Webasto z enim litrom svetilnega petroleja,po tem mu dat pa Molovo nafto dalje.Ja oba s sinom imava svoje tanke za Webaste,ki so bili lani novi,čisti ko suza.Tisto nafto v kateri je 10 posto bencina pa bomo nekak pokurli upam brez težav.
Mi je pa to o dodajanju bencina rekel mož,ki je bil pooblaščenec za Webaste,tud hodu na specializacije..tko da mi je čudn.Tolk sva pa dobra,da me ni namerno nahecal sigurn.Vsekakor pa zaupam NT,ki se je stokrat izkazal za pravga strokovnjaka in mi je tud osebno večkrat pomagu in mi trajno rešu probleme na barki,pa verjamite da po udaru strele niso bli enostavne sorte.
Motorni,verjamem kar praviš sam pol če se polije sam bencin,kar se gotov tud nardi v čolnih je eksplozija neizbežna...ali je mešanca nafte in bencina še bolj eksplozivna?
LP Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 28, 2016 19:30

polanc napisal/-a:Motorni,verjamem kar praviš sam pol če se polije sam bencin,kar se gotov tud nardi v čolnih je eksplozija neizbežna...ali je mešanca nafte in bencina še bolj eksplozivna?
LP Iztok

Ne, manj je eksplozivna. Eksplozija je verjetna, če imaš še vir vžiga. Kakšna elektrostatika je manj verjetna, saj vlaga v zraku naredi svoje, električna iskra ali pa vžigalnik pa je na barki bolj verjeten vir vžiga.

lp

motorni
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Nov 28, 2016 20:51

Držite se navodil proizvajalca, pa bo vse ok :).
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Po Nov 28, 2016 21:50

Še moje izkušjne o nafti.Porabim kar nekaj dizla in kurilca na leto.Leta nazaj smo imeli kar nekaj težav(delovni stroji,kamion-navadni dizli-bosch črpalka,navadne dize) in to vedno v zimskem času.In to vse zaradi neustrezne nafte-beri dizla oz kurilca.Mikro filtri pri strojih so postali ena sama bela sluz-parafin in dokler motor ni predihal nekaj časa(da se je temperatura dizala preko povratnega voda v rezervoarju malo dvignila) je težko prišel v delovne obrate. Zato sem na 200 l tank dizla dal obvezno 10 l benzina in to brez kakršne škode.

Isto sranje se mi je dogajalo pri webastu in visokotlačnem parnem čistilcu katera sta ob hladnejših dneh po nekaj minutah ugašala.Včasih sem doktoriral.

TO SE JE DOGAJALO ZARADI SLABE NAFTE(dizel,kurilno olje).Ko se spomnim teh časov,me kar strese.
Ravno danes mi je xy podjetje pripeljalo 2000 l dizla in to "zimskega"( se ne izloča parafin) in zaradi take nafte imam zadnje čase mirne živce pozimi.
Tisti,ki imate težave z grelci, pa priporočam da dizla oz kurilca za probo izčrpate(v kolikor ima svoj nekajlitrski rezervoar), pogrejete in vlijete nazaj. Bo webasto delal kot je treba.Lahko si omislite tudi kak grelec-da predgreje dizla,preden pride v šobo,..pa še se kaj najde
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Nov 29, 2016 08:07

Saj bi ga pogrel pa mu webasto nagaja, zakurt pa tudi ne more pod barko kot včasih pod kamioni. :lol:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Nov 29, 2016 10:06

Ma kaka nafta, KURILCA k je pocen pa tud, če vse crkne, al pa olje od pohanja, sej ga majo po štarijah dost.Ma nebi dal kurilca v motor pa tud, če bi imel 300eu penzije.Pa ne mi govorit kaj je kurilec, sem ga po 600.000 L na sezono kuril 20 let.
:shock: :? :wink:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost