teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

racael
Poročnik korvete
Kraj: lj

teak

OdgovorNapisal/-a racael » Če Mar 05, 2009 22:49

katero sredstvo je najbolj primerno za zaščito, nego teaka na plovilu. hvala za nasvet.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Mar 05, 2009 22:51

Moje mnenje:

Hempel Teak Oil

Verjetno pa je komu všeč tudi Starbrite ali pa kakšno drugo olje.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Mar 05, 2009 23:05

Krtača in voda.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Mar 06, 2009 06:03

Osebno nisem pristas teak olj, ker postane les nekako lepljiv, potemni in postane se bolj vroc za hojo po njem bos. Misliti je treba tudi nato, da je naoljen les za vedno spremenjen in nikoli vec ne bo imel naravne barve. Moj nacin ciscenja teka je vsakih 3-4 dni z M3 malo grobejso rjavo spuzvo in dobrim detergentom, vsakih 10-14 dni pa z Star Brite Teack Cleanerjem in nato Teak Brightnerjem za posvetlitev lesa. Krtace (posebej sirkove) odsvetujem, ker poglobijo mehkejse letnice na lesu neglede na smer ribanja. To naredi les hrapav in neprijeten za hojo. Posledica tega je, da vam bo partnerica rekla, da bi teak lahko ze enkrat zbrusili. Ker dandanes proizvajalci namesto masivnega teaka upobabljajo laminat, ki je zelo tanek, ga z vsakoletnim brusenjem pred sezono hitro pokoncamo.

Aja tudi z 3M gobo moramo vedno ribati prvokotno na fube, da ostane paluba gladka.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
racael
Poročnik korvete
Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a racael » Pe Mar 06, 2009 21:39

na domači terasi sem ipe ( les podoben teaku ) premazal z teakovim oljem , pa je po nekajkratnem deževju bil spran. tako da me zanima za kakšen trajnejši premaz.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Mar 06, 2009 21:54

Za pravi,ladijski teak ga ni ! Tako kot sta Gregor.n in Nemo zapisala je najboljše čiščenje in voda. Ker pa nas ima večina kako čip varianto (le nekaj mm lepljenega teaka na vezano ploščo) pa pride do težav. Meni na koplani ploščadi zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom že rahlo cvete. Tečaji na pokrovu kopalne lestve so se že izpulili pa sem moral porezkati in dati večje. Še kakšno leto in ga bo potrebno zamenjati.
Za vrtne variante pa verjetno obstaja kakšen "pajc", ki se vžre v sam les in nudi zaščito.

Good girls go to heaven, bad girls go everywhere!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost