Prenova adriatic 790
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Prenova adriatic 790
Dragi Morjeplovci,
rabim vaš nasvet - in informacije.
Lotevam se prenove oziroma osvežitve starejše barke - adriatica 790.
Z njim ni nič narobe; motor je že nov, vse deluje, barka lepo pluje, celo nekaj funcionalnih in bivalnih dodatkov ima.
A ker bo to naša prihodnja počitniška barka in ker mora imeti žena svojo besedo (ja, vem), bo treba barko malo posodobiti.
1. V barki je menda treba imeti WC (pravi žena). Prebral sem večino debat na forumu na to temo, zato vem, da je najboljši pravi WC, ne kemični. Za to bo treba sedanjo omarico razširiti na velikost in funkcijo kopalnice, vgraditi septični tank, vodovodno inštalacijo, ventile in vse ostalo. Istočasno bio obnovil tudi vodovodno napeljavo s sladko vodo. Kako se tega lotiti - obstajajo dobri mojstri za to? Na obali (Izola) ali v LJubljani ali kje drugje?
2. Posodobiti bo treba električni sistem, dodati solarni panel, priklop na obalo in vse ostalo. Kje, da bo narejeno v redu?
3. Nameravam vgraditi večjo krmno stopnico (kopalno ploščad), saj je ta še stare sorte, s kovinskim ogrodjem in preperelimi lesenimi deskami. Možnost imam dobiti že izdelano ploščad iz stekloplastike (prav za adriatica), kar pomeni, da jo je treba prilepiti na trup. stočasno je treba narediti odprtino in vratica. in če bi se že nekdo ukvarjal s steklenimi vlakni, bi dal narediti še hardtop. Kje?
Na seznamu je še nekaj del in opravkov, a tole je glavno in najpomembnejše.
Barka je do konca leta še v vodi (v Izoli), potem bo šla na suho oziroma na prenovo, spomladi pa predvidoma na svoj novi domači privez v Pulj.
Načrt je kar ambiciozen, vem, tudi denarja bo zagotovo zmanjkalo. Morda bi za začetek naredil samo nekaj od načrtovanega, pa potem ostalo prihodnje leto ali dve …
Skratka, zbiram informacije in nasvete. Vem, da je na forumu kar nekaj mojstrov različnih navtičnih področij, predvsem pa člani veste, na koga se je treba obrniti. Hvaležen bi bil za prave kontakte.
Še to: če bi dobil dobrega mojstra za plastiko nekje v notranjosti Sloveniji (ali v okolici Ljubljane), bi barko lahko pripeljal k njemu. Ali je bolje, da je na suhem na slovenski Obali, pa mojstri hodijo delat tja?
Hvala za nasvete!
Blaž
rabim vaš nasvet - in informacije.
Lotevam se prenove oziroma osvežitve starejše barke - adriatica 790.
Z njim ni nič narobe; motor je že nov, vse deluje, barka lepo pluje, celo nekaj funcionalnih in bivalnih dodatkov ima.
A ker bo to naša prihodnja počitniška barka in ker mora imeti žena svojo besedo (ja, vem), bo treba barko malo posodobiti.
1. V barki je menda treba imeti WC (pravi žena). Prebral sem večino debat na forumu na to temo, zato vem, da je najboljši pravi WC, ne kemični. Za to bo treba sedanjo omarico razširiti na velikost in funkcijo kopalnice, vgraditi septični tank, vodovodno inštalacijo, ventile in vse ostalo. Istočasno bio obnovil tudi vodovodno napeljavo s sladko vodo. Kako se tega lotiti - obstajajo dobri mojstri za to? Na obali (Izola) ali v LJubljani ali kje drugje?
2. Posodobiti bo treba električni sistem, dodati solarni panel, priklop na obalo in vse ostalo. Kje, da bo narejeno v redu?
3. Nameravam vgraditi večjo krmno stopnico (kopalno ploščad), saj je ta še stare sorte, s kovinskim ogrodjem in preperelimi lesenimi deskami. Možnost imam dobiti že izdelano ploščad iz stekloplastike (prav za adriatica), kar pomeni, da jo je treba prilepiti na trup. stočasno je treba narediti odprtino in vratica. in če bi se že nekdo ukvarjal s steklenimi vlakni, bi dal narediti še hardtop. Kje?
Na seznamu je še nekaj del in opravkov, a tole je glavno in najpomembnejše.
Barka je do konca leta še v vodi (v Izoli), potem bo šla na suho oziroma na prenovo, spomladi pa predvidoma na svoj novi domači privez v Pulj.
Načrt je kar ambiciozen, vem, tudi denarja bo zagotovo zmanjkalo. Morda bi za začetek naredil samo nekaj od načrtovanega, pa potem ostalo prihodnje leto ali dve …
Skratka, zbiram informacije in nasvete. Vem, da je na forumu kar nekaj mojstrov različnih navtičnih področij, predvsem pa člani veste, na koga se je treba obrniti. Hvaležen bi bil za prave kontakte.
Še to: če bi dobil dobrega mojstra za plastiko nekje v notranjosti Sloveniji (ali v okolici Ljubljane), bi barko lahko pripeljal k njemu. Ali je bolje, da je na suhem na slovenski Obali, pa mojstri hodijo delat tja?
Hvala za nasvete!
Blaž
Re: Prenova adriatic 790
.
Je projekt, ni kaj!
Kar se tiče WC-ja pa je moje prepričanje, da bivalna barka le tega mora imet. Sam imam zelo dobre izkušnje z njim. Imam električnega, macerator do danes še ni zatajil, z direktnim izpustom v morje. Malce je potrebno pozornosti, da ne gre vanj nič drugega kot sranje in mehak toaletni papir. po uporabi sledi samo dobro izpiranje in to je to. Sem pač tak uporabnik, da se marin in obljudenih zalivov ogibam na daleč.
Za ostala vprašanja, bodo pa še drugi člani kaj napisali, svetovali.
Je projekt, ni kaj!
Kar se tiče WC-ja pa je moje prepričanje, da bivalna barka le tega mora imet. Sam imam zelo dobre izkušnje z njim. Imam električnega, macerator do danes še ni zatajil, z direktnim izpustom v morje. Malce je potrebno pozornosti, da ne gre vanj nič drugega kot sranje in mehak toaletni papir. po uporabi sledi samo dobro izpiranje in to je to. Sem pač tak uporabnik, da se marin in obljudenih zalivov ogibam na daleč.
Za ostala vprašanja, bodo pa še drugi člani kaj napisali, svetovali.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Jaz ne bi vgradil septičnega tanka. Ena težava (in strošek) več.
motorni
Kemični wc in čao, škoda časa in truda, ki ga boš porabil. Po moje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
1. ne poslusaj zene
2. zena ti bo vedno tezila ker bo ljubosumna na barko
3. zena in barke ne gredo skupaj
4. zena bi...to nima konca
5. bodi pameten, kupi si vrč, tak širok ali turški prenosni wc...opraviš, in zlijes nekje v morje (jaz naceloma ce imam za spustis konfetke rajsi opravim med 4 zidi na toplem nekje v marini ali doma preden grem na morje)
2. zena ti bo vedno tezila ker bo ljubosumna na barko
3. zena in barke ne gredo skupaj
4. zena bi...to nima konca
5. bodi pameten, kupi si vrč, tak širok ali turški prenosni wc...opraviš, in zlijes nekje v morje (jaz naceloma ce imam za spustis konfetke rajsi opravim med 4 zidi na toplem nekje v marini ali doma preden grem na morje)
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
pblaz napisal/-a:Lotevam se prenove oziroma osvežitve starejše barke - adriatica 790.
1. ... WC
2. Posodobiti bo treba električni sistem, dodati solarni panel, priklop na obalo in vse ostalo...
3. Nameravam vgraditi večjo krmno stopnico (kopalno ploščad),
...narediti odprtino in vratica.
...hardtop
Zberi denar in naredi vse naenkrat. Ne bo ti žal pa še boljšo ceno za komplet boš dosegel. Večino teh zadev ti lahko naredi Primus (Pošlji mu ZS).
Več o WCjih si lahko prebereš tukaj...
Pa ne upoštevaj škodoželjnih oziroma fovšljivih nasvetov kot sta zadnja dva!!
Nikolek, kaj točno je tvoj problem? Škodoželjna in fovšljiv a lahko prosim mal elaboriraš kaj točno je tle škodoželjnega ali fovšljivega? Pojej en cool pill al pa odjebi, ne mi pa teh nekih medvrstičnih jebuloz spuščat, prav?
Če bi rad kej povej kaj bi rad.
Če bi rad kej povej kaj bi rad.
AEgir...imam občutek,da si prestopil mejo dobrega okusa
.....na barko kot je adria namestit kemični wc, pa je isto, kot bi v hiši imel wc na štrbunk....
Pblaz čestitke za nakup meni zelo všečne in funkcijonalne barke. Če je le možno, jo čimbolj obnovi pred uporabo. Dober plastičar je tudi pale
.....na barko kot je adria namestit kemični wc, pa je isto, kot bi v hiši imel wc na štrbunk....
Pblaz čestitke za nakup meni zelo všečne in funkcijonalne barke. Če je le možno, jo čimbolj obnovi pred uporabo. Dober plastičar je tudi pale
mirno morje
Jaz ti, tudi, odsvetujem kemičnega, imel na prejšni barki, sedaj imam mornarskega, ročnega in je zadeva veliko bolj elegantna...
Kar se septičnega tanka tiče... Jaz sem brez. Ima pa to slabosti in prednosti. Sam sem se precej poglobil v zadevo, ampak sem še vedno na 50/50... Je pa res, da vgradnja tanka, pri meni, ni tako enostaven projekt (prostorska stiska), tako, da bom nekaj časa, sigurno, še brez. (najbrž, do zamenjave barke)
Se strinjam z Nikola T, kar se financ tiče. Je veliko manj živcev, če urediš vse naenkrat. Jaz zbiram denar "po obrokih" in je praktično vsako sezono neko večje delo na barki, in znajo kar it živčki malo naokoli...
Pa itak je na barki vedno kaj. . . Je pa veliko vredno, da veš, da imaš barko, ki je taka kot mora bit, sicer te vedno malo stiska v prsih. (mene z dvema mulcema, 3 in 7, še toliko bolj)
Lepa barka, nekaj takega bi najbrž imel sam, če me nebi prepričala jadra...
Kar se septičnega tanka tiče... Jaz sem brez. Ima pa to slabosti in prednosti. Sam sem se precej poglobil v zadevo, ampak sem še vedno na 50/50... Je pa res, da vgradnja tanka, pri meni, ni tako enostaven projekt (prostorska stiska), tako, da bom nekaj časa, sigurno, še brez. (najbrž, do zamenjave barke)
Se strinjam z Nikola T, kar se financ tiče. Je veliko manj živcev, če urediš vse naenkrat. Jaz zbiram denar "po obrokih" in je praktično vsako sezono neko večje delo na barki, in znajo kar it živčki malo naokoli...
Pa itak je na barki vedno kaj. . . Je pa veliko vredno, da veš, da imaš barko, ki je taka kot mora bit, sicer te vedno malo stiska v prsih. (mene z dvema mulcema, 3 in 7, še toliko bolj)
Lepa barka, nekaj takega bi najbrž imel sam, če me nebi prepričala jadra...
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
tudi jaz ti odsvetujem kemičnega. jaz sem si ga sam montiral, ni bilo vlih poceni ma se j je splačalo, material sem pa nabavil v Trstu, sedaj boš tudi pri nas dobil vse.
Roman 1 napisal/-a:AEgir...imam občutek,da si prestopil mejo dobrega okusa
Namerno, ker imam občutek da me Nikola že lep čas poizkuša nekaj drkat med vrsticami in mam počas dost tega.
Kar se wcja tiče, ja vem, da je kemični slaba rešitev je pa najboljša za na čoln, ki ni bil dizajniran tako, da bi wc imel. Če ga misli imeti do smrti, po tem jasno da je smiselno narest magar pozlačenega Kohlerja, če pa bo v par letih ugotovil, da bi raje mel čoln z boljše izkoriščenim prostorom in ne štirimi klopcami, pa bo za ves ta vložek dobil točno 0 nazaj.
Iz tega vidika sem na koncu napisal po moje, torej tako bi jaz naredil. Rad bi pa zvedel kako točno je to fovšljivo in slabonamerno.
Ne želim se vtikati v medsosebne spore,....si pa želim, da tega nebi bilo na forumu in da se to rešuje po ZS
Kolikor poznam Adrio 790, ima v kabini levo prostor za WC, ki je zelo funkcijonalen in uporaben. Jaz sem pristaš direktnega izusta in ne fekalnega tanka (zaradi mojega načina življenja na morju)....ampak tega nikomur ne vsiljujem. Moj čoln pa je premajhen za mornarski WC, kemičnega pa niti slučajno nebi hotel vlačit s seboj
Kolikor poznam Adrio 790, ima v kabini levo prostor za WC, ki je zelo funkcijonalen in uporaben. Jaz sem pristaš direktnega izusta in ne fekalnega tanka (zaradi mojega načina življenja na morju)....ampak tega nikomur ne vsiljujem. Moj čoln pa je premajhen za mornarski WC, kemičnega pa niti slučajno nebi hotel vlačit s seboj
mirno morje
Roman 1 napisal/-a:Ne želim se vtikati v medsosebne spore,....si pa želim, da tega nebi bilo na forumu in da se to rešuje po ZS
Živjo Roman,
nekaj mi ni jasno pri tem “direktnem izpustu”: a to po vsaki uporabi, ko spumpaš školjko, steče skozi izpust direktno v vodo? Če je tako, je zame tak WC uporaben le med plovbo na odprtem: v marini ali v zalivu pač ne. Gospa pa bi wc uporabljala tudi v marini, da ji na primer ponoči ni treba hoditi do stranišca na obali ...
Blaž
Sej ce se polula ni problema.......ce pa gre ponoci na ta veliko..... 
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Tudi sam sem mnenja, da je WC s maceratorjem z direktnim izpustom v morje super zadeva, ni pa za v marine, če se na potovanjih vežeš po marinah, je bolje imeti črni tank, ki ga potem nekje na odprtem sprazniš.Smo pa enkrat s kolegom, ki ima macerator-WC z direktnim izpustom, gledali kaj pride ven po sranju, le malo rjavkase zmiksane vode, tako, da macerator res opravi svoje.Za v marine pa to ni.Če pa si na sidru ali boji pa ne vidim nekega problema, ker visi, ki so na sidranju pa tud ne hodijo na enkrat na WC.
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti