Črpalka za sladko vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

Črpalka za sladko vodo

OdgovorNapisal/-a uri1 » Ne Avg 19, 2018 17:44

Pozdravljeni!
Ali ima še kdo enako težavo oz. ve kaj bi lahko bilo narobe?
Crknila mi je črpalka za sladko vodo (hidrofor) in ko sem jo pregledal sem ugotovil, da mi je počila membrana za pritisk in posledično zalilo mikrostikalo (presostat), ter ga uničilo. Šel sem kupit novo črpalko in za staro črpalko stikalo ter popravil membrano ( za rezervo).
Ves vesel zmontiram novo črpalko in si mislim evo za 10 let spet mir.
A glej ga zlomka po dveh dneh mi tudi na novi črpalki skuri mikrostikalo. Zmontiram nazaj staro in tudi po nekih štirih dneh skuri stikalo. Probal sem že vse žive nastavitve pritiska, dodal 5l rezervoar pa vedno ista pesem tako, da mi te črpalke že dobesedno kvarijo dopust.
Lp. Uroš
Vsak let meter več pa bo
zlatko83
Admiral

Re: Črpalka za sladko vodo

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Avg 20, 2018 11:05

Nisi napisal, za katero črpalko gre. Za večino prodiktov lahko kupiš samo stikalni del z membrano.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Po Avg 20, 2018 11:58

Nove kable ustrezne debeline do črpalke, pa bo mir.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 21, 2018 07:48

slan napisal/-a:Nove kable ustrezne debeline do črpalke, pa bo mir.

Ne bo držalo!! Če bi bili slabi kabli bi namreč zaradi padca napetosti tekel manjši tok. Črpalka bi se vrtela počasneje in klecno stikalo bi morda celo zdržalo.

Tlačna stikala niso dovolj močna, da bi zdržala obremenitev črpalke obenem pa so preklopi relativno počasni, kar še dodatno vpliva na oblok pri izklopu, kateri dobesedno odvari material s površine kontakta tlačnega stikala.
V plovilih za katere sem projektiral električno instalacijo so črpalke gnane preko razbremenilnega releja in ni bilo poročila niti o eni sami odpovedi krmiljenja. Za lažjo montažo sem izdelal BILGE BOX kateri pa je popolnoma identičen tudi za črpalke sladke ali slane vode, ki same uravnavajo tlak s pomočjo tlačnega stikala. V shemi namesto nivojskega senzorja priklopiš kontakt tlačnega stikala.
Več o tem....

Shema za kalužno črpalko. Za črpalko sladke vode je dovod klasičen za glavnim stikalom servisnih porabnikov. Namesto nivojskega senzorja priključi tlačno klecno stikalo.
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost