Pozdravljeni!
Na jadrnici imam še staro strešno okno Lewmar Superhatch 60, ki je v slabem stanju in bi bilo potrebno menjave.
Na odprtini za okno ne bi delal preveč posegov, zato bi izbral okno, ki je istih mer.
Trenutno gledam okna Lewmar Ocean hatch 60, Medium profile hacth 60 in Low profile hatch 60. Zanima me kakšne so razlike med njimi in kaj bi bilo najbolje za jadrnico, okno je v sprednji kabini.
Med drugim imam par starih Old standard portlight oken in me zanima ali so vijaki na novih Standard portlight oknih na isti mestih ali je potrebno pri menjavi oken na novo vrtati luknje?
Menjava Lewmar Superhatch 60
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Menjava Lewmar Superhatch 60
Samo za informacijo, če bo kdo menjal stara okna znamke Lewmar.
Dimenzije starih loput Superhatch so identične kot nove Ocean hatch.
Edina razlika je v tem, da je na novih loputah manj vijakov in so drugače razporejeni, tako da je potrebno zapolniti stare luknje in zvrtati nove.
Identično je pri oknih Standard portlight. Dimenzije starih oken so identične novim, tako da je menjava zelo enostavna.
Dimenzije starih loput Superhatch so identične kot nove Ocean hatch.
Edina razlika je v tem, da je na novih loputah manj vijakov in so drugače razporejeni, tako da je potrebno zapolniti stare luknje in zvrtati nove.
Identično je pri oknih Standard portlight. Dimenzije starih oken so identične novim, tako da je menjava zelo enostavna.
Hvala za info.
Če se ti da, opiši še postopek menjve skupaj s kakšno fotko in izkušnjo, kaj je treba pazit ipd.
Če se ti da, opiši še postopek menjve skupaj s kakšno fotko in izkušnjo, kaj je treba pazit ipd.
Okna Standard portlight so narejena iz dveh delov, notranji in zunanji. Dela sta skupaj pričvrščena z vijaki direktno en na drugega, tako da ni potrebno vrtati v konstrukcijo. Ko se odstrani staro okno je potrebno odstraniti staro Siko. Nato na zunanji del okna naneseš veliko Sike, kar piše tudi v navodilih in vstaviš na odprtino. Notranji del okna potem enostavno privijačiš na zunanjega in zunaj vse očistiš.
Pri menjavi lopute sem imel samo eno večjo težavo. Namreč stara loputa je s štirimi vijaki pričvrščena na konstrukcijo. Te vijaki gredo skozi konstrukcijo in so z matico fiksirani v kabini. Normalno da moraš odviti matico in šele nato odviti vijak... Problem je bil ker sem mislil, da so ti štirje vijaki identični ostalim in sem jih probal na silo odviti, kar seveda ni šlo. V kabini pa je leseni okvir, ki je prekrival matice. Šele ko sem odmontiral okvir, sem prišel do matic, jih odvil in uspel odmontirati staro okno.
Loputo moraš pred montažo razstaviti na dva dela. Na del ki ga privijačiš in zasikaš na trup in na samo okno. Tako kot pri portlight oknih je potrebno staro siko očistiti. Del ki ga privijačiš dobro zasikaš in položiš na odprtino, s klemami na vsakem kotu pritrdiš in počakaš, da se strdi. Zvrtaš luknje, zasikaš in priviješ, na koncu pa samo še sestaviš okno.
Slik žal nimam ker sem se bolj ukvarjal s tem ali bo zadeva OK. Moram pa zamenjati še eno loputo in osem oken, tako da upam na kaj slikovnega materiala.
Pri menjavi lopute sem imel samo eno večjo težavo. Namreč stara loputa je s štirimi vijaki pričvrščena na konstrukcijo. Te vijaki gredo skozi konstrukcijo in so z matico fiksirani v kabini. Normalno da moraš odviti matico in šele nato odviti vijak... Problem je bil ker sem mislil, da so ti štirje vijaki identični ostalim in sem jih probal na silo odviti, kar seveda ni šlo. V kabini pa je leseni okvir, ki je prekrival matice. Šele ko sem odmontiral okvir, sem prišel do matic, jih odvil in uspel odmontirati staro okno.
Loputo moraš pred montažo razstaviti na dva dela. Na del ki ga privijačiš in zasikaš na trup in na samo okno. Tako kot pri portlight oknih je potrebno staro siko očistiti. Del ki ga privijačiš dobro zasikaš in položiš na odprtino, s klemami na vsakem kotu pritrdiš in počakaš, da se strdi. Zvrtaš luknje, zasikaš in priviješ, na koncu pa samo še sestaviš okno.
Slik žal nimam ker sem se bolj ukvarjal s tem ali bo zadeva OK. Moram pa zamenjati še eno loputo in osem oken, tako da upam na kaj slikovnega materiala.
na moji tastari barki sem eno okno hotel menjati ,ker je spuščalo.No pri demontaži sem ugotovil da so spojni vijaki za en milimeter predolgi in se zabijejo v vrh okvirja predno se konstrukcija trdno stisne in tu je bil problem.Tako da sem vijake pokrajšal in zakital na novo in je blo ok.Bodite na dolžino vijakov pozorni.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov