Plinska jeklenka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tlm
Višji štabni vodnik

Plinska jeklenka

OdgovorNapisal/-a tlm » Ne Jan 26, 2020 20:56

Prosim za nasvet oziroma mnenje.
Na Bavariji 28 bi v kopitu montiral plinski štedilnik. Ker nimam izkušen, me zanima. Ali lahko alu plinsko jeklenko 2.5 kg postavim v motorni prostor. Na netu sem videl, da obstajajo nekaksni boksi za jeklenke.
Je to varno imeti zraven motorja in rezervaja za gorivo.
Motor je Volvo, Diesel.

Hvala za pojasnila.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Plinska jeklenka

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 26, 2020 21:05

Nebi priporočal to mesto.Bombo je varno imet edino v zunanjem boksu ki nima dostopa v notranjost barke pa ta boks MORA imeti spodaj luknjo da lahko plin odteče ven če pride slučajno do puščanja.Plin je težji od zraka,zavleče se v najnižje dele in čaka ,čaka za ti kabrio nardi iz barke pa kako roko pošlje adijo..
tlm
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tlm » Ne Jan 26, 2020 21:10

Hvala.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 26, 2020 21:21

Čeprav realno imamo bombe tud v boksih, ki nimajo plinskega odvoda na ven.Ko sem jaz kupil barko ,je not smrdelo po plinu ko smo že čaj skuhal..Vprašam prve lastnike.. 10 let so rekl, da je tkole mal smrdel in da so plin zapirali..Da se ti odpul...No napaka je bila na bakreni instalaciji, ki so jo že v ladjedelnici štukali in to med sto kabli ob motorju.Napako nisem najdu ,zato sem vse skupaj pustil in napeljal celo novo napeljavo od bombe do štedilnika.Ta spoj sem odkril kasneje,ko cev že dolgo ni bila v funkciji,nisem jo pa ven vlekel,da kable ne poškodujem kaj.No in navkljub 10 letni budalaštini se hvala bogu ni nič naredilo..
tlm
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tlm » Ne Jan 26, 2020 22:33

No resnici na ljubo je točno tako, kot si opisal. Na moji barki je prostor za jeklenko pod voznikovem sedežu.
Jeklenka je v boksu brez odtoka. Mislim da je tako že original narejeno. Ker mi bolj koristi prostor za kaj drugega sem jo mislil prestavit. Bo kar ram ostala.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 27, 2020 09:00

Pa še to, jeklenka naj bo po polnjenju oprana, očiščena, ker dostikrat se zgodi, da plin po polnjenju(plinarna)steče malo tudi po jeklenki in ta vonj po plinu dolgo zaudarja.Marsikdo pa misli, da pušča jeklenka.Zato si jeklenke polnim sam(30 let), naredil sem si pripravo in stvar špila.
mašinfirer
jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

OdgovorNapisal/-a jernejm » Po Jan 27, 2020 09:45

Kako si jeklenke polniš sam? S čim, a ni to posebna mešanica propana in butana?
Zanima me tudi zato ker je v naših jeklenkah relativno zanič plin, ne gori kot bi moral. Pa sva z majstrom že trikrat nastavila štedilnik in šobe.
Na Hrvaškem imajo po moje drugačno mešanico kot mi, ker čisto drugače gori...boljše, močneje.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 27, 2020 09:56

Ja pa še res je, na HR je močnejši plin, dlje časa mi zdrži, kot pri našem plinu.Je pa razlika pri 2kg jeklenki za 2-3dni ti naš plin manj gori.Tako, da kake bistvene razlike ni.Pa kljub temu, ko grem na HR vzamem našo(oranžno)jeklenko s seboj in jo dol zamenjam, doma pa potem s te 10kg jeklenke pretočim v svoji dve 3kg-ski.Dam pa vedno v 3kg jeklenko po 3.5-4kg plina.2kilsko pa imam za rezervo in jo polnim 2.5kg.Eno 3kg imam za kuho, drugo 3kg pa za roštilj.Še nikoli mi ni zmanjkalo in jih nato po sezoni pokurim doma.
mašinfirer
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jan 27, 2020 10:59

Kako polniš sam? Imam 5 kilsko, pa jo kar zamenjam na pumpi. Ostale sem včasih napolnil sam. Polno 10 kilsko in prazno povežeš s cevjo, tista za acetilen bo kar v redu, 20 barov nese, pa še cenejša je od namenskih cevi za propan butan, pa bolj trpežna. Polno postaviš na kanto za smeti !zunaj!, obrnjeno narobe. Prazno pa na vago na tla. Odpreš ventil in plin teče. Pa pazi, da ne napolniš preveč, zato vaga, koliko tehta prazna pa piše na njej, pa da te kdo ne vidi, ker je tole povzročanje splošne nevarnosti. Opis splošne nevarnosti imaš pa v kazenskem zakoniku.
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 27, 2020 13:29

Jaz 10 kilsko obesin z ventilom dol, na kavelj, ta malo isto obesim v normalen položaj, med kavljem in bombo pa dam vago.Na priključku med bombama pa imam ventil za ispust, med polnjenjem, tlaka v ta mali bombi.Ker ko se tlaka izenačita, je treba v ta mali bombi tlak spustiti ven, da je prostor za plin.
mašinfirer
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Jan 27, 2020 15:20

jaz ta male tudi filam doma. S tem da 10 kilsko dam za pet minut na sonce, potem pa v senci izpeljem postopek. 10 kilsko obrnem, gor našraufam cca 30 cm šlaufa, spodaj na vagi pa je ta mala, ki jo tudi priključim na to cev. Zaradi razlike v tlakih v jeklenkah (med ono, ki je bila na soncu in ta malo) plin zelo hitro steče v ta malo. Na ta način se lahko pretoči ves plin iz ta velike, ker sicer ti vedno nekaj ostane notri.
Čim krajša povezava med jeklenkami pa je dobra, da ko zadevo odstraniš, gre manj plina v zrak, pa zaledenitev je manjša ali je sploh ni.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jan 27, 2020 23:02

Tlaka ni treba spustit ven ker se itak takoj izenači, ko odpreš ventil. Če sam filaš je vaga nujna, ker če jeklenko do konca napolniš s tekočo fazo in jeklenko pustiš na soncu jo razgoni po varih. Jaz sem si naredil kar adapter in jeklenke filam na pumpi, prklopš, natankaš v 30 sekundah, zapreš ventil in fertik.

Ena anekdota povezana s tem smradom

Ko se je delal plinovod po južnem delu države, sem 5 let varil pe plinovode po Krškem in okolici in ker je plin tako metan kot propan (butan smrdi po zatohlem) brez vonja se not dodaja tist smrad, pozabil sem že kakšen je točen naziv.

Enkrat je bila ena fora, neka taka seksi priletna kelnerca v obcestnem baru v Krški vasi, je opletala mal preveč z joški okol glav šiptarjev, ki so bli ekipa za kopanje jarkov in en šipec se je prav iskreno zaljubil vanjo. Baba pa mu je verjetno iz fore rekla, da mu bo dala če ji kupi armani parfum.

Meni to Fotr razlaga in sem se spomnil, da imam en skoraj prazen armani, z vso pripadajočo embalažo. Padla je ideja in sem z injekcijo nafilal prazno flaško Armani parfuma s tistim smrdljivcem za plin. Zadeva zgleda identično, tako da je zgledalo povsem legit.

Šipcu sva izročila parfum kot pravi, češ "na tle maš da vidmo če ti bo res dala" in mu zabičala, da ga ne sme odpret ker bo uničil varovalko.

Tip ji je parfum dal, dobil ni ničesar, je pa kelnerca počakala, da so vsi šli, pol je pa tist odprla in povohala in vrgla odprto flaško po šanku, po sebi in po tleh... :D

Tist lokal je še 2 leti smrdel tako, da so kr oči pekle ko si prišel not. Moj Fotr je dobil pa radensko v glavo od taiste kelnrce nasledn dan.. :lol:

Stavim, da so še danes po 15 letih urbane legende o tem pripetljaju v tistem koncu. :mrgreen:
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jan 28, 2020 08:53

Zanimivo, dobr si se znajdu s tem adapterjem.Pa da na pumpi ne pizdijo.O šipcih pa se mi zdi, da ima še sladoled mal duha po plinu :wink: :D
mašinfirer
stangarbojan
Kapitan bojne ladje
Kraj: TURJAK

OdgovorNapisal/-a stangarbojan » To Jan 28, 2020 13:57

Adapter in polnenje na črpalkah?????,ste slabši kot otroci...ali pa babe..,namesto,da bi si to "potiho"
izmenjali le z najbolšim prijateljem,pa o tem na forumu ????
Coastliner
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jan 28, 2020 14:57

stangarbojan napisal/-a:Adapter in polnenje na črpalkah?????,ste slabši kot otroci...ali pa babe..,namesto,da bi si to "potiho"
izmenjali le z najbolšim prijateljem,pa o tem na forumu ????

Tega ni tako malo. Kdor zna opazovat, bo večkrat opazil polnenje plina v jeklenke na pumpi. Itak je premalo prodajalcev in nimajo časa ne motiva, da bi kontrolirali, kaj kdo počne. Več ali manj se pa polni manjše jeklenke, ki so že brez atestov.
Ja, enkrat bo pa šlo kaj narobe in ....
Bomo videli po televiziji, bomo brali v časopisu, brali na netu, ...

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov