IZGUBA MOČI MOTORJA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

klasidar
Višji štabni vodnik

IZGUBA MOČI MOTORJA

OdgovorNapisal/-a klasidar » To Jul 17, 2007 19:40

Pozdravljeni,

morda mi lahko pomagate z nasvetom, zato bom kar podala vprašanje:

Imam gliser z notranjim motorjem 310 konjev. Motor je bil menjan 2005, peta in elisa je ostala stara. Problem je v tem, da je motor začel izgubljat moč. To se pozna pri glisiranju, ker komaj zglisira ter ne pride na več kot 26 vozlov pri 3000 obratih. Sliši se kot, da bi motor želel pospešiti, da se zaganja , vendar ga nekaj duši in celo izgubi na hitrosti in neha glisirat. Pomislila sem če je bencin-voda, ali zračni ali bencinski filter, pa ni videt. Bi morda lahko bila elisa? Mogoče elisa podrsava in motor nima moči? OLje je OK, temperatura je OK, motor se ne segreva. Morda je spustila guma na peti?
Ima kdo podobno izkušnjo ? Prosim pomagajte z nasveti.
Lep pozdrav,
DaRIJA :cry:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 17, 2007 23:36

Uhh, tale je pa težka. Problem si opisala kar dobro, ne vemo pa bistvenega podatka. Za kakšen motor gre? Diesel, bencin, MPI, EFI, vplinjač...? Predvidevam, da je to GM V8 bencin. Od kje ti 310 konjev ne vem, je pa res da so jih delali v 1001 varianti... Bistven podatek je ali je motor MPI, EFI ali navaden z vplinjačem. Glede na letnik bi lahko bil Mag 350, ki pa ima 300 konjev. Lahko bi bil tudi starejši big block 7.4L... Če je MPI ali EFI je najverjetneje napaka na:
- ali visokotlačna črpalka goriva
- ali vbrizgalne šobe
- ali napaka v računalniku motorja

Pri vsakem modelu motorja je možna tudi napaka na elektriki, ki pa se mi zdi malo verjetna. To bi lahko bila vžigalna tuljava ali razdelilna kapa. Svečke zagotovo ne!

Če je delovanje motorja malce nemirno, je možno da je napaka tudi mehanska. Recimo počeni obročki na nekaterih cilindrih - izguba kompresije. To se da tudi enostavno preveriti s testom kompresije.

Propeler je možno, če je mehansko poškodovan in ni gladek, kar pomeni da ga na koncih krakov nekaj manjka (recimo za en prst...), v kar pa spet dvomim.

Voda v gorivu bi lahko bila kar dober vzrok. Spet pa je to povezano z gorivom. Če je MPI, potem je voda problematična ž v minimalni količini. Pri vplinjaču pa malce pokašlja in gre pol "štamperla" vode že skozi dizo :D . To pomeni načelno tudi konec problemov...

Povej malo več za kateri motor gre.

LP
klasidar
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a klasidar » Sr Jul 18, 2007 00:10

Zdravo, torej

je bencinski motor, INDMAR 5,7 LGMSRE, z vplinjačem. Motor deluje mirno v prostem teku, pod obremenitvijo pa izgubi na moči.
Hvala za pomoč,
LP
darija
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Jul 18, 2007 12:02

Sicer ni prevec podatkov, vendar "simptomi" kazejo na pomanjkanje goriva. Preglej z vakumsko crpalko, ce nimas kje slabega tesnenja med crpalko goriva in rezervarjem oz. ce ti kje ne sesa zraka z gorivom, ko dodas gas! V vsakem slucaju pa bi zamenjal filtre goriva.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
klasidar
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a klasidar » Sr Jul 18, 2007 13:04

Ja, filter za gorivo sem menjala 14 dni nazaj, ter sedaj, ko je dejansko najbolj občutno pokazal, da ne bo glisiral.

Najprej sem počasi speljala iz zaliva, da se je motor segrel, nato dodala ful gas, gliser je potegnil, z muko zglisiral, ( na čolnu nas je bilo 5, kar pa niti slučajno ni bilo nikoli preveč) , dosegel 26 vozlov pri 3000 obratih, nato nehal nabirat hitrost , še nekaj časa glisiral, nato pa mu je začelo zmanjkovati moči in obratov ter hitrosti.
Čoln sem ustavila in menjala filter, goriva je bilo v filtru le polovico (ponavadi je poln filter goriva), nato je šel zopet enako , le da je vzdržal do marine. Hvala bogu na koncu dopusta.
Tankala sem v 14 dnevih približno 6 krat.
Pri poslušanju motorja pri polni obremenitvi se je dejansko slišalo, da motor ima moč, ker se je zaganjal, vendar ga je zadušilo in več kot potovalne hitrosti ni zmogel. Mogoče izpuhi, ampak motor se ne segreva.

Nekako mi ne da mira, da je nekaj v vezi z peto in eliso. kaj pa vem.

lp darija
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 18, 2007 16:35

Kot sem že rekel je elisa lahko samo, če si jo kam zadela, torej je mehansko poškodovana in je nekaj manjka. Vendar pa bi tudi v tem primeru motor dodegel višje vrtljaje. V nogi ne vem kaj bi bilo, saj notri ne more nič "bremzat". Je to Merc-ova noga? Bravo ali Alpha?

Vsekakor mislim, da je gorivo. Ker je motor z uplinjačem, potem odpadejo vzroki, ki sem jih prej našteval. Lahko je membrana na črpalki. Če je, potem boš v prozorni cevki, ki gre iz črpalke v uplinjač videla gorivo. Tega tam nikoli ne sme biti!!! Je celo nevarno... Preglej to. Priporočam tudi, da snameš originalno cev od črpalke do vplinjača in jo začasno nadomestiš s prozorno. Tako boš videla, če gredo po njej tudi mehurčki ali predvsem mehurčki.

LP
klasidar
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a klasidar » Sr Jul 18, 2007 18:00

Zdravo,

torej noga je alpha, črpalka za gorivo pa je elektro. lp d.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 18, 2007 18:06

Tega motorja nisem nikoli servisiral, tako da ne poznam detajlno. Je pa baza GM, če se ne motim. Torej mora biti skoraj enak kot Merc 5.7L, ki pa ima samo 250 konjev. Očitno je to neka predelava. Kakšno ima črpalko goriva ne vem, kot sem ti pa že rekel nadomesti cev do uplinjača s prozorno in boš videla, če je goriva zadosti.

PS: Sem pa zelo navdušen nad dejstvom, da nas za tehnične nasvete sprašuje ženska! Darija, le tako naprej...!!! :wink:

LP
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Jul 18, 2007 18:43

jaz sem imel podoben primer pa smo menjali use živo.Na koncu je prišel mohankar in samo slišal pumpo ( ko daš kontakt na ključavnici) in rekel samo pumpo zamenjaj pa bo ok. Motorja sploh nisem prižigal pa je zadevo poznal.No največji sovražnik je seveda voda in ko pride ta voda na pumpo jo uniči.Namestil sem še en filter,ki loči vodo od bencina in od takrat gre motor bp.
Kot praviš,da imaš el. pumpo.Ti svetujem zamenjavo le te.
lp.
klasidar
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a klasidar » Sr Jul 18, 2007 19:12

Torej hvala vsem, takoj ko bo kaj novega bom poročala. Dali ste mi kar nekaj predlogov, bom ubogala.

Ja me veseli, da ste mi odgovarjali - ženski in sem prav zadovoljna, da ste me vzeli resno. :oops:

Želim vam mirno morje in prijetne počitnice. Lep pozdrav,
Darija
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 18, 2007 21:01

Ja Igor, to je zagotovo vzrok pri podobnem, tudi pri nevžiganju motorja. Je pa to lastnost, ki je skupna vsem injection motorjem, tako kot je tudi tvoj. Če pa ima motor uplinjač, potem je ta črpalka majhnega pomena oziroma ni pomemben njen tlak tako kot pri MPI in EFI. Črpalka zagotavlja le dotok goriva v uplinjač, ki pa seveda mora biti zadosten...

Še eno vprašanje za Darijo. Saj ne da bi hotel kaj žalit, ampak a si prepričana, da ima motor uplinjač? Tvoji konji bi bili precej normalni za MPI varianto motorja, saj ima tudi Merc MAG 350 (5.7L MPI) 300HP ali pa Volvo 5.7 GXi 320HP. Če nisi prepričana še enkrat poglej. Bega me to, da je pumpa električna. Ponavadi imajo motorji z uplinjačem mehansko črpalko... Če pa je EFI ali MPI, pa je 99% vzrok črpalka, kot ti je predlagal tudi Igor.

LP
klasidar
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a klasidar » Sr Jul 18, 2007 23:43

TAKO JE :

5,7L / 350 STERN DRIVE REPOWER 310 HP - 5000 RPM GM V-8, CARBURETED, LH STANDARD ROTATION

LP DARIJA
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jul 19, 2007 10:51

igor1 napisal/-a:jaz sem imel podoben primer pa smo menjali use živo.Na koncu je prišel mohankar in samo slišal pumpo ( ko daš kontakt na ključavnici) in rekel samo pumpo zamenjaj pa bo ok. Motorja sploh nisem prižigal pa je zadevo poznal.No največji sovražnik je seveda voda in ko pride ta voda na pumpo jo uniči.Namestil sem še en filter,ki loči vodo od bencina in od takrat gre motor bp.
Kot praviš,da imaš el. pumpo.Ti svetujem zamenjavo le te.
lp.

Glede na indice bi tudi jaz rekel, da je električna bencinska pumpa. Značilno je, ko crkne pumpa, motor ne dobi dovolj goriva in se potem še komaj kam zavlečeš. Ne bo pa držalo, da pumpa dela, ko vključiš kontakt. Električno je vezana preko oljnega stikala (plus). Šele, ko naraste tlak olja, oljno stikalo vklopi tok za bencinsko črpalko. Konstruktorji so pač naredili "kmečko", ampak zelo uporabno varovanje motorja pred prenizkim tlakom oz. nivojem olja. So pa pri tem sistemu težave, kadar nam zaradi daljše neuporabe plovila izhlapi gorivo iz uplinjača. Takrat je potrebno kar dolgo startati motor, preden vžge, saj moramo z zaganjačem najprej ustvariti dovolj oljnega tlaka, da se vklopi črpalka, napolni uplinjač,....... Mislim, da ni potrebno razlagat, kaj to pomeni za zaganjač. Zato je bolje, da v tem primeru povežete + iz akumulatorja z + na bencinski črpalki i poženete črpalko ročno, da napolni cel sistem dovoda goriva in startate šele potem. Jaz sem si na motorji napravil kar stikalce (tipalo) in je stvarca zelo enostavna. Seveda pa morate vedeti, kaj počnete.
Darji predlagam nakup nove črpalke. Najugodnejša varianta je Trst (če ne ve kje, ji bom sporočil zasebno), cena je okrog 250E, vendar jo bo nejverjetneje potrebno naročiti, dobava pa ja kak teden.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 19, 2007 17:16

Zlatko. Igor ima Volvo GXi motor, ki je multi point injection. Pri vseh teh motorjih znamk Volvo ali Mercruiser se črpalka vedno vklopi takoj ko daš kontakt. Tako zagotovi zadosten tlak goriva v skupnem vodu, da motor sploh lahko vžge. Seveda pa se ta črpalka izklopi po cca. 2 sekundah, če med tem še nisi vžgal motorja. Ko pa ga začneš "verglat", pa se normalno spet takoj vklopi. Za vse skrbi motorna elektronika ali bolj popularno računalnik...
Pri modelih z vplinjačem pa bo držalo kar praviš.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jul 19, 2007 17:39

admin napisal/-a:Zlatko. Igor ima Volvo GXi motor, ki je multi point injection. Pri vseh teh motorjih znamk Volvo ali Mercruiser se črpalka vedno vklopi takoj ko daš kontakt. Tako zagotovi zadosten tlak goriva v skupnem vodu, da motor sploh lahko vžge. Seveda pa se ta črpalka izklopi po cca. 2 sekundah, če med tem še nisi vžgal motorja. Ko pa ga začneš "verglat", pa se normalno spet takoj vklopi. Za vse skrbi motorna elektronika ali bolj popularno računalnik...
Pri modelih z vplinjačem pa bo držalo kar praviš.

LP

Ja, pri ajnšpricerih je tako, napisal sem za one z frgazerom, kot ga ma Darja :twisted:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost