hlajenje Z-pogona Bravo III

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

hlajenje Z-pogona Bravo III

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 24, 2020 10:13

Lep pozdrav,

slučajno sem se spotaknil že eno leto nazaj čez tematiko, da se bravo 3 pogoni pregrevajo in s časom ob pretiravanju ali nerednem menjavanju olja odpovedo v menjalniški glavi. To se pravi zgoraj, kjer pride pogonska gred (kardan) v pogon (B3 ima tukaj menjalnik, Alpha ga ima spodaj v peti kot izvenkrmni) pri 90st odgonu kjer ima menjalnik. Pri meni se ta del segreje do te mere, da med vožnjo lahko vidiš kako počasi parijo vodne kapljice z njega. Prav tako se vidi vodni kamen.

Je kdo prisilno hladil ta del? Malce sem gledal čez lužo, tam vsi tiščijo to na svoje banje.

https://www.driveshowers.com/

Kdo kako izkušnjo? Sedaj ne mislim dat 300 EUR (200 dolarjev za cev, pa 40 poštnine, pa pri nas carina pa še čez vse skupaj 22% DDV) za eno pokrivljeno cev, sem pa premišljeval da si jo naredim za sebe ta teden ko grem do čolna, pa če koga zanima, lahko še kakšno več.

Mnenja navtikov? Izjave v stilu - meni dobro dela brez - ne rabim. To dela vsakemu, dokler se ne pokvari.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: hlajenje Z-pogona Bravo III

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 25, 2020 06:04

Da bo še ostalim lažje najti (in ne bo treba tu ponavljati), kar je admin že (večkrat) napisal o hlajenju nog in menjalnikov, pa tudi koga je to takrat zanimalo in kdo je kaj podobnega tudi že delal: klik
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Maj 25, 2020 07:19

kr3mn1 napisal/-a:Lep pozdrav,

slučajno sem se spotaknil že eno leto nazaj čez tematiko, da se bravo 3 pogoni pregrevajo in s časom ob pretiravanju ali nerednem menjavanju olja odpovedo v menjalniški glavi. To se pravi zgoraj, kjer pride pogonska gred (kardan) v pogon (B3 ima tukaj menjalnik, Alpha ga ima spodaj v peti kot izvenkrmni) pri 90st odgonu kjer ima menjalnik. Pri meni se ta del segreje do te mere, da med vožnjo lahko vidiš kako počasi parijo vodne kapljice z njega. Prav tako se vidi vodni kamen.

Je kdo prisilno hladil ta del? Malce sem gledal čez lužo, tam vsi tiščijo to na svoje banje.

https://www.driveshowers.com/

Kdo kako izkušnjo? Sedaj ne mislim dat 300 EUR (200 dolarjev za cev, pa 40 poštnine, pa pri nas carina pa še čez vse skupaj 22% DDV) za eno pokrivljeno cev, sem pa premišljeval da si jo naredim za sebe ta teden ko grem do čolna, pa če koga zanima, lahko še kakšno več.

Mnenja navtikov? Izjave v stilu - meni dobro dela brez - ne rabim. To dela vsakemu, dokler se ne pokvari.

vinta ima narejeno vpraši ga
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Maj 25, 2020 09:16

Res je Vinta(Frane)ima to gor in sem gledal med vožnjo kako škropi po glavi pete.
mašinfirer
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 25, 2020 20:09

Hvala fanta!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 27, 2020 20:05

Odvisno na kakšnem čolnu je, ker je od tega močno odvisno kakšna je obremenitev! Kar na počez to ni potrebno, je pa vsekakor problem pri močnejših motorjih na težjih plovilih! Fora ni v Bravo 3, temveč za vse Bravo noge, saj so zgoraj vse enake, torej tudi za Bravo 1 in Bravo 2! Predvsem Bravo 1 je običajno na hitrih plovilih s kakim big block motorjem in takrat je to skoraj nuja, če ni že v originalu gor Bravo X!

Okoli tega sem že pisal na forumu, malo poišči, imel sem to na prejšnjem čolnu Sea Ray 270 z motorjem 7.4L, kjer je bila zgodba podobna, kot si napisal. Noga je sicer delovala BP, vendar olje je bilo na servisu po nekje 80 do 100 urah letno vedno povsem rjavo! Ne umazano od opilkov, temveč pregreto... Potem sem montiral takle tuš in v naslednjih letih sem vedno spustil olje iz iste noge po enako 80 do 100 urah povsem modro/zelene barve kakršno je novo. :D

Na trenutnem pa teh problemov ni, po vsaki nogi je precej manj moči pri normalnem glisiranju in se ne pregreva... Malo po njih šprica od sonde od fishfinderja, ki je na sredini med obema in so še dodatno super hladne. :D :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 27, 2020 22:33

Marjan Tomki napisal/-a:Da bo še ostalim lažje najti (in ne bo treba tu ponavljati), kar je admin že (večkrat) napisal o hlajenju nog in menjalnikov, pa tudi koga je to takrat zanimalo in kdo je kaj podobnega tudi že delal: klik

Sandi, moj link zgoraj je ravno na tvoje prejšnje objave o tem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 28, 2020 08:55

admin napisal/-a:Odvisno na kakšnem čolnu je, ker je od tega močno odvisno kakšna je obremenitev! Kar na počez to ni potrebno, je pa vsekakor problem pri močnejših motorjih na težjih plovilih! Fora ni v Bravo 3, temveč za vse Bravo noge, saj so zgoraj vse enake, torej tudi za Bravo 1 in Bravo 2! Predvsem Bravo 1 je običajno na hitrih plovilih s kakim big block motorjem in takrat je to skoraj nuja, če ni že v originalu gor Bravo X!

Okoli tega sem že pisal na forumu, malo poišči, imel sem to na prejšnjem čolnu Sea Ray 270 z motorjem 7.4L, kjer je bila zgodba podobna, kot si napisal. Noga je sicer delovala BP, vendar olje je bilo na servisu po nekje 80 do 100 urah letno vedno povsem rjavo! Ne umazano od opilkov, temveč pregreto... Potem sem montiral takle tuš in v naslednjih letih sem vedno spustil olje iz iste noge po enako 80 do 100 urah povsem modro/zelene barve kakršno je novo. :D

Na trenutnem pa teh problemov ni, po vsaki nogi je precej manj moči pri normalnem glisiranju in se ne pregreva... Malo po njih šprica od sonde od fishfinderja, ki je na sredini med obema in so še dodatno super hladne. :D :D

res je, pri meni je 7.4 motor na B3 nogi obešen, in kot rečeno, noga na vrhu je suha med vožnjo in če kaj nanjo špricne vidno izhlapi. Se tudi vidi po barvi. In po olju. kar pa zdejle ne bi komentiral.

Bom se lotil in naredil ta tuš, če koga zanima, lahko jih več nakrivim.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Če Maj 28, 2020 09:28

Daj kako fotko, ko boš fertik.
Vedno je fajn videt proizvode izpod rok "naših" mojstrov.

Spoštujem vas vse, ki ste kos sami izdelati nekaj, kar potem tudi služi v praksi (pogosto celo bolje, kot tisto kar je moč kupiti).
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Maj 28, 2020 11:47

en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 28, 2020 12:19

ima kdo na gorenjskem čoln zunaj z B3 nogo? samo da za probo zravn prislonim
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 28, 2020 13:33

Mal je zajeb tkole lepo zvit takle rorček, mora bit mašina prava.

Boš varil kolena na cev al jo boš ukrivil?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 28, 2020 18:44

AEgir napisal/-a:Mal je zajeb tkole lepo zvit takle rorček, mora bit mašina prava.

Boš varil kolena na cev al jo boš ukrivil?

ne skrbi, tole mam jaz pokrivljeno v 5h minutah brez razpok, sploščenih cevi ali basanja peska v cev. samo šablono morm prvo izmerit.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 28, 2020 21:26

A obstaja kakšna ugodna opcija da bi sam lahko krivil take cevi in da jih nebi zjebal pri tem? Te hidravlični krivilci niso vredni pol kwrtza.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 28, 2020 23:33

Ti posodim orodje. Enostavno je in nič zajebanega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta