2 ali 4 grla
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
2 ali 4 grla
Motor Volvo Penta 5.7GS (nov) na katerem imam trenutno vplinjač z dvema grloma; ker pa slutimo težave na sesalnem kolektorju (edino od starega motorja) se je že od davno spet pojavila dilema. Ali zamenjati na 4 grla, seveda terja tudi nov vplinjač in seveda nov sesalni kolektor. Strošek je jasen.
Dilema je kaj pridobim z 4 grli? Dva mojstra, prijatelja navijata za to opcijo in vsekakor je to bolje in ... ampak, ne da mi miru razmišljanje, da kolikor je volumna v cilindrih toliko goriva in seveda zraka lahko tam eksplodira; kar posledično pomeni moč. Če ne povečaš cilindrov in batov in vsega tega ne najdem logike kje bi dobil več moči? Ima kdo kake izkušnje, razmišljanja... na spletu nisem našel nobenih realnih primerjav, razen pri avtomobilih, ko pri višjih obratih odpre še eno grlo npr.
Dilema je kaj pridobim z 4 grli? Dva mojstra, prijatelja navijata za to opcijo in vsekakor je to bolje in ... ampak, ne da mi miru razmišljanje, da kolikor je volumna v cilindrih toliko goriva in seveda zraka lahko tam eksplodira; kar posledično pomeni moč. Če ne povečaš cilindrov in batov in vsega tega ne najdem logike kje bi dobil več moči? Ima kdo kake izkušnje, razmišljanja... na spletu nisem našel nobenih realnih primerjav, razen pri avtomobilih, ko pri višjih obratih odpre še eno grlo npr.
Wellcraft 2600 Martinique
Re: 2 ali 4 grla
mogoče ti bo bolj jasno, če boš razmišljal v stilu: a lažje diham skozi slamico ali skozi cev premera 3 cm....pljuča so pa ista.
Seveda je pri motorju veliko faktorjev, ki vplivajo na njegovo delovanje, ampak če bo motor lažje dihal, bo verjetno lažje, hitreje dosegel visoke vrtljaje, pa tudi kakšnega več kot zdaj. Mora pa biti ustrezno dimenziniran dovod goriva (šobe) in uparjen s količino zraka.
Seveda je pri motorju veliko faktorjev, ki vplivajo na njegovo delovanje, ampak če bo motor lažje dihal, bo verjetno lažje, hitreje dosegel visoke vrtljaje, pa tudi kakšnega več kot zdaj. Mora pa biti ustrezno dimenziniran dovod goriva (šobe) in uparjen s količino zraka.
-
Sonicus Ud Istre
- Kapitan fregate
- Kraj: Ljubljana / Novigrad
Ne vem kako da nisi nič našel na netu... v iskalnik vpiši "2 barrel vs 4 barrel marine" in ti vrže ven vse sorte.
Jaz sem kliknil ta prvi rezultat:
https://www.sportfishingbc.com/forum/index.php?threads/4-barrel-vs-2-barrel-carburator.49830/
in pišejo, da je 4-barrel boljši - ker šiba manj goriva v "prvi fazi" (in ob manjši obremenitvi potencialno porabi manj goriva, če daš gas, ga pa odpre do konca in imaš večjo moč:
Often the main jets on a 4 bbl may be smaller than a 2bbl but when you floor it the secondary jets open up and you should get more horsepower and increased fuel flow.
Ive been playing with these engines for many years and the best was ALWAYS switching to a 4 bbl less fuel consumed and way better performance.
Jaz sem kliknil ta prvi rezultat:
https://www.sportfishingbc.com/forum/index.php?threads/4-barrel-vs-2-barrel-carburator.49830/
in pišejo, da je 4-barrel boljši - ker šiba manj goriva v "prvi fazi" (in ob manjši obremenitvi potencialno porabi manj goriva, če daš gas, ga pa odpre do konca in imaš večjo moč:
Often the main jets on a 4 bbl may be smaller than a 2bbl but when you floor it the secondary jets open up and you should get more horsepower and increased fuel flow.
Ive been playing with these engines for many years and the best was ALWAYS switching to a 4 bbl less fuel consumed and way better performance.
weta napisal/-a:mogoče ti bo bolj jasno, če boš razmišljal v stilu: a lažje diham skozi slamico ali skozi cev premera 3 cm....pljuča so pa ista.
Upoštevati moraš še da se cilinder (pljuča) vedno polni enak čas.
Kar pomeni da je ob mnajši slamici cilinder manj napoljen (ostane še nekaj podtlaka) ko se začne kompresija...
Mato 
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Pridobiš 20KM, torej 260KM, kolektorja pa ti ni treba menjat, ampak se sname dol le distančna plošča, kolikor se spomnim.Motor pa malo lažje diha in pri istih potovalnih obratih, boš imel morda celo malo manjšo porabo.ostalo so že ostali povedali, slamco preč in ror gor, lakše se diše 
mašinfirer
habibi Vll napisal/-a:Pridobiš 20KM, torej 260KM, kolektorja pa ti ni treba menjat, ampak se sname dol le distančna plošča, kolikor se spomnim.Motor pa malo lažje diha in pri istih potovalnih obratih, boš imel morda celo malo manjšo porabo.ostalo so že ostali povedali, slamco preč in ror gor, lakše se diše
Zdej je 250KM, pol bi blo 270KM ampak če je zdej slamica premejhna pol je tako, sam če pa ne dihaš s slamico ampak dihaš z usti... pa ti ror z 1m premera ne bo dal več moči za tek v hrib...
Cel sesalni kolektor moram tko in tko menjat ker občasno se neka voda pojavi pa se nima več kje drugje. Pod distančno ploščo je sam za dve grli tko da ne pomaga če sam to zamenjam. Ampak, to ni problem, bolj je to s čudežno dodatno močjo, ki lahko pride samo iz zraka/slamce. Sej bom seveda probu ni pa lih črnobelo.
Wellcraft 2600 Martinique
- habibi Vll
- Admiral
Sprijazni se s tem, da 5,7 na dva grla ima 240KM, 5.0 ima 220KM na 4 grla pa 240KM in 5.7 na 4 grla ima 260KM.Uplinajč je drugače skonstruiran in temu so tudi šobe prirejene.A si, ko si bil mulc, kdaj vozu navaden moped APN 4, ki je imel uplinjač z 12mm grlom, pol smo pa dal gor 16mm in je takoj zaživu pa še cilinder 60 kubikov in frgazar Bing ali pa Dellorto 18 ubs al pa ss...in to je to tud pri tvojem motorju, večji fergazer, večja moč, povsem logična razlaga, ki jo vsi razumejo, le tebi še ne štima, kot si ti predstavljaš, ampak tako je.
mašinfirer
Mene pa zanima če obstaja na 6 grla..
Občasno se pri men znajdejo 4 grla popijejo pa k 6..
Fiat Justitia ... Some day....
- habibi Vll
- Admiral
primusr napisal/-a:Mene pa zanima če obstaja na 6 grla..
Če je šank dovolj dolg tud 12, ali več.
Če moraš menjat sesalni kolektor, pa kar tale komplet.
Montiraš štiri in ti dva ostaneta za rezervo. Ni hudič, da ne bi dobro predihali motor!
https://www.webcon.co.uk/shopexd.asp?id=16323
Montiraš štiri in ti dva ostaneta za rezervo. Ni hudič, da ne bi dobro predihali motor!
https://www.webcon.co.uk/shopexd.asp?id=16323
https://vodovod-rh.si/
Če misliš najnižjo porabo pa največji efekt zmontiran elektronski vbrizg. Vse ostalo je kamenodobna tehnologija
Najbolj hecna beseda v navtiki je ŠPARANJE..posebno z gorivom...Jaz sem letošnji 14 dnevni dopust na relaciji Umag....Murter in nazaj pokuru sigurn 35 do 40 litrov nafte...Ima se može se...
polanc napisal/-a:Najbolj hecna beseda v navtiki je ŠPARANJE..posebno z gorivom...Jaz sem letošnji 14 dnevni dopust na relaciji Umag....Murter in nazaj pokuru sigurn 35 do 40 litrov nafte...Ima se može se...
"Šparanje" je pomembno! Če skuriš 0,8 l/km namesto 1,3 l/km to lahko pomeni razliko 60 l/h proti 97 l/h, oziroma črpalka vsake 4, oziroma 6 ur. Drugače povedano je to v povprečju črpalka vsak peti, oziroma osmi dan (330 l kesl), kar pa je razlika v kvaliteti potovanja.
Če ti za pol jadrana ne skuriš 1/3 kesla je seveda vseeno koliko ti popije.
- habibi Vll
- Admiral
polanc napisal/-a:Najbolj hecna beseda v navtiki je ŠPARANJE..posebno z gorivom...Jaz sem letošnji 14 dnevni dopust na relaciji Umag....Murter in nazaj pokuru sigurn 35 do 40 litrov nafte...Ima se može se...
Ja madona Istok, kako si lahko privoščiš tako motorno požrtijo na tako kratki razdalji, jej jej
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov