Gre za tako imenovani Duplex in nenazadnje Superduplex material iz katerega narejene verige so še bisveno bolj obstojne in seveda primernješe tudi za morja z višjimi temperaturami , kamor pa v zadnjem času vedno bolj sili tudi nas Jadran.
Duplex oz AISI 318LN Duplex/ 1.4462je po svoji sestavi X2CrNiMoN 22-5-3 (navajam razmerje konkretnega proizvajalca katerega specifikacijo prilagam kasneje)
v primerjavi z AISI 316L / 1.4404 ki je X2CrNiMo 17-12-2 (navajam razmerje konkretnega proizvajalca katerega specifikacijo prilagam kasneje)
Superduplex AISI F255 Superduplex / 1.4507
318LN ima v primerjavi z 316L tudi večjo pretržno (upam da je izraz približno točen) silo 66kN Vs 63kN a kljub vsemu je eden od najpomembnejših aspektov faktor CPT ki definira Critical Pitting Temperature ki je definiran kot najnižja temperatura oz temperaturni limit pred pričetkom propadanja materiala.- Tukaj prosim da me naši metalurgi in strokovnjaki na forumu dopolnijo
Google razlaga->
Corrosion pits are holes developed on the metal surface, which propagate very rapidly by anodic dissolution of the metal, the supporting cathodic reaction occurring on the surrounding passive surface: stable pits are formed only if the electrode potential is more positive than the pitting potential
V nadaljevanju prilagam specifikacijo, ki mi je s strani konkretnega proizvajalca na voljo in pa pozivam , da me strokovnjaki popravite in dopolnite za čim jasnejšo sliko o materialih.
Ponovno navajam, da so tabele navedene kot primer za enega izmed proizvajalcev in ne predstavljajo nujno vseh prisotnih na trgu Duplex in Superduplex materialov.
Dodatne informacije o razpoložljivosti tovrstnih materialov in še nekaj detajlov o garancijah 2-3 leta , seveda kalibriranosti in certifikatih in nenazadnje cenah pa bom objavil v rubriki Mali Oglasi.
Paco