Saildrive obtičal v prestavi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

primozk
Poročnik korvete

Saildrive obtičal v prestavi

OdgovorNapisal/-a primozk » Sr Avg 11, 2021 21:58

Živjo,
Danes pri pristajanju je krmarka (predvidevam) imela v vzvratni prestavi pa potem dala hitro naprej ali pa hitro nazaj v vzvratno (je blo mal vetrovno pa nisem cist sledil dejanjem) - ocitno so se prestave zataknile in motor je ugasnil. Vziganje ne gre ker zaganjac ne obrne.
Gre za Volvo MD2030 in MS25S saildrive.

Z nekaj sraufanja po spodaj po saildrivu kjer je priklop prestav (odprl, pa se ni zdelo da kaj veliko premaknem/zavrtim) ampak uspel da kakor izgleda sem sprostil vzvratno in prosti tek, ne gre pa naprej. Kakorkoli pa izgleda da je motor se vedno blokiran, ker ga zaganjac ne obrne tudi ce dam v prosti tek.

Se je kdo ze srecal s tem, kak nasvet za pomagaj-si-sam?

Hvala, Primoz
Bavarko
Admiral

Re: Saildrive obtičal v prestavi

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Avg 12, 2021 00:26

Lahko obrneš motor na roke?
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Avg 12, 2021 10:29

propeler lahko obrneš na roke?
Hvala na razumevanju
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Če Avg 12, 2021 15:58

Ziv,
Niti motor, niti propeler se ne da obrniti.

Sedaj me je SeaHelp vrnil na domaco lokacijo pa so bolj tehnicni sosedje na pomolu pogledali v saildrive in vsaj neka vzmet je skocila ven iz lezisca in se zataknila (sedaj celo sproscena in padla dol v olje). Z mal srece se samo zobniki zaskocijo, z manj srece pa kaj bl nerodnega. Tipicno se lahko zgodi da ce prehitro prestavis nazaj-naprej se zobniki ne postavijo pravilno in se zataknejo. Zdej pocakam mehanika ce se da v vodi resit al bo treba ven :(
Lpp
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Dec 17, 2021 19:52

Kako ste rešili? Kaj je šlo narobe? Daj prosim malo opiši, če ti ni odveč :).

Me zanima, imam podoben problem. Sicer ni zaenkrat nič zablokiralo, ja pa v menjalniku čuden ropoteč zvok, kot bi zobniki preskakovali. Ko je v leru se sliši vse ok.

Hvala in LP
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Pe Feb 11, 2022 23:03

Živjo, se opravičujem, ker sem bil mal dlje off-line

Bilo kar zabavno - najprej da sem sploh našel mehanika da je bil pripravljen spopasti s problemom. In seveda avgusta noben nima časa - tako da se je začelo dogajati oktobra. Seveda barka ven, motor odmaknit pa pol saildrive razstaviti.

Diagnoza je bila enaka - zaradi hitrega premika rikverc-naprej je vse skupaj vrglo iz ležišča in se zaribalo v ohišju v zgornjem delu menjalnika. Na koncu je vse popravil, nastaivil nekdo na Reki z garancijo. Zaaenkrat dela, čeprav sem minimalno sprobal.

Pri meni ni bilo nobenih simptomov da kaj ne bi bilo v redu, sigurno bili sami krivi med manevrom.

Sam še tko za info mal številk - nova glava menjalnika (zgornji del saildriva) pri Volvo 5500€, za Za dobrih 10k€ pa bi v zimski akciji dobil nov motor z novim saildrivom... (Volvo D1-30F+130S). Par rabljenih saildrivov so se našlo od 1250 dalje (en v trstu, pa na atlantski obali, nizozemskem, nemčiji...) - ampak ostane vprašanje zakaj se prodaja.

Ni ravno pomoč pri tvojem rožljanju, ampak mal slike okoli popravila.
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Ne Feb 13, 2022 19:55

Prodajam saildrive MS25S.

Jeseni sem na jadrnici zamenjal motor MD2030 + MS25S z novim Volvo D2-50F + S130. Motor brez saildrive sem takoj prodal.

Če ste zainteresirani inf. 041 473 085

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov