Montaža novih akrilnih stekel

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bigZ-
Višji vodnik

Montaža novih akrilnih stekel

OdgovorNapisal/-a bigZ- » Ne Jan 02, 2022 19:50

Na jadrnici bom menjal stranska akrilna okna. Enostavno so preveč dotrajana, da bi jih karkoli poliral itd. Preden ga karkoli polomim imam nekaj vprašanj:
    - s kakšno barvo pobarvati črn rob stekla (da se ne vidi lepilo pod steklom). Krylon Fusion črne v Sloveniji nikjer ne najdem ...
    - s čim jih lepiti na gelcoat? Sedaj so privita, kar mi ni všeč. Preveč možnosti strukturnih razpok, slabše tesnenje ... razmišljam ali o lepljenju z 3M VHB trakom in zatesnitvijo s silikonom ali pa klasika SIKA s vsemi potrebnimi primerji.
    - če uporabim VHB trak - je potreben UV primer? Če prej steklo pobarvam potem verjetno ni te potrebe?
    - mogoče še kakšen način, ki ga ne poznam ali pa neko drugo lepilo/tesnilo?

Vsak nasvet je več kot dobrodošel. Sicer pa - če mi kdo priporoči mojstra, ki mu to ni tuje in ima dovolj kilometrine, bom tega namiga še najbolj vesel :D
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Montaža novih akrilnih stekel

OdgovorNapisal/-a NASA » Ne Jan 02, 2022 20:33

Živjo!

Dobrodošel med nami.

Da ne pišem vsega. Upam, da ti kaj pomaga. Steklo še vedno drži kot treba.

viewtopic.php?f=2&t=24550&start=15
bigZ-
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bigZ- » Po Jan 03, 2022 06:25

Pri lepilnih masah je potrebno okno fiksirati dokler se vse skupaj ne veže. Ravno temu bi se rad izognil z 3M VHB trakom, kjer je začetna "trdnost" veza zagotovljena in potrebna dodatna fiksacija okna. In tu nimam izkušenj. S tem trakom lepijo celo okna na stolpnicah tako da me trdnost veza ne skrbi. Pojma pa nimam s čim narediti tisti črni rob, da se traku/lepila ne vidi in da je obenem barva (primer) adhezijsko/UV dovolj močna da potem ne odstopi od akrilnega stekla.

Za klasiko (lepljenje z polimerno maso) pa vidim tudi iz ostalih prispevkov, da se bolj prisega na Kent kot Siko?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jan 03, 2022 11:26

Pa bi te žihr mal skrbelo..Stolpnica je toga,barko pa sonce razteza,valovi zvijajo...tko da trak ne vem,če bo gut.Pa morda naredis notri neko karbon recimo folijo in z njo prekriješ pogled na lim.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Jan 03, 2022 15:08

Če je le mogoče , daj stekla narediti iz pravega stekla.
Pokliči v steklarstvo Resnik in poprosi za Gašperja.. Če pa rabiš navodila kako se lepi steklo na barko pa me pokliči na 040302304 in ti bom razložil. Sem jih kar nakej zamenjal na jadrnicah..
Fiat Justitia ... Some day....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost