vitel za sidro problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

hmel
Višji štabni vodnik

vitel za sidro problem

OdgovorNapisal/-a hmel » Ne Jul 05, 2009 05:24

danes mi je crknala vitla za sidro.in sicer mi je najprej mal štekala zdej mi pa motor deluje sam obrača pa ne rolce v kateri je sidro. ima morda kdo kaj izkušenj z tem kaj bi to lahko bilo ali se da popravit ali je potrebno vitelj zamenjat. hvala
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Jul 05, 2009 06:46

Prvo preveri ali je veriga lepo sproščena. Včasih se kakšen glid postavi počez in ga vinč ne more požreti skozi. Potem motor dela, verige pa ne vleče. Če pa tudi motor ne deluje, moraš pa sneti in veselo k električarju. Ko bo razdrl, se mu bo kar vsula ven sol. Zamenja krtačke, običajno pa samo namaže, da ponovno skupaj in že je tu veselje !

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jul 05, 2009 08:56

Če ti motor deluje in verigo ne vleče so lahko naslednje napake: lahko da imaš vtrgano kajlo na osovini,lahko da imaš na vinču premalo zategnjeno sklopko in ti verigo ne vleče. :idea:
Ure dnevi leta tečejo....
hmel
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a hmel » Ne Jul 05, 2009 12:45

sklopka je zategnjena sem preveril tako da je verjetno kajla potem vtrgana .Ali se da to popraviz al je treba menjat?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jul 05, 2009 13:19

Da se popravit sam treba je vse razdret.Sam mi je pa čudno da je vtrgalo kajlo,si moral pa res nekam zapet,ponavadi sklopka zdrsne,saj zato je gor.
hmel
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a hmel » Ne Jul 05, 2009 23:07

nisem kam zapel je pa res da sem dvignil en kamen zravn gor.Pol mi je pa zaštekala za gor ampak dol je pa šla. pol mi je pa do konca crknala pa ne gre nikamor več. motor od vitle normalno deluje sam vrti se ne tako da sumim da je res nekaj vtrgalo.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jul 06, 2009 16:19

Še ena stvar je lahko šla ki sem ti jo zamolčal,in se nisem upal pomisliti na njo in sploh nevem če se dobi posamezno,to so sami zobniki na polžu ki so seveda ponavadi :evil: plastični :evil: ,pri tvoji težavi kot si jo sedaj opisal je zelo velika verjetnost.
L.P.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jul 06, 2009 23:57

Mojega sem letos razdrl, očistil, pobarval motor in zamenjal olje v reduktorju. Notri sem nalil SAE 140 (precej gosto). Sedaj dela kot ura.
Pa še nekaj slik:

Tole je pogonski del, ko sem odstranil os. Segerjev obroč na osi se je zdrobil, v kammu sem kupil novega.
Slika

tole je odprt reduktor, opral sem ga z nafto in čopičem
Slika

Tole je zgornji del, mislim da je zagozda zadnja stvar, ki bi jo odtrgalo
Slika

Tole pa je zgornji del, slikan od spodaj (sklopka), po obodu ima profil za verigo, z zgornjo matico ga stisneš ob medeninast stožec na prejšnji sliki. Če matico popustiš, se ta prosto vrti, da lahko dvigneš sidro na roko, ko kaj crkne.
Slika

Upam, da so ti slike v pomoč.
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

Re: vitel za sidro problem

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Dec 26, 2024 12:23

Nabavil bi sidrni vitel https://visol.si/izdelek/sidrni-vitel-l ... -8-mm-alu/ , napajal bi ga seveda iz startnega (motornega) akumulatorja, pa me zanima, če je pomembno kakšna je amperaža akumulatorja glede na to, da bi motor vedno deloval, ko bi uporabljal vitel?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: vitel za sidro problem

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 26, 2024 12:28

Vse OK, ni bojazni glede akumulatorja. Vsak startni aku ima startno sposobnost vsaj 500A.
Od startnega akumulatorja do vitla potegni kabel min 50mm2.

1kW elektro motor na 12V potegne v startu cca 140A in nato v manj kot sekundi pade na cca 85A.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov