Čiščenje hladilnega sistema
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Čiščenje hladilnega sistema
Pozdravljeni,
veliko je bilo pisanega o čiščenju hlajenja vgradnega motorja..Imam ločen sisem in sicer antifriz in morska voda..Predusem me zanima s čim je najbolje čistit zunanji krog hlajenja ( morska voda ) Eni navajate kis..drugi sodobikarbono... A obstaja kakšno čistilo ki je primerno za plovila?..Rad bi preventivno očistil kristalizacijo in vodni kamen ziroma vso nesnago..
LP
veliko je bilo pisanega o čiščenju hlajenja vgradnega motorja..Imam ločen sisem in sicer antifriz in morska voda..Predusem me zanima s čim je najbolje čistit zunanji krog hlajenja ( morska voda ) Eni navajate kis..drugi sodobikarbono... A obstaja kakšno čistilo ki je primerno za plovila?..Rad bi preventivno očistil kristalizacijo in vodni kamen ziroma vso nesnago..
LP
Re: Čiščenje hladilnega sistema
Burnacle buster, videl cudez, kaj je prislo ven. Pa ne samo to, predvsem, kako je ocistilo!
a to v Valu?
Nazadnje spremenil Paco, dne Po Avg 01, 2022 19:04, skupaj popravljeno 1 krat.
pojdi se z bikom bost!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@MARKO1977: Ne le v Valu, tudi na tem forumu.
@Paco: z "Val" je mišlljen članek v reviji Val Navtika, ki ga je pred leti napisal Marko Čurin, na forumu je pa ga je za pojasnilo za kaj gre pri Ivero Cleaner v sredini teme o čiščenju hladilnega sistema objavil kot MareC: tukaj. Prej so pa v isti temi tudi starejše rešitve, na začetku tudi tu že zgoraj omenjeni Barnacle Buster., ki za čiščenje uporablja fosforno kislino (in na tej povezavi so tudi zanj navodila).
Kako je to treba za Ivero Cleaner A - tukaj in naprej (v mojem prispevku tam so tudi povezave na Vrtinc in Ivero ter navodila tam).
Nekaj nasvetov oziroma opomb članov proti koncu druge teme je vredno prebrati (AEgir in animal - kar navodila firme ne omenjajo).
@Paco: z "Val" je mišlljen članek v reviji Val Navtika, ki ga je pred leti napisal Marko Čurin, na forumu je pa ga je za pojasnilo za kaj gre pri Ivero Cleaner v sredini teme o čiščenju hladilnega sistema objavil kot MareC: tukaj. Prej so pa v isti temi tudi starejše rešitve, na začetku tudi tu že zgoraj omenjeni Barnacle Buster., ki za čiščenje uporablja fosforno kislino (in na tej povezavi so tudi zanj navodila).
Kako je to treba za Ivero Cleaner A - tukaj in naprej (v mojem prispevku tam so tudi povezave na Vrtinc in Ivero ter navodila tam).
Nekaj nasvetov oziroma opomb članov proti koncu druge teme je vredno prebrati (AEgir in animal - kar navodila firme ne omenjajo).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Fantje hvala za odgovor...
Lp
Lp
a to čistilo Burnacle buster se lahko uporabi tudi za čiščenje notranjega kroga kjer se nahaja intifriz?
Lahko, ampak nima smisla. Tega samo dobro speri s sladko vodo in nalij nov antifriz.
Tudi notranji krog je lahko zelo zapacan in potrebuje čiščenje. Poznam samo staro serijo Volvo Penta dizlov, ki uporabljajo še zeleni antifriz, za druge motorje ne vem. Zelo pogosto se pri teh naredijo obloge temno rjave barve, ki se drobijo kot apnenec. S fosforno kislino delčkov, ki sem jih dobil ven, nisem raztopil, s HCl delno. Zgleda, da gre za rjo in apnenec skupaj, verjetno pa še za kake usedline aditivov antifriza. Pri mešanju antifrizov z nekompatibilnimi aditivi proti koroziji lahko nastanejo netopne usedline. V mojih motorjih je ta usedlina zamašila nekaj cevk. Očistil sem na koncu tako, da sem vse razstavil in opral Bi bil zelo vesel, če bi vedel za kak varen kemični način. Ima pa hladilno tekočino enako drekaste barve tudi moj sosed v marini, ki je lastnik svoje barke 30 let in pri svoji pedantnosti zanesljivo nikoli ni menjal tipa antifriza.
V neki VP Service bulletin sem našel, da je treba oprati sistem z oksalno kislino (pozor, strupena tudi pri vdihavanju). Šlo je za navodila za menjavo anfriza iz vp zelenega za rumenega, s pripisom "če se ni mogoče izogniti menjavi tipa antifriza". Oksalna kislina na žalost oblog pri poskusi v epruveti ni raztopila.
Upam, da je motor toliko nov, da bo H2O nasvet deloval. Za starejše pa iščem kakega kemika
V neki VP Service bulletin sem našel, da je treba oprati sistem z oksalno kislino (pozor, strupena tudi pri vdihavanju). Šlo je za navodila za menjavo anfriza iz vp zelenega za rumenega, s pripisom "če se ni mogoče izogniti menjavi tipa antifriza". Oksalna kislina na žalost oblog pri poskusi v epruveti ni raztopila.
Upam, da je motor toliko nov, da bo H2O nasvet deloval. Za starejše pa iščem kakega kemika
Pri izpiranju motorja je obvezno vzeti ven termostat,da čistilo sploh zakroži po mašini.
Imam Yanmar 2GM20, ki ima samo en tokokrog - hlajenje z morsko vodo.
Pri čiščenju bi odstranil termostat in preko potopne črpalke nekaj ur pustil raztopino Ivero Cleaner.
Na drugi strani lovim raztopino na izpušnem kolenu. Kako dosežem, da mi raztopina ne zalije valje ... izpušnih plinov pod pritiskom navzven namreč ni?
Pri čiščenju bi odstranil termostat in preko potopne črpalke nekaj ur pustil raztopino Ivero Cleaner.
Na drugi strani lovim raztopino na izpušnem kolenu. Kako dosežem, da mi raztopina ne zalije valje ... izpušnih plinov pod pritiskom navzven namreč ni?
francelj napisal/-a:Upam, da je motor toliko nov, da bo H2O nasvet deloval. Za starejše pa iščem kakega kemika
Ta postopek priporoča Volvo Penta za čiščenje hladilnega sistema:
Cooling System, Cleaning
Cooling performance is reduced by deposits in the radiator and cooling galleries. The cooling system should be cleaned out when the coolant is changed.
IMPORTANT! Cleaning must not be done if there is any risk of the cooling system freezing, since the cleaning solution does not have any antifreeze properties.
IMPORTANT! It is extremely important that the correct concentration and volume of coolant is added to the system. Mix in a separate clean vessel before filling the cooling system.
Make sure that the liquids mix.
1 Empty the cooling system. Refer to Coolant, Draining.
2 Put a hose into the expansion tank filling hole and flush with clean water, as specified by Volvo Penta refer to section Water quality in Technical Data page 60 until the water draining out is completely clear.
3 If there should still be some contamination left after flushing for a long time, cleaning can be done with coolant. Otherwise, continue as in item 8 below.
4 Fill the cooling system with 15-20 % mixture of concentrated coolant. Use only Volvo Penta recommended concentrated coolant mixed with clean water.
5 Drain the coolant after 1-2 days of operation. Remove the filler cap and possibly the lower radiator hose to increase the speed of emptying. To prevent suspended material from settling back in the system emptying should be done rapidly, within the space of 10 minutes, when the engine has not been standing still for a long time.
6 Flush the system immediately and thoroughly with clean hot water to prevent dirt from settling in the inner areas. Flush until the water that runs out is completely clean. Make sure that any heater controls are set to full heating during emptying.
7 If contamination should still be left after a long period of flushing, cleanout using Volvo Penta radiator cleaner, followed by finishing-off with Volvo Penta neutralizer. Carefully follow the instructions on the package. Otherwise, continue as in item 8 below.
8 When the cooling system is completely free from contamination, close the drain taps and plugs.
9 Fill up with Volvo Penta recommended coolant.
Btw, Volvo Penta priporoča menjavo hladilne tekočine na vsake 3 leta. A jo je tvoj pedantni sosed v marini menjal tako pogosto? Kaj pa ti?
Na tri leta VP priporoča menjavo rumenega antifriza, ki ga uporabljajo novejši motorji. Pred D serijo je večina imela priporočen VP zeleni antifriz. Razlika je v vrsti inhibitorja korozije. Zeleni se iztroši prej zato je priporočena menjava na dve leti. Menjal sem na dve leti, pa se je nabralo toliko, da je zamašilo oddušnike in potem spustilo tesnilo črpalke.... Sem upošteval servisna navodila podobna tvojim in še dodatna iz servisnih navodil in bulletinov. Opral precejkrat z vodo in tudi z VP čistilnim sredstvom (oksalna kislina) in nevtralizatorjem (soda). Čez dve leti je bil antifriz enako rjav in usedlinast. Odkar menjam vsako leto, je OK
Aja, barko imam deset let, kaj je delal servis v Portorožu z njo pred tem, ne vem. Imam račune, ki so jih izdajali prejšnjemu lastniku. So primerno visoki, vendar zagotovo več kot pet let ni nihče odvil vseh štirih ventilov za izpust antifriza, glavna cev za izpust antifriza je bila pa itak zamašena
Skratka, čistiti je treba tudi notranji krog, in menjati antifriz. Pa dobro je imeti čimbolj novo barko, z novo generacijo motorjev, ki še ne rjavijo. Ampak vidim, da ima marsikdo še starejšo barko in verjetno podobne probleme kot jaz. Mu bo mogoče pomagala tale debata.
Je pa tudi res, da je večino težav s pregrevanjem posledica slabega pretoka slane vodo v zunanjem krogu: vsis v peti, koleno (fajfa) zgoraj na peti, impeler, filter, izmenjevalec... Pri nekaterih od teh pomaga burnaclebuster, ampak v VP servisnih navodilih o tem nič ne piše. Samo o izgradnji in mehanskem čiščenju izmenjevalca, vsake 3 leta. Rad bi videl kak star VP motor, ki so ga ves čas čistili z barclebusterjem
Aja, en drugi sosed dve barki naprej, je to zimo menjal aftercooler, ker je postal po nekaj letih porozen. D serija VP, letnik 2008. Nekaj je dajal čistiti prejšnja leta, pa itak ne ve, kaj so uporabili 
Skratka, čistiti je treba tudi notranji krog, in menjati antifriz. Pa dobro je imeti čimbolj novo barko, z novo generacijo motorjev, ki še ne rjavijo. Ampak vidim, da ima marsikdo še starejšo barko in verjetno podobne probleme kot jaz. Mu bo mogoče pomagala tale debata.
Je pa tudi res, da je večino težav s pregrevanjem posledica slabega pretoka slane vodo v zunanjem krogu: vsis v peti, koleno (fajfa) zgoraj na peti, impeler, filter, izmenjevalec... Pri nekaterih od teh pomaga burnaclebuster, ampak v VP servisnih navodilih o tem nič ne piše. Samo o izgradnji in mehanskem čiščenju izmenjevalca, vsake 3 leta. Rad bi videl kak star VP motor, ki so ga ves čas čistili z barclebusterjem
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti