mercruiser 1.7td

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

slavko

mercruiser 1.7td

OdgovorNapisal/-a slavko » Sr Avg 01, 2007 07:38

imam mano marin 22.5 z mercruiser 1.7 td dosedaj je deloval normalno sedaj pa ne gre več kot 3200 obratov in 14 milj v prostem teku dobim normalne obrate pod obremenitvijo pa ne barka je čista tudi noga pregledali smo filtre dovode goriva tubino vse je ok drugače je vse ok temperatura pritisk olja
mano marin
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 01, 2007 21:13

Tole je sicer precej težko diagnosticirati, si pa napisal že precej, kar bi ti predlagal da pregledaš... Nič nisi napisal, če je propeler OK, vendar sklepam da je. Omenjeni motor na tej barki je preslaboten in že minimalna napaka ne omogoča izglisiranja. Če bi dobil v roke inženirja, ki si je to kombinacijo zamislil, bi mu "odtrgal glavo". Dejansko je to nategovanje folka, ki potem kupi podhranjen diesel motor. Na tem čolnu je vse kar je pod 200 konji neumnost. Poleg tega pa je omenjeni diesel avtomobilski s še dodatno povečano močjo, kar ga zelo obremenjuje.
Nekaj pa mi je mogoče malo sumljivo. 3200 vrtljajev ni malo, hitrost pa praviš da je 14 milj. Je to milj na uro ali navtičnih milj na uro? Če je prvo, potem sem prepričan, da nekaj spodrsava. To bi lahko bil propeler, če ima gumi vpetje. Če je na Flow-Torqu, potem to ni možno. Drugo kar bi lahko bilo je spojka na motorju. Tudi ta lahko zdrsne.
Če pa so vrtljaji po tvojem občutku pravi za to hitrost, potem je res nekaj na motorju. Kakšna večja okvara (obročki, bat, šobe...) mi ne bi bila čudna, saj je motor med normalno plovbo pri potovalni hitrosti bistveno preobremenjen.
Še nekaj. Koliko delovnih ur ima motor? To je lahko precej zanimiv podatek.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 03, 2007 17:46

Tole je napisal "slavko" na privat.

citiram:
se strinjm da je motor na meji pa vendar je dosedaj pri 3200 obratih vozil 19 milj kar se mi zdi pri 3 osebah optimum pri 4200 obratih pa 25 milj propeler je ok zanima me kje je na hrvaškem dober servis za to
konec citata!

Dej slavko drugič vse take zadeve direktno na forum in ne na privat. Tako bodo videli vsi in nas bo lahko več pomagalo...

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 03, 2007 17:52

Poglej zadeva je sila preprosta. Če je prej bila hitrost pri 3.200 vrtljajih večja kot sedaj (in to kar precej), je razlogov smo še nekaj. Lahko je okvarjen obratomer, v kar dvomim. Lahko bi bil obraščen trup, najbolj verjetno pa je, da spodrsava propeler ali pa sklopka. Če zdrsava spoj motorja in noge, potem se to v motornem prostoru tudi voha. Če pa zdrsne propeler, pa ne.

Pa še nekaj se letos dogaja... Ker je precej vroče, diesel motorji ne pridejo do zadostne količine zraka. Tako ima motor čez dan pri 35 in več stopinjah ter visoki vlagi v zraku precej zmanjšano moč, zgodaj zjutraj pa ponovno vleče na polno... Zanimivo, vendar resnično. Tudi pri diesel avtomobilih je podobno. Jaz mojega čez dan niti v sanjah ne morem spraviti čez 200 km/h...

LP
Rafter
Kapitan fregate
Kraj: Southern district of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Pe Avg 03, 2007 22:19

admin napisal/-a:Jaz mojega čez dan niti v sanjah ne morem spraviti čez 200 km/h...

Zanimivo. Jaz tud ne. A ti imaš tudi Golf II JXD? :twisted: :twisted: :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 06, 2007 16:26

Ha Rafter... Res sem imel pred leti tudi dizla Golfa dvojko, sicer pa se ne spomnim, da bi tolk letu... :D
Govoril sem za Audi A4 TDI, ki zvečer z veliko lahkoto doseže 210, ćez dan pa niti slučajno. Podobno je pri čolnih...

LP
Rafter
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Avg 06, 2007 23:06

admin napisal/-a:Ha Rafter... Res sem imel pred leti tudi dizla Golfa dvojko, sicer pa se ne spomnim, da bi tolk letu... :D LP

Ma ne, to sem se hecal.

Z dizlom sem naredil 350k km, pa nisem opazil razlike.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 06, 2007 23:13

Pri normalni vožnji ne občutiš, pač tiščiš milimeter več gasa za isti efekt...
Se pa pozna recimo v klanec. Poskusi poden gas proti Logatcu. Pripelji recimo 80 čez zožani del in potem na polno, poglej na števec na vrhu klanca... Boš videl noro razliko, če boš poskusil pri 35 in več stopinjah. Je pa res, da je veliko vprašanje če boš to lahko sprobal še letos, saj je peklenske vročine verjetno konec. Pri 25 celzija je že vse normalno.

P.S.: Pa če nimaš klime, ki se sama izklopi pri polnem plinu, potem jo obvezno izklopi ročno, saj bo drugače razlika še večja...

LP
Le Giga
Desetnik
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a Le Giga » To Avg 07, 2007 09:01

To kar se tiče zmogljivosti motorja ob različnih zunanji temperaturah zraka je popolnoma res. sem ravno danes zjutraj to občutil pri 14°C, avto je bolj poskočen kot pa pri 30+.
In to pri 100 konjskem atmosferskem motorju, kaj šele pri takih s turbino...
Rafter
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » To Avg 07, 2007 09:30

Saj ravno v tem je vsa "fora" turbo intercoolerjev - da ohladijo vstopni zrak na cca. 15°C. Se spomnim, da je že Opel Kadett s TI imel 5 KM več kot tisti brez.
Le Giga
Desetnik
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a Le Giga » To Avg 07, 2007 09:36

Seveda,m s tem da se pri turbakih ta razlika dosti bolj pozna. In je namen intercoolerja prav ta.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Avg 07, 2007 09:53

Zadosten razlog je lahko visoka temperatura, zlasti, če nimaš dobre ventilacije v motornem prostoru. Ne verjamem, da imaš sesalno cev speljano izven motornega prostora, tako pa ti turbina kar sesa že tako pregret zrak, to pa upam, veš, kaj pomeni.
Ampak, kot je napisal admin, pri istih obratih motorja, bi hitrost plovila ob enakih pogojih na morju morala biti enaka.
Ker pa imaš moč motorja nekako "na meji" za tvoje plovilo, bi predlagal, da preveriš:
-si morda dodatno obremenil barko (gorivo, voda, prtljaga,več potnikov,....) ali spremenil razpored obremenitve plovila
-preveri power trim, če ti deluje pravilno
-v valovitem morju boš potreboval vsaj 20-30% več moči motorja za glisiranje, kakor v mirnem morju
Razlogov, poleg že opisanih, je lahko še in še, tudi banalnih, zato je takole na daljavo tudi težko diagnosticirat.
Sicer pa probaj izglisirat z 4 ali 5-imi potniki, vsemi v krmnem prostoru, ali pa posadi enga ali dva na premec, pa boš hitro ugotovil, kako pomembna je razporeditev teže v plovilu, zlasti, če je moč motorja na meji.
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » Ne Apr 24, 2011 12:26

Pozdravljeni!

Nadaljujem kar pod isto temo, ker gre za isti čoln z istim motorjem in sem nov lastnik tega plovila. Čoln smo pripravili za sezono (antifouling in servis) in zadeva lepo šiba.

Me pa skrbi precej visoka temperatura motorja, če se vozim na 3000 - 3200 obraih narašča tudi do 115 stopinj. Tako, da moram potem popuščat na gasu, da pade na 90 stopinj.

Kje je nekje optimalna temperatura za ta motor?

Menjal sem tudi impeler in vse stestiral, vse je delalo ok. Mogoče bi moral očistiti še izmenjevalec? Ali pa mi taji senzor temp.?

Na peti je nameščen večji propeler od originalnega, mogoče je tud tukaj problem? Namestil ga je serviser prejšnjemu lastniku (za večjo moč in ne za hitrost). Originalnega imam in ga imam namen sprobat, da vidim razliko.

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Apr 24, 2011 21:41

115 stopinj je hudo veliko, pomoje kar nemogoče. To bi bil parnik. Pomoje je nekaj narobe z merilnikom temperature. Kakorkoli, pri 3000 vrt/min - predvidevam da 2/3 plina se motor nebi smel pregrevati. Prehud propeler seveda ni dobra ideja.

Pravilen propeler je tak, da čoln pri normalni obremenitvi pri max. plinu doseže max predpisane obrate na motorju. Normalna obremenitev pa je taka, pri kateri čoln uporabljaš v 70%.

Pri zgoraj navedeni izbiri propelerja pa se noben motor v "normalno" projektiranem čolnu nebi smel pregrevati.
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » Po Apr 25, 2011 08:16

Ja tud jaz sumim ta termostat, ker pri tej temperaturi bi že začel kuhati. Zanimivo je tudi to, da če izklopim kontakt in nazaj vklopim se kazalec že drugače namakne.

Kako pa naj očistim izmenjevalec, mešanica vode in HCL? Pa pustim kako urco, da zadeva reagira?

No danes pa se grem vozit bom spet lahko malo preučeval... :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov