Saildrive servis Penta 2020

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Saildrive servis Penta 2020

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Mar 29, 2023 09:42

Počasi se pripravljam na servis Saildrive Volvo MD 2020 moje Bavarije 31. Imam nekaj vprašanj ker tega še nisem delal.

1. Je priporočljivo nekoga najet a lahko to sam človek naredi?
2. Kaj vse je treba narest/menjat (olje, guma, tesnila...)?
3. Kje in kaj naročit (olje, guma, tesnila...)?

Hvala za ideje :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Saildrive servis Penta 2020

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 29, 2023 10:44

Prepusti menjavo mehaniku, tudi nabavo materiala. Če imaš takega, ki mu zaupaš, se ga drži. Vse drugo bo dražje.

Ja, kot si napisal, zamenja se tesnilna guma (tukaj ni dobro kaj sam čarat, če ne znaš) ter tesnila in olje v peti.
Mehanik nogo sname in jo odpelje v delavnico. Običajno to ne naredi iz danes na jutri, tako da se boš moral kar točno zmenit, ker barka prej ne more v vodo.

Na posnetku zgleda vse simpl ampak ...
https://youtu.be/wSwJrpe__i8
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Mar 29, 2023 17:26

Marchi napisal/-a:Prepusti menjavo mehaniku, tudi nabavo materiala. Če imaš takega, ki mu zaupaš, se ga drži. Vse drugo bo dražje.

Ja, kot si napisal, zamenja se tesnilna guma (tukaj ni dobro kaj sam čarat, če ne znaš) ter tesnila in olje v peti.
Mehanik nogo sname in jo odpelje v delavnico. Običajno to ne naredi iz danes na jutri, tako da se boš moral kar točno zmenit, ker barka prej ne more v vodo.

Na posnetku zgleda vse simpl ampak ...
https://youtu.be/wSwJrpe__i8

Na kolk ur/let se pa dela ta servis?
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Mar 29, 2023 17:47

Olje in cinke 1x letno, tesnilno gumo okrog pete na 7 let, tako priporoča Volvo.
Sam sem zamenjal ene 3 ali 4. Ena je imela 15 let, ko sem jo menjal in nisem opazil nobene razlike s tisto, ki je imela 7-8 let. Torej guma, razen nekaj školjk, nobenih znakov staranja.
Zahtevnost dela je precej odvisna od prostora in dostopa okrog motorja in menjalnika. V enem primeru smo mogli odmaknit motor v kabino.
Delo prepusti mojstru.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Mar 29, 2023 17:51

Kaksno priporocilo za mojstra na Krku? Barko imam v Klimnem. Nekje mi je nekdo ze svetoval nekoga na Krku pa ne najdem vec objave :(
zebra
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zebra » Sr Mar 29, 2023 22:55

A je to resno?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Mar 30, 2023 07:39

zebra napisal/-a:A je to resno?

??
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Mar 30, 2023 09:16

1stofficer napisal/-a:Kaksno priporocilo za mojstra na Krku? Barko imam v Klimnem. Nekje mi je nekdo ze svetoval nekoga na Krku pa ne najdem vec objave :(
Sem ti poslal na zs.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Mar 30, 2023 16:09

Videl, hvala !
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Apr 01, 2023 18:47

Na posnetku res ne izgleda preveč zapleteno, tako da se bom naslednje leto, ko bo imela membrana 8 let, kar sam lotil tega. Nisem pa še delal tega.
Sicer se pa nekje na manšeti vidi letnica, v navodilih za peto pa piše, kje je to. Vsaj pri Lombardiniju je tako.
Vsaki dve leti, ko gre barka ven, zamenjam semeringe, vsa tesnila (o-ring) in cinke. Pa obnovim AF. Pri dvigu 2020 je imela puša na gredi propelerja, po kateri drsata semeringa, sledi obrabe, zmanjšan fi za cca 0,4mm. Ker je bila nova dobavljiva v treh tednih, barka pa zunaj, sem jo nesel Renduliču trdo kromat in pobrusit. Izgleda da je dobro naredil, ker se je čez dve leti komaj videlo, kje drsata semeringa.
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Apr 01, 2023 19:43

Kaj vse se pa naredi pri servisu saildrive? Kok je treba tega podret in menjat?
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Po Apr 03, 2023 22:11

Če kaj pomaga par podatkov o moji menjavi gume (Bavaria 34 / letnik 2000, MD2030)

Originalna guma zdržala je 22 let, pa še ta da je crknila je bilo verjetno krivo popravilo menjalnika leto poprej (tako lahko sklepam). Na gumi je bila razpoka skozi katero so vdirale kapljice vode kadar je motor delal. (ne bom razlagal stresa ko sem to ugotovil v Kornatih)

Samo menjavo je naredil servis na Rabu - dva mehanika, 16 ur - motor odmaknjen v kabino, saildrive razstavljen zgornji/spodnji del. V Bav34 motornem prostoru je zelo malo prostora. Tisto kar vidiš na videjih je drug tip barke in se da priti do motornega prostora iz zadnje kabine in tam dvignejo cel saidrive ven. Pri meni to ni šlo zato so ga razstavili.

Kakega posebnega servisa na saildrivu nisem delal razen klasike - cinki, semering, olja...

lp,p
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Apr 04, 2023 06:11

Pri saildrivu imas dve gumi. Ena je diafragma, ki je namescena na prehodu pete iz trupa v zunanjost. Najbrz govoris o tej. Menjava slednje je pain in the ass ker je res treba vse podret.

Potem je pa se ena guma, ki je namescena cisto na dnu in pride nalepljena na trup. Prehod pete iz trupa prek diafragme namrec ni v nivoju trupa ampak globje, zato imas spodaj se eno gumo. Ta se menja na ene 7 let cca kot berem. Meni je kot kaze odpadla. https://www.svb24.com/en/bavaria-rubber ... drive.html

Js mam diafragmo se zdravo, olje v saildrive je lepo svetlo a moram menjat semeringe in cinke ter nalimat novo gumo spodaj. To je kar vem na grobo, tocno kaj je treba narest in menjat pa ne vem...
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » To Apr 04, 2023 07:00

Ja tako je - dve gumi. Po Volvotu se diafragma menja na 7 let, in ja o tej sem govoril - ta je ključna. Tista spodnja je bolj lepotnega namena - da sledi ostane liniji trupa, da ni luknje (lepše obtekanje, manj upora) in da gre manj vodnega življa v prostor med saildrivom in diafragmo.

https://www.pbo.co.uk/expert-advice/exp ... ften-70454
This might seem a little excessive because although the Volvo manual states the seal should be changed every seven years, many people talk of changing the seals much less frequently, perhaps every 15 or 20 years.

Meni je lani tudi odpadla, očitno je bila slabo prilepljena pri zadnji menjavi. Upam da bo tokrat bolje (vse zbrušeno in potem zalepljeno s siko). Svetovali so mi da vzamem originalno volvo, da je bolj trpežna. Če se prav spomnim je bila ca 120€, najdejo se pa od ca 40€ dalje. Glede menjave tele jo jaz vidim - po potrebi... saj nima vitalne funkcije.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Apr 04, 2023 10:47

primozk napisal/-a:Ja tako je - dve gumi. Po Volvotu se diafragma menja na 7 let, in ja o tej sem govoril - ta je ključna. Tista spodnja je bolj lepotnega namena - da sledi ostane liniji trupa, da ni luknje (lepše obtekanje, manj upora) in da gre manj vodnega življa v prostor med saildrivom in diafragmo.

https://www.pbo.co.uk/expert-advice/exp ... ften-70454
This might seem a little excessive because although the Volvo manual states the seal should be changed every seven years, many people talk of changing the seals much less frequently, perhaps every 15 or 20 years.

Meni je lani tudi odpadla, očitno je bila slabo prilepljena pri zadnji menjavi. Upam da bo tokrat bolje (vse zbrušeno in potem zalepljeno s siko). Svetovali so mi da vzamem originalno volvo, da je bolj trpežna. Če se prav spomnim je bila ca 120€, najdejo se pa od ca 40€ dalje. Glede menjave tele jo jaz vidim - po potrebi... saj nima vitalne funkcije.

Kje si pa ti dele kupil? V Tramontani sem tole spodnjo gumo videl zaokoli 110 eur

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gosta