Obnova notranjosti jadrnice Elan 295

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Obnova notranjosti jadrnice Elan 295

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 09, 2023 22:14

Svojo barko imam že 14. sezono in v tem času sem izvedel že vrsto nadgradenj:
- Aquadrive
- vgradni avtopilot
- zložljivi propeler
- navijalec prednjega jadra
- vodilo za glavno jadro
- menjava tikovine v kokpitu
- prestavitev kopalnice v krmno kabino
- novo oblazinjenje
- ploter, radar, AIS, sonar
- shunt, zbiralka, schottky dioda med bankami, Cyrix rele namesto ločilne diode
- kalužne pumpe
- Wallas
- sigurno še kaj ...

Od 04/2022 pa je potekala konkretnejša obnova notranjosti, ki je zajemala:
- izolacijo cele barke z 20 mm armaflexom
- predelava prejšnjega hladilnika
- nova kuhinja

Pred pričetkom sem si najprej preštudiral vse kar je bilo že na tem forumu opisanega glede izolacije. V pomoč so bili predvsem prispevki MarjanaT, NikoleT in Kovača, v katerih je večina postopka že opisanega. Za razliko od teh treh pridnih mož, sem jaz celotno izvedbo vsega, kar bo opisano v nadaljevanju, dal dvema izvajalcema (oba Mojstra z veliko začetnico), saj sam za tako obnovo ne bi imel ne časa, ne znanja, ne potrpljenja. Bil sem tako predvsem v vlogi nabavnika in fotografa :)

---
Postopek je bil naslednji:

#1 Najprej lepljenje letvic na notranje stene. Les jesen, lepilo Icema 145/44.

Slika

#2 Med letvice se lepi armaflex. 19 mm (Bossplast, Grosuplje), med kontaktnimi lepili se je kot najboljši izkazal Neostik.

Slika

#3 Čez armaflex 4 mm okume vezana plošča. Najprej sem nameraval kaširano umetno usnje lepiti direktno na armaflex, vendar se mi zdi tole bolj trajna izvedba (armaflex se ob pritisku deformira).

Slika

#4 Čez kaširano umetno usnje. Nabava v FinTex d.o.o., kaširal pa je Čeh iz Vremskega Britofa.

Slika

#5 Zaključne letve. Vsako je bilo treba po meri vpasati, precej zamudno delo.

Slika

#6 Rezultat (tule še manjka okvir okna)

Slika

---
V salonu pa se je poleg izolacije izvedla še predelava hladilnika in izdelava novega kuhinjskega dela. Napredek je potekal nekako takole:

Slika

Slika

Slika

---
Zaradi debelejše izolacije (2 cm armaflex, 0,5 mm kaširan slaj, 4 mm okume plošča), seveda niso pasali stari okvirji oken. Ker gre za staro Lewmar generacijo oken, nikjer na spletu nisem našel okvirjev. Mojster je vzel v roke AutoCad, zlepil nekaj plošč jesena in nato vse skupaj na CNC ... se sliši enostavno, ampak je bilo dela ogromno.

Slika

Slika

---
V salonu prej tudi nisem imel mize, barka je bila res regatno špartanska.

Slika

Slika

---
Konkretna je bila tudi predelava hladilnika. Ko smo razdrli staro kuhinjo, se je izkazalo, da izolacije praktično ni bilo; le nekaj flik purpena. Kaj je tu delal Elan, mi ni jasno. Hladilnik prej v bistvu sploh ni bil zares operativen; kompresor je delal cel čas, v enem trenutku se je na lesenem delu hladilnika pričel konkretno nabirati kondenz. Večinoma sem shajal z vrečami ledu in hladilnimi torbami.

Takole je izgledal poliesterski del - korito takoj po odstranitvi iz kuhinja; kar je bilo izolacije, se je samo mal postrgalo dol:

Slika

Korito se je obleklo v dve plasti 3 cm izolacije, skupaj torej 6 cm:

Slika

Izolacijske plošče sem dobil kot priporočeno tukaj. Vse skupaj pa se je tudi z zunanje strani obleklo v poliester in že vanprej so se naredili vsi preboji (cev izparilnika itd.). Resda naj bi imel expandiran poliuretan zaprtocelično strukturo in naj to ne bi bilo potrebno, ampak sem želel zmanjšati tveganje, da se izolacija sčasoma prepoji z vodo.

---
Mere 6 cm izoliranega korita pa so bile sedaj precej večje kot prej. Odločil sem se žrtvovati navigacijsko mizico in prestavil hladilnik desno od vhoda. Pridobil pa sem en velik pult in poleg hladilnika in prostora za kompresor še nekaj shranjevalnega prostora.

Slika

---
Še nekaj drobnih izboljšav hladilnega sistema:
- kompresor hladi dvojni ventilator (Amazon), ki ga rele vklopi ob zagonu kompresorja
- v trgovini Empor sem dobil izolacijo tudi za cev, ki gre od kompresorja do izparilnika

Slika

Kompresor recimo danes po 5 min delovanja in ob npr. 24 st. danes sploh ni bil niti topel; prej pa je bil vsakokrat vroč.

Z digitalnim termostatom nastavim želeno temperaturo in kdaj se kompresor spet vklopi:

Slika

Trenutna nastavitev je hlajenje so 5 st. in ponovven vklop pri 8 st. Na cca. 25 min se kompresor vklopi za slabih 5 min (za razliko od non-stop delovanja prej).
---

Odprlo pa se je vprašanje, kaj storiti z mestom, kjer je bil prej originalni hladilnik. Najbolj pragmatična rešitev je bilo tja vgraditi hladilno torbo, ki jo je možno odstraniti, kuhinjo razstaviti in projekt hladilnik 2 se lahko izvede enkrat v prihodnosti.

Slika

Slika

----
Popolno prenovo je doživela tudi razsvetljava. Sedaj so v vseh kabinah ledice. V salonu celo več vrst - letev nad hladilnikom in panelom z inštrumenti, pa dve letvi po stropu, dve letvi pod klopmi, celo en komplet rdečih ledic ... v salonu vse dimane in nekatere z vklopom / izklopom na daljinček.

Slika

----
Tale obnova mi je vzela lansko sezono in ni bila poceni. Kar se notranjosti tiče, je ko druga barka. Ker smo v notranjost znosili toliko stvari (teža), me je mal skrbelo tudi, ali sem kaj poslabšal plovne lastnosti ... En od razlogov, zakaj vztrajam na tej Elanki, je predvsem to, da 295-ka res lepo jadra. No, razlike v plovbi ne opazim nikakršne.

----
Za konec še ena vmes / potem:

Slika

Slika

----
Za čas sezone sem z večjimi nadgradnjami zaključil, čez jesen / zimo pa bo najbrž še kaka idela padla :)
Nazadnje spremenil Grega295, dne So Jun 10, 2023 00:01, skupaj popravljeno 2 krat.
Kovač
Admiral

Re: Obnova notranjosti jadrnice Elan 295

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jun 09, 2023 23:41

Wooooow, impresivno. Z velikim veseljem sem prebral vse kar si napisal. Naredili ste novo barko. TOP TOP
Big respect.

Verjemi, da najboljša investicija od vsega, ti je pa Armaflex.
Njegov pravi učinek, boš zaznal od 1.7. dalje :-)

Tole mi je super inspiracija za prenovo Bavarije 760 , katero si v kratkem pripeljem domov in se je lotim na podoben način.

Uživaj, občuduj in čim več pluj.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » So Jun 10, 2023 09:53

UAU, Bravo
Všeč mi je, da se kdo loti konkretne obnove
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 10, 2023 21:20

Dejansko boljša kot nova...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jun 10, 2023 23:41

Čestitke!
Kje si dobil ledice - tisto letev na stropu?
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 11, 2023 00:27

Najprej hvala vsem za spodbudbe besede, sicer še najbolj si jih zaslužita oba izvajalca.

Kovač napisal/-a:Verjemi, da najboljša investicija od vsega, ti je pa Armaflex.

Prej se v barki ni dalo biti, če ni bilo prepiha in tende skoraj do jambora. Prav tako te je že zjutraj zbudila vročina, ki je sekala čez 1 cm poliesterske stene. Pozimi pa se barke s kaloriferjem sploh ni dalo ogreti in je zato pozimi sploh nisem uporabljal. Če bi kdaj menjal barko, je izolacija res ena od prvih reči, ki jo preverim.

motorni napisal/-a:Kje si dobil ledice - tisto letev na stropu?

To je po meri narejeno, izgleda pa res, kot da je iz trgovine cel kos:
- jesenova letev z utorom za aluminijasto šino + Hempel poliuretanska bela barva
- bela šina za ledice (Watt elektro, Trzin)
- led trak + touch dimmer (Watt elektro, Trzin)
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Jun 11, 2023 07:54

Grega čestitam. Očitno še obstajajo nekateri ki vedo kaj je rokodelstvo. Pošlji Elanu, verjamem da v trenutku dobiš ponudbo za vodjo inženirskega oddelka.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jun 11, 2023 11:08

8) ni kaj rečt, več kot odlično 8) Mimogrede, jaz pri švedici pa nimam problemov z izolacijo, je bilo že tovarniško vse narejeno :wink: tudi pozimi ko spim v barki kot medo je še pretoplo :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 11, 2023 12:08

alesjo napisal/-a:8) ni kaj rečt, več kot odlično 8) Mimogrede, jaz pri švedici pa nimam problemov z izolacijo, je bilo že tovarniško vse narejeno :wink: tudi pozimi ko spim v barki kot medo je še pretoplo :)

V skandinavskih barkah oz. na njihovih lokacijah, brez izolacije in dobrega gretja, ne gre. Boj proti mrazu je pri njih nuja, proti vročini na Jadranu, pa zgleda luksuz - če se prav spomnim so se klime šele okoli l. 2000 selile tudi v segment nižjega in srednjega razreda avtomobilov. Nekako tako si razlagam, zakaj Elan ni v barke dajal boljše izolacije ... strošek materiala - armaflexa in lepil, ki bi ga dali med opalato in notranji kalup, je danes manj kot 500 €. Morda je bilo včasih to težje dobiti, dražje ... ne vem. Še večja katastrofa pa izolacija hladilnika. Če ima kdo razlago, se priporočam, ker pomanjkanje znanja ni mogel biti vzrok (zavrtaš v eno švedsko barko in vidiš kak so delali).
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jun 11, 2023 14:32

Ni moja izkusnja ampak berem, da so skandinavke po drugi strani zaradi konstrukcije prevroce za mediteranska poletja?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jun 11, 2023 16:31

1stofficer napisal/-a:Ni moja izkusnja ampak berem, da so skandinavke po drugi strani zaradi konstrukcije prevroce za mediteranska poletja?
To niti malo ne drži, če je za zimo odlično, tudi zunanja vročina ne pride v notranje stene, vsaj pri meni je tako :D Pa še temo smo malo pokvarli. Grega, tvoja obnova pa je itak špica, kar se pa hladilnika v moji barki tiče tudi ne vem s čim je izoliran ker niti nima tako debelih sten in odlično drži temperaturo, noter so inoks stene in od zunaj je les, vmes pa nevem ker še nisem nič razkopaval. :)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Jun 11, 2023 20:41

Grega, kapo dol!! Velik podvig!! Lepo narejeno!!
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jun 12, 2023 10:01

Zelo lepo narejeno, čestitke. Kar velik projekt... 8)
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Po Jun 12, 2023 13:10

Tole je pa veselje pogledat- bravo!
Uporabniški avatar
Vinta
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Vinta » Po Jun 12, 2023 15:00

Kapo dol ,brez besed,oziroma samo ena T O P.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti