- Aquadrive
- vgradni avtopilot
- zložljivi propeler
- navijalec prednjega jadra
- vodilo za glavno jadro
- menjava tikovine v kokpitu
- prestavitev kopalnice v krmno kabino
- novo oblazinjenje
- ploter, radar, AIS, sonar
- shunt, zbiralka, schottky dioda med bankami, Cyrix rele namesto ločilne diode
- kalužne pumpe
- Wallas
- sigurno še kaj ...
Od 04/2022 pa je potekala konkretnejša obnova notranjosti, ki je zajemala:
- izolacijo cele barke z 20 mm armaflexom
- predelava prejšnjega hladilnika
- nova kuhinja
Pred pričetkom sem si najprej preštudiral vse kar je bilo že na tem forumu opisanega glede izolacije. V pomoč so bili predvsem prispevki MarjanaT, NikoleT in Kovača, v katerih je večina postopka že opisanega. Za razliko od teh treh pridnih mož, sem jaz celotno izvedbo vsega, kar bo opisano v nadaljevanju, dal dvema izvajalcema (oba Mojstra z veliko začetnico), saj sam za tako obnovo ne bi imel ne časa, ne znanja, ne potrpljenja. Bil sem tako predvsem v vlogi nabavnika in fotografa
---
Postopek je bil naslednji:
#1 Najprej lepljenje letvic na notranje stene. Les jesen, lepilo Icema 145/44.

#2 Med letvice se lepi armaflex. 19 mm (Bossplast, Grosuplje), med kontaktnimi lepili se je kot najboljši izkazal Neostik.

#3 Čez armaflex 4 mm okume vezana plošča. Najprej sem nameraval kaširano umetno usnje lepiti direktno na armaflex, vendar se mi zdi tole bolj trajna izvedba (armaflex se ob pritisku deformira).

#4 Čez kaširano umetno usnje. Nabava v FinTex d.o.o., kaširal pa je Čeh iz Vremskega Britofa.

#5 Zaključne letve. Vsako je bilo treba po meri vpasati, precej zamudno delo.

#6 Rezultat (tule še manjka okvir okna)

---
V salonu pa se je poleg izolacije izvedla še predelava hladilnika in izdelava novega kuhinjskega dela. Napredek je potekal nekako takole:

---
Zaradi debelejše izolacije (2 cm armaflex, 0,5 mm kaširan slaj, 4 mm okume plošča), seveda niso pasali stari okvirji oken. Ker gre za staro Lewmar generacijo oken, nikjer na spletu nisem našel okvirjev. Mojster je vzel v roke AutoCad, zlepil nekaj plošč jesena in nato vse skupaj na CNC ... se sliši enostavno, ampak je bilo dela ogromno.

---
V salonu prej tudi nisem imel mize, barka je bila res regatno špartanska.

---
Konkretna je bila tudi predelava hladilnika. Ko smo razdrli staro kuhinjo, se je izkazalo, da izolacije praktično ni bilo; le nekaj flik purpena. Kaj je tu delal Elan, mi ni jasno. Hladilnik prej v bistvu sploh ni bil zares operativen; kompresor je delal cel čas, v enem trenutku se je na lesenem delu hladilnika pričel konkretno nabirati kondenz. Večinoma sem shajal z vrečami ledu in hladilnimi torbami.
Takole je izgledal poliesterski del - korito takoj po odstranitvi iz kuhinja; kar je bilo izolacije, se je samo mal postrgalo dol:

Korito se je obleklo v dve plasti 3 cm izolacije, skupaj torej 6 cm:

Izolacijske plošče sem dobil kot priporočeno tukaj. Vse skupaj pa se je tudi z zunanje strani obleklo v poliester in že vanprej so se naredili vsi preboji (cev izparilnika itd.). Resda naj bi imel expandiran poliuretan zaprtocelično strukturo in naj to ne bi bilo potrebno, ampak sem želel zmanjšati tveganje, da se izolacija sčasoma prepoji z vodo.
---
Mere 6 cm izoliranega korita pa so bile sedaj precej večje kot prej. Odločil sem se žrtvovati navigacijsko mizico in prestavil hladilnik desno od vhoda. Pridobil pa sem en velik pult in poleg hladilnika in prostora za kompresor še nekaj shranjevalnega prostora.

---
Še nekaj drobnih izboljšav hladilnega sistema:
- kompresor hladi dvojni ventilator (Amazon), ki ga rele vklopi ob zagonu kompresorja
- v trgovini Empor sem dobil izolacijo tudi za cev, ki gre od kompresorja do izparilnika

Kompresor recimo danes po 5 min delovanja in ob npr. 24 st. danes sploh ni bil niti topel; prej pa je bil vsakokrat vroč.
Z digitalnim termostatom nastavim želeno temperaturo in kdaj se kompresor spet vklopi:

Trenutna nastavitev je hlajenje so 5 st. in ponovven vklop pri 8 st. Na cca. 25 min se kompresor vklopi za slabih 5 min (za razliko od non-stop delovanja prej).
---
Odprlo pa se je vprašanje, kaj storiti z mestom, kjer je bil prej originalni hladilnik. Najbolj pragmatična rešitev je bilo tja vgraditi hladilno torbo, ki jo je možno odstraniti, kuhinjo razstaviti in projekt hladilnik 2 se lahko izvede enkrat v prihodnosti.

----
Popolno prenovo je doživela tudi razsvetljava. Sedaj so v vseh kabinah ledice. V salonu celo več vrst - letev nad hladilnikom in panelom z inštrumenti, pa dve letvi po stropu, dve letvi pod klopmi, celo en komplet rdečih ledic ... v salonu vse dimane in nekatere z vklopom / izklopom na daljinček.

----
Tale obnova mi je vzela lansko sezono in ni bila poceni. Kar se notranjosti tiče, je ko druga barka. Ker smo v notranjost znosili toliko stvari (teža), me je mal skrbelo tudi, ali sem kaj poslabšal plovne lastnosti ... En od razlogov, zakaj vztrajam na tej Elanki, je predvsem to, da 295-ka res lepo jadra. No, razlike v plovbi ne opazim nikakršne.
----
Za konec še ena vmes / potem:

----
Za čas sezone sem z večjimi nadgradnjami zaključil, čez jesen / zimo pa bo najbrž še kaka idela padla