Poliranje propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MKN
Admiral

Poliranje propelerja

OdgovorNapisal/-a MKN » Ne Jun 11, 2023 11:38

Na jadrnici imam dvokraki preklopni propeler. Stari lastnik ga je mazal z antifaulingom in je na njem že kar nekaj plasti. Jaz sem ga dobi opranega in ne vem, koliko je bil obraščen.

Trenutno je propeler v garaži in me zanima ali bi ga bilo dobro očistiti starih slojev karkoli že so, spolirati in nanesti nekaj, kar bo odganjalo morsko floro in fauno.

Ali pa pustim tako kot je in se ne sekiram?

LP, MKN
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

Re: Poliranje propelerja

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Jun 16, 2023 11:28

Po vseh žavbah, ki sem jih mazal po propelerju v zadnjem desetletju, se nobena ni kaj prida izkazala.
Od letos imam gor Pellerclean od SeaJet. Kako bo, bom poročal ob letu obsorej.
jbg, taklemamo... :roll:
P.S. Pa žavbe se ne nanašajo na polirane propelerje. Ali spoliraš na hochglanz ali pa prebrusiš z 80 ali 60 papirjem in mažeš...
KOMA
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a KOMA » Pe Jun 16, 2023 21:14

Po parih preizkusih raznih premazov sem zadnja 3 leta premazal z Marlin Velox Plus (1 x temeljna, 2 x barva). Zelo zadovoljen.
Pazi samo, da ne izpoliraš preveč, razmasti, pobrusi z 80-100 in ne dotikaj se z golimi rokami, nato z čopičem temeljno in čez 2 sloja barve (lahko z velur valjčkom). Meni deluje, po letu dni niti školjkice.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Jun 20, 2023 18:41

Hvala za informacije.

Kupil sem Marlin Velox Plus. Po navodilu zbrusil propeler s papirjem granulacije 80. Nato en sloj temeljne barve in trije sloji antivegetativne barve. Razmastil sem temeljito in se nisem dotikal z golimi rokami.

Barva je prijazna za uporabo, ravno prav gosta, da se lepo nanaša. Glede kvalitete pa bomo videli čez kakšno leto.

LP MKN
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » To Jun 20, 2023 19:09

Sem se drzal kt pjanc plota kt ti. Je stran padu v 1 mesecu.
pojdi se z bikom bost!
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Jun 20, 2023 19:24

Jaz sem se 1x celo s pištolo spravil farbat.
Primer je ostal, vse ostalo je zgodovina…
:oops:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 20, 2023 19:29

Paco napisal/-a:Sem se drzal kt pjanc plota kt ti. Je stran padu v 1 mesecu.

+1

Na propelerjih se očitno nič ne obdrži :(
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 20, 2023 20:08

Nekak ni logično da se na propelerju karkoli obdrži.
Xilinx Vivado HLx trainee
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Jun 20, 2023 23:26

Tisti, ki vam Velox ne drži, a ste se držali tudi intervalov med posameznimi rokami barve? Kaj pa temperatura?
Primer: Če je hladno in se dan segreje, zna na propelerju kondenzirat vlaga, kar pa je spet sranje.
Za prajmer je potrebno uporabiti čopič in lepo namazat tanek sloj. Toliko, da vse prekrije in ne predebelo, da se res dobro posuši.
Kakor koli, po mojih izkušnjah je bil Velox najboljši, vsaj za privat povprečnega uporabnika. Za službene barke, ki so mnogo več v pogonu pa nismo našli nič primernega.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 21, 2023 18:34

Velox je bil do 2009 odličen. Kasneje so spremenili AF in se ni več prijel na primer. Še kakšno leto kasneje pa so imeli problem še s primerjem. Slišal sem, da jim je zaloga zmrznila vendar so ga vseeno dali takrat v prodajo.

Letos sem kupil AF in zaščito za propeler Pellerclean od Seajeta.
Je kar nekaj fint predvsem pa je za bronza propelerje nujno, da ga najprej očistiš umazanije in na koncu zbrusiš z NOVIM 80 platnenim brusnim papirjem vsako površino z novim!!! Za trikraki propeler sem porabil 6 pol brusnega papirja. OBVEZNO je potrebno pred nanosom razmastiti z acetonom in nato še z izopropilnim alkoholom s papirnatimi brisačami dokler ne ostane popolnoma čista. Tretma propelerja traja cca 7ur.
Nanosi sistema Pellerclean Seajet si sledijo takole; 1.roka epoxi primerja, pavza 1h, 2.roka epoksi primerja, pavza 1h, 1. roka silikona, pavza 2h, 2.roka silikona, pavza 2h in nazadnje še 3.roka silikona. Vse namazati na tanko. Čopiča ne smete čistiti!!! Za vsak sloj se MOČNO PRIPOROČA uporabiti nov čopič!!!! Nikakor se ga ne sme čistiti s topili!

Baje se obnese, naslednje leto poročam. Sem pa zaščitil tudi bow thruster propeler.
Sistem zaščite Seajet za letošnjo sezono sem nabavil v Jahtnem centru Izola pri Florisu. Priporočam
šari
Kapitan

OdgovorNapisal/-a šari » Sr Jun 21, 2023 19:45

Lepo očistim z žičnato krtačo na vrtalnem strojem in namažem s navadno svinsko mastjo..... :D
Enkrat probajte,to je star recept in se najbolj obnese...
lp
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Jun 21, 2023 21:26

Še moje izkušnje:
Imam tri kraki volvo zložljiv propeler kjer tudi jaz opažam, da v zadnjih 12-14 letih na bronasto eliso ne prime noben prajmer dlje kot mesec dni. Prajmer skupaj z AF se lušči v zaplatah, celo velikosti listov lipe. Ne vem ali je to kar piše "šari" hec, ki sem ga že večkrat slišal in tudi preizkusil, meni ni zadržalo obraščanja. Sem pa postal pozoren na predlog "Nikole T." saj sem za Pellerclean slišal veliko pohval vendar s pripombo, da ga ne moreš kupiti v majhni količini in si zavezan k storitvi mojstrov (zlatarjev).
Prosim ne me poučiti o čiščenju, krpah, papirju, razmaščevalcih, prepovedanih čistilih, intervalih, vlagi, čopičih... ker sem to že vse prakticiral.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 22, 2023 06:08

Pellerclean v najmanjšem pakiranju stane cca 80€.
Za propeler in gred na 12m jadrnici primer zadostuje za 2 leti. Ko je zmešano celo pakiranje ga je za 3,1dcl. 1,5 dcl primerja je absolutno dovolj.
Ker sem delal prvič, zaščitil še Bow thruster propeler in ker še nisem imel izkušenj ali kaj prebral kot sem sedaj napisal, sem zato letos porabil celega. Možno je dokupiti samo silikon.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Jun 22, 2023 21:56

Tudi jaz sem letos porabil celega. Ni pa bilo dovolj še za BT tako da bo pač nezaščiten.
Pobarval pa sem še gred. Da se pač barva izenači in je vse tako lepo "zlatarsko rumeno" sedaj....
Dokler pač bo.
:mrgreen:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 27, 2023 23:57

Evo decki iz prve roke vec stvari.
- Velox kot ga poznamo, hmm vcasih se obnese vcasih pade proc ( kljub vsem intervalom ) zanimivo letos po 1letu v morju se crn obnasa popolnoma zadovoljivo oz dobro !
- sea jet kot ga navajate, nanesen pred dvemi leti in po enem
Letu totalen drek, kosmato vse ! ( nanasal ga je mojster Danilo v ladjedelnici Izola - tudi z Af na trupu odmaea jet je bil nateg, fuj zanic…
- Prop speed zaenkrat najboljse kar sem videl, po dveh letihmnogo bolje od ostale konkurence ( nanasal ga je Lojo LNC )
Trenutno smo mu zopet ze tretjic zaupali zadevo…

- poizkusili smo celo z “tefloniziranjem propelerjev” zal je vse odpadlo in tezko recem da je ok ;) bomo pa
Poizkusili se enkrat, nekoc…

- trenutno se poigravam z morda najcenejso varijanto ( polira je na “ogledalo” in cez mast… to je se v razmisljanju…
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti