Webasto

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

Webasto

OdgovorNapisal/-a CAR » So Nov 11, 2023 21:16

Očitno je z mojim Webastom nekaj narobe. Spomladi mi je še lepo delal, sedaj pa ne greja. Ko ga vključim se sliši pumpica tok, tok....in to naredi kakšnih 15x. Potem neha in čez cca 30 sekund ponovno prične tok, tok....in to zopet 30 sek. Nato se vklopi ventiletaor vendar piha hladno. Prav tako se iz izpuha ne kadi. Na nadzorni plošči utripa zelena ledica, ponavadi pa je gorela brez utripanja. Kaj bi bili lahko vzroki in kako se lotiti testiranja. Hvala.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

Re: Webasto

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 11, 2023 21:29

Iz števila utripov se razbere za katero napako gre oz. kaj je narobe z grelcem. V navodilih imaš seznam možnih napak. Utripanje šteješ po treh hitrih utripih lučke.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Nov 11, 2023 23:08

samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Ne Nov 12, 2023 07:44

Imam podobno težavo. V servisnem manualu od Webasta najdeš časovnico korakov zagona/izključitve webasta, kjer ti piše kaj v posameznih korakih dela. Dvakrat poiskuša zagnati gorilec, če to ne uspe, gre v shutdown mode - ventilator par minut dela na polno. Na hitro bi rekel, da je nekaj narobe s svečko ali ne zažari, da vžge nafto ali pa ne zazna plamena. Preveri tudi, da ni zraka v dovodu nafte.
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Nov 12, 2023 09:50

Hvala vsem. Napaka je 01, kar pomeni da ni plamena. Verjetno ali ne dobi nafte ali pa žarilna svečka ne da iskre. Vidim pa zračne mehurčke v cevki ki gre iz pumpice proti gorilcu. Bo treba ratdreti in pogledat, samo ni mi jasno kako bi to prezračil in spravil ven te mehurčke če je to vzrok.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 12, 2023 10:10

CAR napisal/-a:Hvala vsem. Napaka je 01, kar pomeni da ni plamena. Verjetno ali ne dobi nafte ali pa žarilna svečka ne da iskre. Vidim pa zračne mehurčke v cevki ki gre iz pumpice proti gorilcu. Bo treba ratdreti in pogledat, samo ni mi jasno kako bi to prezračil in spravil ven te mehurčke če je to vzrok.

A ga letos prvič laufaš? Če ja, potem ga probaj štartat večkrat in bo pumpica z dovodom goriva porinila zrak, ki se je nabral med letom. Pač večkrat vklopi in bo šla zadeva čez svoj cikel (5-10min) in to ponovi in opazuj, kaj se dogaja z zrakom v cevki. Če ti pa kje ne tesni dobro dovod goriva, ti pa ne bo potegnilo in moraš najprej to uredit. Svečka verjetno ni fuč, ker če ne dobi goriva potem nima kaj vžgati.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Ne Nov 12, 2023 11:16

Izkoriščam temo za vprašanje.Jaz sem mojega ravnokar razdrl in sprobal svečko, ki je očitno fuč. Kje v Sloveniji lahko dobim rezervne dele za Webasto AirTop 3500?
Slika
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Nov 12, 2023 14:29

Marchi napisal/-a:
CAR napisal/-a:Hvala vsem. Napaka je 01, kar pomeni da ni plamena. Verjetno ali ne dobi nafte ali pa žarilna svečka ne da iskre. Vidim pa zračne mehurčke v cevki ki gre iz pumpice proti gorilcu. Bo treba ratdreti in pogledat, samo ni mi jasno kako bi to prezračil in spravil ven te mehurčke če je to vzrok.

A ga letos prvič laufaš? Če ja, potem ga probaj štartat večkrat in bo pumpica z dovodom goriva porinila zrak, ki se je nabral med letom. Pač večkrat vklopi in bo šla zadeva čez svoj cikel (5-10min) in to ponovi in opazuj, kaj se dogaja z zrakom v cevki. Če ti pa kje ne tesni dobro dovod goriva, ti pa ne bo potegnilo in moraš najprej to uredit. Svečka verjetno ni fuč, ker če ne dobi goriva potem nima kaj vžgati.

Marchi hvala. Naslednjič ko pridem se lotim tega in bom poročal. Probam sem štartat 5x pa vedno isto. Naredi dva cikla in konec. Je pa to prvič letos da ga koristim. Lahko tudi da kje vleče zrak.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 12, 2023 16:25

CAR napisal/-a:Marchi hvala. Naslednjič ko pridem se lotim tega in bom poročal. Probam sem štartat 5x pa vedno isto. Naredi dva cikla in konec. Je pa to prvič letos da ga koristim. Lahko tudi da kje vleče zrak.

Če so po 5 zagonih še vedno mehurčki v dovodu goriva potem je to vzrok. Lahko je kaj zamašeno, lahko je premalo nafte v rezervoarju, lahko je kaj napokano, predvsem pri "sponkah", ki tesnijo cevko pri pumpi in na ostalih spojih. Nabavi novo cevko. Pazi, ker mora biti zelo ozka in toga, ne taka, ki je za gorivo pri izvenkrmnih motorjih. Razdalja od rezervoraja do grelca je kar velika.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Nov 14, 2023 18:10

Po mojem je problem v gorilniku (na sliki zgoraj). Jaz sem ga nekajkrat očistil z ultrazvočnim čistilcem, ko sem imel enak problem ampak na koncu ga je bilo treba zamenjat. Rezervne dele za Webasto se dobi pri Prebilu. Stane ca. 200 EUR, če se ne motim. Predstavništvo Webasta na Cesti dveh cesarjev nima več maloprodaje.
https://prebil.net/slo/kontakt.html?gad ... 2cQAvD_BwE
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Nov 15, 2023 10:34

Hvala vsem. Sem bil pri Prebilu in mi je rekel naj najprej probam (glede na to da se v tanki cevki pojavi sem in tja kakšen mehurček) sneti cevko iz gorilnika in napajanje pumpice in narediti napajanje direktno na akumulator ( v bistvi dajati impulze direktno iz akumulatorja da spraviš ven zrak iz inštalacije. Če bi to delal z večkratnim zagoni potem se v gorilcu nabere nafta in elektroniko vrže v neko xyz stanje). v kolikor to ne bo OK, potem bom odmontiral Webasto in ga nesel k Prebilu, ker sam si ne upam, tega odpirati. Čudno mi je, da je spomladi delal, sedaj pa kar naenkrat ne, zato tudi sam sumim, da je lahko vzrok zrak v inštalacije in ne okvara kakšnega dela.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 15, 2023 18:19

Hja, zazaugaš ga, smo včasih rekli. Samo, če bi dobival gorivo v komoro, potem bi vžgal, tako pa ... bo res zrak v napeljavi.
Sam sem kitajca tako gonil ob začetku sezone 3-4 cikle, zazaugal, a je potem vseeno vžgal, bogato se je zakadilo iz auspuha, potem pa gas do konca in je delal BP.
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Jan 03, 2024 13:52

Evo da poročam. Napaka odpravljena. Webasto sem po zaslugi našega člana Jožkota resetiral sam (se je zaradi večkratnih poskusih zagona zaklenil), kljub temu, da so mi na servisu Prebil rekli, da to ne gre, da ga morajo resetirati na računalniku, ter, da ga jim dostavim v delavnico. Ko sem Webasto resetiran, sem ponovno probal trikrat zagnati in mi je še vedno kazalo napako 01, kar pomeni, da ni goriva. Po pregledu dovoda cevke od pumpe naprej sem ugotovil, da gorilec ne dobi goriva in da niso vzrok mehurčki oz zrak v cevki.Dotoka goriva ni bilo niti pred pumpo niti za pumpo. Na koncu ugotovim, da se je s "fajfe", katera je privijačena v rezrvar goriva snela cevka (cevka ki gre do dna rezervarja) in padla v rezrvar goriva, Prijatelj mi je izdelal novo cevko in jo namestil v "fajfo" bolje kot je bilo original. Gorilec sedaj dela in lepo greje. Pomembno: da je po zamenjavi nafta prišlo gorivo od rezervarja do gorilca je potrebno nekaj časa zaganjati pumpico, to pa ne smeš izvesti preko kontrolne plošče (plošča kjer je gumb on/Off) temveč moraš pumpico zvezati direktno na baterije, ker se ti v nasprotnem primeru elektronika zaklene.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 05, 2024 09:22

Daj napiši kako ga resetiraš, mogoče pride še komu prav.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti