Sredstvo za čiščenje sistema goriva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Perica
Višji štabni vodnik

Sredstvo za čiščenje sistema goriva

OdgovorNapisal/-a Perica » To Jul 21, 2009 14:27

Pozdravljeni

Vceraj sem kupil neko sredstvo, ki naj bi malce očistilo celoten sistem goriva v izvenkrmnem motorju (Tohatsu 5).

Sedaj pa me zanima nekaj v zvezi z načinom uporabe, saj mi navodila niso povsem jasna :oops: Zanima me, če moram to sredstvo zmešati v bencin oziroma v 2% mešanico in potem vžgem motor? Si pravilno razlagam zadevo? Ker na navodilih piše da se to zlije v rezervar pred polnjenjem z bencinom.

Vem da je vprašanje verjetno čisto brezvezno, ampak sem še precej neizkušen kar se motorjev tiče, zato sem raje previden in prej vprašam.

Za odgovore se vam ze v naprej zahvaljujem, hkrati pa želim še naprej lepo poletje :)

Peter
ORCA
Višji praporščak
Kraj: Štajerska - Obala

OdgovorNapisal/-a ORCA » To Jul 21, 2009 23:05

pozdravljeni

taki pripravki-aditivi se uporabljajo za čiščenje kanalov goriva in vbrizgalnih šob, katere se pri zgorevanju lahko malo zamašijo in ne razpršijo goriva v valj kot bi morale, zato se lahko pojavi nihanje prostega teka ali rahlo cukanje pri višjih obratih.
proizvajalci motorjev svetujejo večkratno uporabo teh sredstev, vendar morajo biti kvalitetna in klasificirana za vrsto motorja!

uporabimo ga tako da v skoraj prazen rezervar vlijemo sredstvo (količina po navodilih) in dotočimo gorivo do polnega. Rezervar je priporočljivo čim hitreje sprazniti zato gremo na kak daljši izlet da pokurimo gorivo (vozimo pod višjimi obrati).
Pri naslednjem polnjenju goriva je potrebno pregledati filter goriva saj ta sredstva ponavadi raztopijo tudi morebitne usedline na dnu rezervarja in jih posesa v filter goriva.
Mogoče boste po uporabi opazili da motor teče bolj gladko in je živahnejši

lp
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Sr Jul 22, 2009 07:29

Lp.

Ali se te iste zadeve lahko uporabljajo tudi za notranje motorje? Kaj pa najbolj priporočate?

LpL
še kakšen meter več ...
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Jul 22, 2009 10:19

vlije se v skoraj prazen rezervoar da se med dolivanjem goriva lepo premeša :wink:
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » Če Jul 23, 2009 22:31

no, zadevo sem zmešal z 0,5 litra bencina (seveda v razmerju ki je naveden na etiketi) in motor pustil prižgan dokler ni pokuril vsega bencina. Vmes sem se malo igral z obrati motorja, da se ni vrtel le pri najnižjih obratih. Takole na prvi pogled se mi zdi da motor teče malce bolj mirno kot prej, ampak mogoče se mi pa vse skupaj le dozdeva :)

seenkrat hvala za odgovore in LP

Peter

Kdo je na strani

Po forumu brska: martinček in 14 gostov