Notranji motor Lombardini LDW702M v prestavi ne doseže obratov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

natan
Naddesetnik
Kraj: Ljubljana

Notranji motor Lombardini LDW702M v prestavi ne doseže obratov

OdgovorNapisal/-a natan » Po Maj 06, 2024 20:37

Pozdravljeni, morjeplovci,

na stari 9m jadrnici imam vgrajen Lombardini LDW702M. Motor se prižge bp in v prostem teku deluje normalno ter zlahka doseže visoke obrate. Težave se pojavijo, ko je motor obremenjen: v prestavi namreč doseže samo nizke obrate (recimo 1200 rpm) ne glede na lego ročice za gas. Posledično gre barka 3 vozle, če deluje alternator, pa še počasneje. Šele čisto na koncu hoda ročice, ko je v leru motor recimo na 3000+ rpm, se obrati rahlo povečajo. Zadeva se je začela že lansko sezono, s časom pa je vedno slabše.

Propeler ni obraščen in se ga v prostem teku zlahka vrti z roko.

Po zamenjavi filtra za gorivo in olje in preverbi separacijske enote voda-dizel (na dnu priteče ven dizel) problem ostaja.

Na motorje se prav nič ne spoznam, ampak laično bi rekel, da je morda problem v podhranjenosti z gorivom. Kaj menite?

Sumljiva mi je črpalka goriva, saj tesnilo na zunanji strani ni suho. Prav tako se mi zdi, da je v motornem prostoru poleg običajnega hrupa zadnje čase prisoten še nek sikajoč zvok "ssss-ssssss-sssss".

Ali pozna kdo kakega dobrega Lombardini serviserja na območju Tržiča (Monfalcone)? Barka je v marini Timavo v Ribiškem naselju.

Hvala!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Notranji motor Lombardini LDW702M v prestavi ne doseže obratov

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 06, 2024 21:25

Vprašaj serviserja Mateja nula41šest4113ena.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Maj 06, 2024 21:31

natan napisal/-a:Propeler ni obraščen in se ga v prostem teku zlahka vrti z roko.

Da propeler ni obraščen, si preveril v vodi ali sklepaš, ker ga lahko vrtiš z roko?
Kaj pa trup, je čist?
kdaj si imel barko zunaj nazadnje?

Marsikdo ostane presenečen, ko gre barka v vodo z obnovljenim AF in čistim propelerjem.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 06, 2024 22:16

Če je barka dolgo stala ne da bi vžgal motor se rado zgodi, da kakšna šoba zašteka. Motor sicer vžge, nima pa moči in prične črno kaditi ko dodaš gas, česar pa ti ne opisuješ.
Naslednja težava pa je lahko okvara vse režimskega regulatorja v visokotlačni črpalki goriva, po domače v Bosch pumpi. Do tega rado pride, če po končani sezoni zapustiš barko z minimalno količino goriva jo nato čez nekaj časa sopet malo vžgeš in zopet pustiš z skoraj praznim tankom stati več mesecev. Ko enkrat pride voda v visokotlačno črpalko vsi deli v notranjostti zarjavijo in pobnavadi se zatakne tudi vzmet regulatorja, kakšen vzvod... ni druge kot generalka pumpe na Bosch servisu.
Gorivo moraš vedno čimprej natočiti polno. Priporočljivo je pred zimovanjem dodati v gorivo aditiv.

Tudi jaz imam barko blizu tebe. Svetujem ti da najprej pokličeš v Bosch servis Arčon Renče kajti na koncu bodo verjetno prav oni dobili v popravilo tvoje šobe in Bosch pumpo ne glede na to katerega serviserja boš klical.
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » To Maj 07, 2024 06:20

Lombardini nima klasične Bosch črpalke, cel visokotlačni sistem je vgrajen v glavi motorja.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Maj 07, 2024 11:29

Preglej še bovden od gasa, če ni kje slabo pritrjen, torej če je ročka do konca mora biti tudi tista ročica na motorju, kjer je gas priklopljen, do konca.
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Maj 07, 2024 15:34

Kot ti je Marchi svetoval, Matej ti bo sigurno rešil zadevo, pa tudi vsak dan se suka tam okrog, če ga ne dobiš na slo številko ti bom jaz dal it. št. :)
wolkec
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a wolkec » To Maj 07, 2024 20:55

Bavarko napisal/-a:
natan napisal/-a:Propeler ni obraščen in se ga v prostem teku zlahka vrti z roko.

Da propeler ni obraščen, si preveril v vodi ali sklepaš, ker ga lahko vrtiš z roko?
Kaj pa trup, je čist?
kdaj si imel barko zunaj nazadnje?

Marsikdo ostane presenečen, ko gre barka v vodo z obnovljenim AF in čistim propelerjem.

Pri meni je sla jadrnica le 3kn (20% gasa). Ko sem dodal gas je bila edina sprememba le črna voda iz izpuha. Sprememba se je zgodil v roku meseca in pol ko me ni bilo na plovilu. Ob čiščenju trupa ter nanosu novega AF so vsi problemi izginili.
V leeru je pravtako normalno deloval.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Maj 07, 2024 22:33

poglej kje si zadnjič tankal nafto,U lijepoj našoj na koncu sezone mi turisti dobimo samo prefiltrirano olje od pomfrija ? kam gre vse reciklirano olje od restavracij na otokih in celini ???,poskusi zamenjat gorivo
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Maj 15, 2024 13:20

natan napisal/-a:
Propeler ni obraščen in se ga v prostem teku zlahka vrti z roko.

Hvala!

Podobno se je zgodilo meni. Tudi jaz sem lahko osovino vrtel z roko. Ko pa sem dal gas na motorju pa na več kot 1500 o/min ni šlo in začelo je črno kadit. Sem tudi že razmišljal o generalki pa ne vem še o čemu vendar na koncu je bil problem v kosu polivinila, ki sem ga očitno nekje povozil. Preden sem podru motor sem skočil v vodo in pogledal propeler... okoli plopelerja cela plahta polivinila. Hec je bil v tem, da več gasa ko sem dal bolj je polivinil navilo okoli osovine....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
majval
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Sr Maj 29, 2024 06:05

Jaz sem imel enake simptome, z zmanjšano močjo in obrati pod obremenitvijo v primeru zamašenega izpušnega kolektorja...če ti v tem primeru tudi črno kadi, je sigurno s sajami zamašeno izpušno koleno kjer sem mešajo dimni plini z morsko vodo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost