Fisherman 4,8m - Mercury trde komande

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MKN
Admiral

Fisherman 4,8m - Mercury trde komande

OdgovorNapisal/-a MKN » Če Avg 08, 2024 18:38

Na fishermanu, dolžine 4,8m imam že od vsega začetka trde komande. Sevda sem kupil rabljenega. Nastavitev za trdoto ročke je čisto spuščena. Ročka na začetku, ko dam v prestavo teče lepo, ko pa je potrebno dodajati plin pa je zelo trda. Mehanizem sem že razdiral in mazal, pa ni dosti pomagalo. Enako je v prestavi naprej ali nazaj. Na servisu so mi poveali, da mi ne morejo pomagati.

Podobno težavo imam s pletenico volana. Ko je nova, še nekako teče, po nekaj letih pa otrdi do stopnje da, ko je motor dvignjen, obračanje ni več možno. V vsakem primeu pa med vožnjo lahko spustim volan in ta ostane pri miru. Pletenico sem enkrat že menjal, pa je po nekaj letih stanje spet enako.

Treja stvar, ki me žuli, pa je volanski mehanizem. Ima približno 35 stopinj prostega hoda. To se mi zdi občutno preveč. Mehanizem je star nekaj let in menim, da bi moral biti boljši. Ali je to normalno? Seveda ga bom zamenjal, a če bo z novim enako, nima smisla.

Meni se zdi, da je s komandami in pletenicami problem v tem, da je razdalja med konzolo in motorjem samo 1,5m zračne linije in so božirke pod palubo preveč zvite.

Dolgo sem trde komande toleriral, letos pa sem se odločil, da poskusim čez zimo oboje urediti ali vsaj spraviti v malo boljše stanje. Seveda lahko kupim vse novo, ne vem pa, če ne bo že takoj ali pa vsaj čez nekaj let spet isto.

Če ima kdo idejo kako oboje izboljšati se priporočam.

LP MKN

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Fisherman 4,8m - Mercury trde komande

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 08, 2024 20:21

Zajle imaš verjetno preveč zvite in cheapass C4, ki že nove niso vredne pol čbra slane vode. Kupi ali C8, ali jamahine modre ali pa seastar rdeče in jih spelji tako, da so radiji normalni in bo teklo kot puter.

Volansko imaš pa že tle pri motorju zavito ko presto. Na splošno so te volanske zajle sranje ene malo boljše druge slabše ampak če ti je čoln za met, si privošči hidravličen volan. To je daleč najboljša nadgradnja takega čolna. Jaz sem fan baystar sistemov ki koštajo okoli jurčka in sem bil do nedavno proti kitajcem. Ampak sem že dva vevor sistema zmontiral, pa morm rečt da al je tako dobra kopija, al pa ta fabrka dela tudi za baystar in so samo nalepke različne. Kakorkoli vevor dobiš za 400-500e, do 90hp celo 350e . Tudi hidravlika ima malo lufta da nepovratni ventili spremenijo smer ampak razlika v primerjavi z zajlo je dan/noč.

https://www.ebay.de/itm/134993242017?mk ... media=COPY

https://www.ebay.de/itm/353784794348?mk ... media=COPY
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Avg 09, 2024 07:07

AEgir napisal/-a:Zajle imaš verjetno preveč zvite in cheapass C4, ki že nove niso vredne pol čbra slane vode. Kupi ali C8, ali jamahine modre ali pa seastar rdeče in jih spelji tako, da so radiji normalni in bo teklo kot puter.

Volansko imaš pa že tle pri motorju zavito ko presto. Na splošno so te volanske zajle sranje ene malo boljše druge slabše ampak če ti je čoln za met, si privošči hidravličen volan. To je daleč najboljša nadgradnja takega čolna. Jaz sem fan baystar sistemov ki koštajo okoli jurčka in sem bil do nedavno proti kitajcem. Ampak sem že dva vevor sistema zmontiral, pa morm rečt da al je tako dobra kopija, al pa ta fabrka dela tudi za baystar in so samo nalepke različne. Kakorkoli vevor dobiš za 400-500e, do 90hp celo 350e . Tudi hidravlika ima malo lufta da nepovratni ventili spremenijo smer ampak razlika v primerjavi z zajlo je dan/noč.

https://www.ebay.de/itm/134993242017?mk ... media=COPY

https://www.ebay.de/itm/353784794348?mk ... media=COPY

Živijo!

A si že kje zasledil kopijo elektro servo hidravličnega kemiljenja kot je od Seastarja;
https://www.seatechmarineproducts.com/s ... v-24v.html
Mato :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 09, 2024 07:25

Ne. Za kopijo ne vem. Je pa znancu po dveh letih takale crknla.

Po moje je avtopilot boljša investicija.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Avg 09, 2024 10:57

AEgir napisal/-a:Ne. Za kopijo ne vem. Je pa znancu po dveh letih takale crknla.

Po moje je avtopilot boljša investicija.

Ta je že hidravličen na barki :wink:
Mato :wink:
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » So Feb 15, 2025 12:44

Po AEgir-jevem priporočilu je na čolnu tole. Obračanje motorja je sedaj enostavno na vseh višinah motorja.
Inštalacija vzame eno popoldne in je enostavna.
Motor ima sicer manjši kot odklona kot pri krmilu s pletenico vendar pri 5m čolno to ne bi smelo biti problem.
Tudi dvigne se motor dovolj, da je peta iz vode.

AEgir hvala za nasvet.

LP MKN

Slika

Slika

Slika
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Pe Jun 20, 2025 10:22

Še kratko poročilo iz testne vožnje, če bo koga zanimalo.

V sredo je bil čoln v vodi na testni vožnji pred dopustom. Vse je dolovalo, nič ni padlo stran, nič ni popustilo in olje tudi ni špricalo nikjer.
Volan je primerno mehak, nudi samo malo upora, ravno prav za občutek, da nekaj vrtiš. Opazil pa sem, da je hod motorja precej počasnejši kot pri pletenici. Namenoma sem se zapeljal v Koperski mandrač, da sem preizkusil krmiljenje na omejenem prostoru z minimalno hitrostjo. Z malo vetra, ki je odnašal premec, sem hitro ugotovil, da moram hitreje in več vrteti volan da lahko manevriram.

Upam, da bo vse tako tudi na dopustu.

MKN

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost