MERCRUISER 3.0

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

EAGLE
Desetnik

MERCRUISER 3.0

OdgovorNapisal/-a EAGLE » Ne Avg 02, 2009 21:54

Pozdravljeni!

Imam čoln Bayliner 1850 capri, letnik 1990, kateri ima vgrajen motor Mercruiser 3.0 L in peta je alpha one. Čoln sem kupil letos, vendar imam z njim same težave. Od začetka je bilo še vse ok, dokler mi ni zdrobilo zobnikov kotnega prenosa na peti. Olje v peti je bilo menjano pred sezono, prav tako v motorju, vendar je vseeno prišlo do okvare, katera pa definitivno ni bila sveža. Sedaj ko sem to popravil, se mi je zgodilo sledeče: Že ob nakupu, mi je prejšnji lastnik dejal, da v en cilinder rahlo vdira voda in je verjetno za zamenjati tesnilo na glavi. Čoln sem vseeno dal v vodo, da ga stestiram in količina vdora vode v motor je bila res zelo majhna, tako da je v cca 14 dnevih olje v motorju postalo le malo motno, na čepu za nalivanje olja pa se je nabralo zelo malo "smetane". Že na začetku pa sem opazil, da je pritisk olja precej nizek in sicer pri hladnem motorju pod min. obrati cca 1 bar, pri toplem pa cca 0,5bar. Pri večjih obratih in toplem motorju pa je narastel na max 2 bara. Ne vem kako je pri čolnih, vendar pri avtomobilih je to skorajda premalo. Temperatura motorja je bila vedno, cca 60C. Mislim da je to kar ok. Ko sem obnovil peto sem tudi zamenjal olje v motorju, ker je bilo malo motno in nisem hotel tvegati. Zadevo sem splovil, in ugotovil, da se kazalec za pritisk olja v motorju komajda premakne iz ničle, prav tako pri višjih obratih. Pomislil sem da je crknilo oljno stikalo. Vozil sem se cca 15 min in nisem čutil, da bi bilo kaj narobe. Motor je mirno tekel, nekje na polovici vrtljajev, temp. mot. je bila normalna. Drugi dan sem zagnal motor in je po parih minutah na kratko zaružil. Takoj sem ga ugasnil, ga probal zavrteti z roko in se je zavrtel. Ponovno sem ga vžgal in po 30 sec je sunkovito ugasnil. Po moje je prijela gred ali pa je celo obrnilo ležaj. Zanima me če ima kdo izkušnje z takšnim motorjem, kaj je bolje, naj ga obnovim ali naj poiščem drugega? Kako je z udorom vode, je res samo tesnilo ali je možna napaka na bloku ali glavi? Mogoče kdo ve koliko bi cca stal material za generalno?

Hvala za vaše odgovore Eagle.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Avg 03, 2009 09:12

Vse kaže, da je bil motor že v izdihljajih. Da malce pušča tesnilo, hallooo, lepo te je nagnil. Vode v olju NE SME BIT! Najverjetneje so ležaji dobili svoje, zato tudi nimaš zadostnega pritiska olja. Po moje tudi ni crknilo tesnilo, ampak kolektor in tako ti voda pride v motor. 3.0 ina kombiniran, sesalno-izpušni kolektor in je kar precej drag v primerjavi s šest ali osemcilinderskimi V motorji.
Kar se ti je pripetilo na koncu, je skoraj gotovo posledica vode v motorju. Nekaj podobnega se je verjetno zgodilo tudi v nogi.
Popravilo takšnega motorja je vprašljivo, odvisno od tega, koliko je poškodb na motorju. Navadno se bolj izplača nabavit novega. Imaš tudi možnost kupit "bobtail", to je goli motor in iz starega premontiraž uplinjač, zaganjač, altenator,..... To je najcenejša varianta, ali pa malo poglej po:
http://www.boatshop24.com/web/en/suchen/e/index.htm?MODEL=mercruiser+3.0&SEARCH_PMIN=0&SEARCH_PMAX=0&BOATCATEGORY_ID=0&SEATCH_POWERKW=0&LOCCOUNTRY_ID=0&YEARDIRECTION=0&YEARBUILT=&ENTERDATE=0&SORTORDER=1&B1=%A0%A0%A0START+SEARCH%A0%A0%A0
Tukaj je po moje največja izbira, seveda lahko najdeš še kje drugje.
Mislim, da je edina pot, čoln na suho, motor ven, razdret in se odločit, kako naprej.
Mislim pa, če ti niso čolna podarili, so te lepo nategnili. Prejšnji lastnik je moral dobro vedeti, za kaj se gre.
MARKROK
Desetnik

rezervni deli

OdgovorNapisal/-a MARKROK » Po Avg 03, 2009 15:23

doma imam razdrt motor mercruser 3.0 , če te zanima mi pošlji telefonsko št.
EAGLE
Desetnik

OdgovorNapisal/-a EAGLE » To Avg 04, 2009 14:02

Zahvaljujem se vam za pomoč.

Seveda me zanima, če imate doma motor...

Uroš 040 601 556
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Avg 16, 2009 15:58

Se strinjam z Zlatkom, čeprav glede tega, da ga je nategnil pa se ne strinjam. Prodajalec je lepo povedal (pošteno!!!), da v motor vdira voda, zato je pomoje bila tudi cena temu primerna. EAGLE se je potem še 14 dni vozil, čeprav je vedel, da bo potrebno napako odpraviti...

Popravljati zariban motor 3.0L se skoraj zagotovo ne izplača. Poišči dobrega in bo veliko ceneje...

LP
EAGLE
Desetnik

OdgovorNapisal/-a EAGLE » Po Avg 17, 2009 16:40

Pozdravljeni!

Raztural sem motor in ugotovil, da mi je uhajala voda skozi kolektor, na 3 in 4 valj skozi izpušne kanale. Prijelo mi je ojnični ležaj, na gredi ni nobene sledi, tako da bom dal gred na brušenje, zamenjal bom ležaje, kolektor in obnovil glavo in to je to. Bati in valji so v zelo dobrem stanju, roba na valjih je 0,05mm, ovaljnost je pa zanemarljiva. Izgleda da motor ni veliko obratoval.

Cena čolna pa mislim da je bila primerna glede na samo stanje lupine in glede na stanje motorja, ker je lupina v odličnem stanju, na njej ni nikakršne napake in vse je še original. Oprema čolna, sedeži in tapete so kot novi. Upam da po servisu na peti in motorju bo čoln kot nov.

Zanima me, kje bi lahko dobil podatke o dimenzijah za brušenje gredi?

Hvala za odgovore!!!
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Po Avg 17, 2009 19:24

Bom kar tule uprašal.
Gre se za omenjeni motor, pa me zanima na koliko obratov se vrti?
Sem mel sposojenega gliserja s tem motorjem, pa se mi je zdelo da je hudo slabo šlo za 135 oz 140konjev. Zgleda da je mel blokado na 4000rpm
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 17, 2009 20:37

Če ni na gredi nobene sledi, potem samo menjaj ležaje in zaj skupaj. Kaj bi kompliciral, tako bo delovalo še dolge ure in ure...

Vrtljaji za ta motor morajo na polnem plinu biti okrog 4.400 do 4.600 vrt/min. Blokade motor nima, da pa se ni bolj zvrtel je pa lahko rzalog obraščenost trupa, preobremenjen čoln (preveč oseb in prtljage), pokodovan propeler ali pa napačen propeler.
Seveda je lahko razlog tudi v motorju, čeprav je manj verjeten.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Avg 17, 2009 20:39

Hmm, nisem nikjer zasledil, da je predvideno brušenje, tudi v seloc katalogu ne. Sicer pa so to znani avtomobilski motorji in vsaj kar se motorne gredi tiče, bi lahko uporabil kar te podatke in seveda tudi ležaje (verjetno boš brusil na 1. specialnost).
Več ti bo lahko svetoval kater drug forumaš, ki se bavi s tem tudi v praksi, jaz sem bolj teorija in self service (dokler pač gre).
EAGLE
Desetnik

OdgovorNapisal/-a EAGLE » Po Avg 17, 2009 23:40

Meni se motor vrti na 4.600 obratov, in pri tem doseže cca 42 MPH po števcu, za zglisiranje je pa tudi precej živahen z 3 potniki.

Zasledil sem, da je 1. special za ta motor 0,1mm, pri avtomobilskih motorjih pa je po navadi 0,2-0,25mm. to me malo bega. Jutri bom vprašal še v motomarine, če imajo kakšne podatke.

Verjetno je res, da gre za mariniziran avtomobilski motor, našel sem da naj bi bil to chavroletov motor, samo blok motorja pa je GM-ov. Če kdo ve, kateri motor je to, bi bil zelo vesel, saj bi tako na avtodati našel podatke o brušenju in kosi bi verjetno bili cenejši.
EAGLE
Desetnik

OdgovorNapisal/-a EAGLE » Po Avg 17, 2009 23:58

še eno vprašanje. Nikjer na motorju oz. podatkih motorja nisem zasledil oznake L oz. LX. Zanima me kakšna je razlika na motorju, ker ne vem kakšen je moj motor.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Avg 18, 2009 10:30

Zdravo!

Motor ima samo 3 specialnosti in sicer:

1. specialnost je .001 incha
2. specialnost je .010 incha
3. specialnost je .020 incha

Tako da obstajajo ležaji za te različne specialnosti! Če rabite številko delov, vam lahko posredujem!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Avg 18, 2009 10:40

Imaš tudi možnost kupit "bobtail", to je goli motor in iz starega premontiraž uplinjač, zaganjač, altenator,..... To je najcenejša varianta, ali pa malo poglej po:

Samo za razjasnitev:

SHORTBLOCK = osrčje motorja (blok + gibljivi deli) brez glav
LONGBLOCK = osrčje motorja (blok + gibljivi deli) + glave
BOBTAIL = KOMPLETEN motor, z vso periferijo

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Avg 18, 2009 10:45

EAGLE napisal/-a:Meni se motor vrti na 4.600 obratov, in pri tem doseže cca 42 MPH po števcu, za zglisiranje je pa tudi precej živahen z 3 potniki.

Zasledil sem, da je 1. special za ta motor 0,1mm, pri avtomobilskih motorjih pa je po navadi 0,2-0,25mm. to me malo bega. Jutri bom vprašal še v motomarine, če imajo kakšne podatke.

Verjetno je res, da gre za mariniziran avtomobilski motor, našel sem da naj bi bil to chavroletov motor, samo blok motorja pa je GM-ov. Če kdo ve, kateri motor je to, bi bil zelo vesel, saj bi tako na avtodati našel podatke o brušenju in kosi bi verjetno bili cenejši.

Mislim, da je od leta 1982 dalje GM motor, prej pa je bila neka kombinacija z Chervoletom, takole na pamet, iz glave, mogoče se tudi motim
Mislim pa, da ti lahko ss9940 (Sašo) s svojimi izkušnjami in navezami ogromno pomaga...
EAGLE
Desetnik

OdgovorNapisal/-a EAGLE » To Avg 18, 2009 11:08

SS imaš mogoče podatek kakšen je standardni premer na gredi za ojnice in gl. ležaje?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost