SEPARATOR GORIVA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

punta
Kapitan bojne ladje

SEPARATOR GORIVA

OdgovorNapisal/-a punta » Če Feb 05, 2026 21:16

Pozdravljeni!
Na SUZUKI DF200AP bi rad montiral še dodatni separator goriva. Takoj za rezervoarjem. Zanima me če ga lahko vežem vzporedno z že obstoječim ki je v motorju. Predstavljam si,da bi delovalo tako da kateri prej zazna vodo javi alarm.Ali pa se motim?
l.p.
Pozabite na vse,kar mislite,da veste.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: SEPARATOR GORIVA

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 05, 2026 21:43

Montaža separatorja je pametna odločitev, sploh ker je ta v motorju zelo majhen in je vprašanje koliko vode je sploh sposoben ujet. Tisto v motorju je bolj filter ki bo zaznal večjo količino vode ki teče v motor skupaj z gorivom.... Vse ok ampak,

200 konjev pri polnem gasu vleče cca 75L/uro.

Važen je tlačni padec na separatorju pri takšnem pretoku, ki mora biti nižji od specificiranega. To je osnova, če želiš da bo motor ostal cel, ostalo so detajli.

Na 75 konjih imam tole http://warningsa.com/P_G3.php#page=description in deluje super oz. mam vedno srečo da tankam čist bencin, ker se še nikoli ni aktiviral. Filter menjam vsako leto, pri menjavi vedno preverim vsebino in nikoli nisem videl vode v bencinu.

Za tvojo konjenico bi najbrž bilo kaj takega http://warningsa.com/P_S1.php#page=description, tlake pa le preveri da bodo znotraj dopustnega.

Opcija je tudi tole https://www.signalfilters.com/signal-filters-product-line.html maš tudi fancy nmea2000 izhod. Vseeno mi warning s.a. varianta deluje bolj konsistentno.

LP
Xilinx Vivado HLx trainee
punta
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a punta » Če Feb 05, 2026 22:55

Jaz bi dal kar istega kot je v motorju.Ta ima sigurno pravo kapaciteto.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 08, 2026 20:05

Tlak v separatorju??Ne razumem..me prosim podučite..
A ni tako ,da motor vleče gorivo iz tanka skozi separator in v njegovi posodi ostaja voda, ker je težja od goriv..tu je podtlak malenkosten ne pa pritisk al??
Hvala lp
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Feb 08, 2026 21:34

@polanc

takrat ko motor troši gorivo je čez dovodno cev pretok. Če pred motor daš separator ki predstavlja oviro na poti goriva nastane v sistemu do motorja podtlak. Če je podtlak večji od predpisanega motor ne uspe dobiti toliko goriva kot ga rabi. Če ne dobi dovolj goriva, laufa na suho, pride do klenkanja oz. nekontroliranih detonacij v cilindrih, grde stvari uglavnem, ki se lahko slabo končajo.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Feb 10, 2026 09:54

@punta
daj primarni separator tak kot se spodobi in ne neke miniaturne zadeve kot je v motorju.
Nekaj takega: https://www.piecesbateaux.com/en/filters-mercury-mariner/2702-mercury-gasoline-filter-water-separator-aluminum-head.html?srsltid=AfmBOopeH7rJAraJbPBzZ7lCK7n-9w7lMYZLK8CkO5ochNzcXMy69uw9

@kasaudio
ne strašit folka. Vsi imamo primarne separatorje pa še nikomur ni zaradi tega razneslo motorja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 10, 2026 10:55

Nikogar ne strašim. Separator mora po svoji kapaciteti ustrezat motorju in to je vse. Tam do 100 konjev je res vsak ki ga kupiš najbrž ustrezen, na 200 ali več pa ni čisto vseeno.

Btw to kar si v linku prilepil ni separator ampak filter z marketinškim dopisom "separator". Nima niti šalčke da vidiš če je kaj vode not, niti izpusta da jo stočiš ven. Pa še kot filer je precej "grob" -25 mikronski. Predvidevam da obstaja tudi 10 mikronski vložek.

LP
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Feb 10, 2026 13:33

tomaz_slo napisal/-a:@punta
daj primarni separator tak kot se spodobi in ne neke miniaturne zadeve kot je v motorju.
Nekaj takega: https://www.piecesbateaux.com/en/filters-mercury-mariner/2702-mercury-gasoline-filter-water-separator-aluminum-head.html?srsltid=AfmBOopeH7rJAraJbPBzZ7lCK7n-9w7lMYZLK8CkO5ochNzcXMy69uw9

@kasaudio
ne strašit folka. Vsi imamo primarne separatorje pa še nikomur ni zaradi tega razneslo motorja.

tomaž, toje res revšna kar si prilepil, to je sam filter, lari fari
to imam jaz, pa še kdo tud za 350ks motorje
https://www.bottomlinemarine.com/prod_c ... 61cc7nRBZl
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Feb 11, 2026 16:52

Seveda imata oba prav glede cenenosti separatorja, ki sem ga prilepil.
Ampak je vseeno mercedes v primerjavi s tem ki je vgrajen v motorju in ga je hotel @punta podvojiti.
https://shop.warragulmarine.com.au/cdn/shop/products/20230220_115924-removebg-preview_1024x.png?v=1727994637

Je pa vseeno dobra stvar vgrajenega v tem da ima plovček in takoj veš če je v gorivu voda. Vem iz lastnih izkušenj ☹️. Na Yamahi F115 sem imel tudi separator kot sem ga prilepil v zgornjem linku in @kasaudio lahko potrdim, da je bil poln vode, ko se je oglasil alarm. Tako da opravlja svojo funkcijo, ampak ko je poln vode, je za v smeti. Ne vidiš pa kdaj se v njem nabira voda.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Feb 11, 2026 20:48

Jaz imam tega na Suzuki 140 že 4 leta, menjal enkrat vložek, dela b.p., filter 10 mikronski.

https://adriamarine.net/si/filtri-za-dekanter-goriva/2922-racor-s3213-bencinski-filter-za-locevanje-vode-4710587821092.html

Enakega, kot je Tomaž prvotno linkal, sem pa imel 10 let na Suzuki 90 in ga ima novi lastnik še zdaj, še prej pa na Mercury 60.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
punta
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a punta » Pe Feb 13, 2026 17:55

To,da separator dela 5 ali 10 let BP je ok.Vendar ali deluje tudi takrat,ko je dejansko voda v gorivu.Rad bi imel zenesljiv sep. ki mi signalizira preden pride voda do motorja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Feb 13, 2026 18:17

Poglej like ki sem ti jih pripel. Točno za to gre pri tem kar razmišljaš. Pozabi na filter ki je kao separator, pozabi na te plastične kjer kao vidiš vodo in jo s pipico lahko odliješ. Edino separator ki aktivno spremlja prisotnost vode in jo signalizira je zame nekaj vreden.

Voda v bencinu ni 0/1. Skozi cevi gre kot zmes in to lahko dobro zaznaš edino preko el. prevodnosti.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Feb 14, 2026 11:28

kasaudio napisal/-a:Poglej like ki sem ti jih pripel. Točno za to gre pri tem kar razmišljaš. Pozabi na filter ki je kao separator, pozabi na te plastične kjer kao vidiš vodo in jo s pipico lahko odliješ. Edino separator ki aktivno spremlja prisotnost vode in jo signalizira je zame nekaj vreden.

Voda v bencinu ni 0/1. Skozi cevi gre kot zmes in to lahko dobro zaznaš edino preko el. prevodnosti.

Suzuki 140BTL ima v svojem filtru v motorju že v originalu senzor za prisotnost vode, verjetno ima 200 tudi ... ok, bolje je imeti dva ... ali misliš, da tisti ne deluje dovolj preventivno ?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Feb 15, 2026 19:35

Jaz nič ne mislim, OP ki sprašuje nekaj misli. Jaz sem samo navedel link do separatorja ki naj bi vsaj na pribl. deloval na uporabni način - kar zame pomeni, da uporabnika aktivno opozori ko se voda v bencinu pojavi.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Feb 15, 2026 20:01

kasaudio napisal/-a:Jaz nič ne mislim, OP ki sprašuje nekaj misli. Jaz sem samo navedel link do separatorja ki naj bi vsaj na pribl. deloval na uporabni način - kar zame pomeni, da uporabnika aktivno opozori ko se voda v bencinu pojavi.

Ja, ampak saj Suzuki ima že v motorju ( filtru ) senzor, ki bo opozoril na vodo. Pomeni zunanjega načeloma ne rabiš, razen , da zunanji separator, tudi , če je brez senzorja, deluje preventivno še dodatno, že prej prej loči vodo. Zakaj bi moral potem imeti dva s senzorjem ?

https://www.youtube.com/watch?v=ki9V3qI5_W0

Na 21 sekundi ga pokaže, takega imam jaz na 140, po mojem ga ima tudi 200-ka. Je pa res, da jaz ga imam vezanega zaporedno, pred motornim. To, kako bi ga on vezal vzporedno, glih ne razumem točno, kaj misli ?
Nazadnje spremenil pinosat, dne Ne Feb 15, 2026 20:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta