laminiranje police sidrnega vinča

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

laminiranje police sidrnega vinča

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Mar 09, 2026 10:43

Pozdravljeni
Dolgo me ni bilo na forumu, upam, da dobim pameten nasvet :)
jadrnica B38 stara 22 let, veliko sidranja in zgodilo se je tisto, kar sem se že dolgo bal.
Popustila je plošča pod sidrnim vinčem. Počila in delno razlaminirala se je.
Sedaj moram odstraniti sidrni vinč, kar bo od vsega zame najlažje. Sicer moram odstraniti veliko silikona okoli pritrdilnih vijakov, nato pa laminiranje.
TU RABIM POMOČ :!:
Ali kdo ve za koga, ki bi imel ČAS, da mi pomaga očvrstiti in nazaj zaliminirati počen podest za vinč.
Z plastiko se nisem nikoli ukvarjal in se tega dela kar bojim.
Vse ki poznam, NIMAJO časa, zasedeni za eno leto vnaprej (beri za tako malo delo nimam časa), meni pa to veliko pomeni.
Če ima kdo kak naslov CELINCA, ki se s tem ukvarja, ker Primorci so vsi zasedeni ali se jim ne izplača, prosim za naslov ali nasvet.
Barka gre ven 27 marca, toda to se da popraviti tudi na vodi.
Hvala za vse nasvete :D ,
malo manj hvala pa za vsa zbadanja :cry: .
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: laminiranje police sidrnega vinča

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 09, 2026 10:59

MicTic nimam pravega kontakta zate :oops: .
Na B36 (4 leta stari) so čarteristi pred leti dobesedno izpulili sidrni vinč, ko jih je na sidrišču ujela tramontana. Vse skupaj se je sicer tako zapletlo, da je sidro še vedno držalo in je barka ostala v morju z nekaj zvite pločevine sidrnega vodila. Potem so v čarter firmi, kao rešili problem z dvema centimetrskima inox ploščama, ki naj bi držale sidrni vinč pri miru. Saj so ga, samo je alu inox cink kombinacija pospešila rjavenje verige in na žalost tudi ohišja vinča. Tako da, če nič drugega, odsvetujem to rešitev oz. mora biti inox dobro izoliran od ohišha vinča. Vsekakor mora dobra laminacija zadostovat.
Drugo kar je za poudarit pa je uporabljajte sidrni amortizer, ki razbremeni vinč in prevzame vso silo sunkov na sidru. V bistvu je vinč namenjen predvsem dvigovanju sidra, in pri manj izkušenih posadkah tudi spuščanju. Ni pa namenjen vkopavanju sidra in amortiziranju.
Sorry MicTic za malo pametovanja, vseeno upam, da še kdo to bere.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Mar 09, 2026 11:49

Marchy
Hvala na odgovoru.
Uporabljam amortizer pri sidranju. Brez tega bi bil že sigurno brez sidernega vinča
Ko pa dviguješ sidro, pa ti vrvni amortizer več ne pomaga. Počasi ga navijaš, potem se pa nenadoma zatakne (lahko močno zakopan v mivki, blatu ali pa se zahaklja v kakšno skalo. Takrat potegne, da zaboli.
Vinč je za enkrat še uporaben in polica (plošča) še nekako uporabna, vendar je počena in razlaminirana in potrebna popravila. (bi priložil sliko, pa je tako komplicirano :)
Razmišljam, da bi pod ploščo dal kako laminirano ojačano ploščo in vse skupaj zlepil. Rešitev je več. Toda še vedno iščem nekoga, ki je vešč z poliestrom oz z poliestrsko smolo in vlakni, kakor koli se temu reče.
Jaz sem 50 let nazaj naredil svoj kajak, pa sem že pozabil kako to gre, pa še mentorja sem imel.
Hvala na odgovoru :D
Flying is beautiful.

Sailling is better!
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Mar 09, 2026 12:35

Kontaktiraj @Paleta, ce bo imel cas….. sesj ke ze guzva.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Mar 09, 2026 22:43

Če imaš možnost malo poslikaj in obesi na forum.

Laminiranje je sila enostavno, le malo pocasto delo je, zato se moraš dobro pripraviti.

To pomeni, da si pred laminacijo pripraviš vse kroje armature.
Da si pripraviš ustrezna gostila , če delaš npr. zaokrožnice itd.

Primerno zaščitiš vse potrebno, imaš dovolj lončkov, vago, papirja za brisanje,...

Od orodja so najbolj pomembne škarje za krojenje armature in nož s koleščkom za rezanje.

Z tanjšo gramaturo delaš lažje, vendar je potrebno veliko slojev da dobiš ustrezno debelino.

Jaz to rad delam za hobi in če res ne dobiš nikogar ti lahko tudi pomagam, če bo sila.

Problem so kakšni kosi s krivinami na katerih tkanina ne obstane v radiusu in ti potem dela votla mesta v laminatu.

Mogoče se sliši komplicirano, vendar ni neka huda znanost.

Če boš delal z epoksijem ni problema lahko greš tudi na poliester ob primerni pripravi podlage. Obratno pa ne gre!!!
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Mar 09, 2026 22:44

Sliko mi lahko pošlješ na viber ali sms 051669347 pa jo bom jaz gor obesil.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » To Mar 10, 2026 06:05

Zdravo, jaz sem imel podoben problem. Resil sem ga s tem, da sem iz spodnje strani, v dimenzijah cele police, dal inox ploščo(ne spomnem se debeline, mogoče 10-15mm). Sidrni vinč sem nato fiksiral čez obe in je rešilo težavo.

lp
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Mar 11, 2026 13:18

Hvala vsem za odgovore.
Sedaj bom prvo odmontiral vinč. Potem bom pa bolje videl, kako in kaj.
Tega dela se kar bojim, ker je toliko silikona na maticah in čisto zadaj v luknji, pri zadnji steni.
Rabim enega palčka, da noter zleze.
Flying is beautiful.

Sailling is better!
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 11, 2026 21:59

Slika

Slika

Slika
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 11, 2026 22:08

MicTic mi je poslal fotke in sem jih objavil za boljšo predstavo.

Kolikor je razvidno iz slik lahko vidimo, da je zadeva dokaj težko dostopna. Kar pomeni , da gre za laminiranje na stropu, če prav razumem. Zato mi je sedaj jasno zakaj so nekateri v tem primeru iz spodnje strani dodali RF pločevino.

Ena od rešitev bi tudi bila, da se prehodno pripravi močna laminirana plošča katero se potem polnoploskovno nalepi na obstoječo površino.

Kdo je na strani

Po forumu brska: MKN in 13 gostov