Zanka za vrv skote

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Zanka za vrv skote

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Mar 12, 2026 13:32

Kdo bi naredil prblizn takole zanko? To je vrv skote glavnega jadra. 12mm spaga. Te kupujem pri Zupanu sicer.

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Zanka za vrv skote

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Mar 12, 2026 13:55

To pa je simpl ko pasulj, sam narediš :lol: :lol: :wink: če ne pa ti naredim jaz, samo moraš pridet mimo mene. l.p. alesjo
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 12, 2026 20:45

Zakaj pa kompliciraš? Pašnjak nared je čist ok..boljš ko to ko je z neko vrvico napleten..
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Mar 14, 2026 10:07

Za vozle bo tezka, ni placa. Vrv je 12mm, vozel bi bil glomazen in bi oviral tok vrvi. Ni nujno, da je povito, sam da je nekaksna zanka brez vozla.

@alesjo iz kje pa si?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Mar 14, 2026 10:38

Neseš staro vrv v Vrvarstvo Zupan ali zmeriš in ti naredijo enako.
Tole na sliki niti ni prava vpletka.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Mar 14, 2026 17:37

Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.

Na sliki je samo primer. Vseeno kaksna je zanka, sam da ni vozel in da bo drzala.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Mar 14, 2026 20:35

1stofficer napisal/-a:Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.

Na sliki je samo primer. Vseeno kaksna je zanka, sam da ni vozel in da bo drzala.

Vseeno ne razumem zakaj ne sam narediš, če ne maraš vozlov, taka zanka je izjemno močna če je narejena prav, je v bistvu malo zavarjena pošivana in z vrvico okrepljena, lahko vlečeš z njo kamijon 10 ton :wink: če pa neveš kako naredit enostavno vprašaš kako se naredi, ti jaz razložim :)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Mar 15, 2026 13:50

alesjo napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.

Vseeno ne razumem zakaj ne sam narediš, če ne maraš vozlov, taka zanka je izjemno močna če je narejena prav, je v bistvu malo zavarjena pošivana in z vrvico okrepljena, lahko vlečeš z njo kamijon 10 ton :wink: če pa neveš kako naredit enostavno vprašaš kako se naredi, ti jaz razložim :)

Ne naredim sam ker ne znam. As simple as that. Najbrz bi rabil kako orodje kupovat in ker tega najbrz ne bom pogosto delal, raje dam nekomu naredit. Pa se casa nimam
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Mar 16, 2026 10:24

1stofficer napisal/-a:Kdo bi naredil prblizn takole zanko? To je vrv skote glavnega jadra. 12mm spaga. Te kupujem pri Zupanu sicer.

Kar je na sliki, je precej enostavno reproducirat. V bistvu ne gre za "splicing", ampak samo za prevezovanje s tanko vrvico. Splicing je bolj kompliciran, in se ga moraš (kakor vse drugo) naučit. Prevezovanje s tanko vrvico je (vsaj zame) bolj enostavno, in sem se ga naučil zato, da s to tehniko prevežem konce debelih vitih okroglih vrvi, recimo fi20-fi26 mm. Debelina tanke vrvice tipično kakih 2mm, pa lahko dobiš poljubno barvo (recimo rdeča), da se oba konca vrvi dobro vidita v kupu recimo bele vrvi. Angleški izraz bi bil "Common whipping", evo tuki ena stran z animacijami za izdelavo https://www.animatedknots.com/. Tole konkretno povezovanje pa tuki: https://www.animatedknots.com/common-whipping-knot.
Navigare vivere est.
Budra
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Budra » Po Mar 16, 2026 11:05

Kljub temu, da zanka narejena le s preprostim čvrstim ovitjem 2mm vrvico zagotovo drži dobro, bi vseeno priporočil predhodno prešiti s pomočjo navadne šivanke z debelim poliestrskim sukancem. Če se po nesreči namotana vrv odvije, je to prešitje nekakšna varovalka. (koristi za miren spanec)
https://www.practical-sailor.com/sails- ... -splicing/
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Mar 16, 2026 17:19

Eno sem zašil z vrvico 1mm namesto sukanca. Kupiš tapetniško šivanko, tisto, ki je dolga 5 do 10cm, pa vrvico pri Zupanu in šivaš skupaj. Rabiš pa klešče za to delo.
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Mar 16, 2026 18:03

1stofficer napisal/-a:Za vozle bo tezka, ni placa. Vrv je 12mm, vozel bi bil glomazen in bi oviral tok vrvi. Ni nujno, da je povito, sam da je nekaksna zanka brez vozla.

@alesjo iz kje pa si?

Takšen simpl sistem vezanja uporabljam že od kar sem na čolnu(45 let) vrvica mora biti najlonska. Drži pa sigurno, če se kdaj kje dobiva ti pokažem.
mašinfirer
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Mar 16, 2026 19:19

če kupuješ vrvi pri zupanu vprašaj njega in ti vplete vrv nazaj ponavadi vpletanje vrvi stane cca 15 eur
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Mar 16, 2026 19:34

igorb napisal/-a:če kupuješ vrvi pri zupanu vprašaj njega in ti vplete vrv nazaj ponavadi vpletanje vrvi stane cca 15 eur

Trenutno nimajo časa za to ...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Mar 16, 2026 21:04

če nimajo časa ti naredim ,oz če prineseš vrv v sesljan kjer imam pribor,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta