Zanka za vrv skote
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Zanka za vrv skote
Kdo bi naredil prblizn takole zanko? To je vrv skote glavnega jadra. 12mm spaga. Te kupujem pri Zupanu sicer.

Re: Zanka za vrv skote
To pa je simpl ko pasulj, sam narediš
če ne pa ti naredim jaz, samo moraš pridet mimo mene. l.p. alesjo
Zakaj pa kompliciraš? Pašnjak nared je čist ok..boljš ko to ko je z neko vrvico napleten..
- 1stofficer
- Admiral
Za vozle bo tezka, ni placa. Vrv je 12mm, vozel bi bil glomazen in bi oviral tok vrvi. Ni nujno, da je povito, sam da je nekaksna zanka brez vozla.
@alesjo iz kje pa si?
@alesjo iz kje pa si?
Neseš staro vrv v Vrvarstvo Zupan ali zmeriš in ti naredijo enako.
Tole na sliki niti ni prava vpletka.
Tole na sliki niti ni prava vpletka.
- 1stofficer
- Admiral
Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.
Na sliki je samo primer. Vseeno kaksna je zanka, sam da ni vozel in da bo drzala.
Na sliki je samo primer. Vseeno kaksna je zanka, sam da ni vozel in da bo drzala.
1stofficer napisal/-a:Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.
Vseeno ne razumem zakaj ne sam narediš, če ne maraš vozlov, taka zanka je izjemno močna če je narejena prav, je v bistvu malo zavarjena pošivana in z vrvico okrepljena, lahko vlečeš z njo kamijon 10 ton
- 1stofficer
- Admiral
alesjo napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Vrvarstvo Zupan trenutno tega ne dela ker majo guzvo. Drgac tam kupujem spage, sem se ze pogovarjal z njimi.
Vseeno ne razumem zakaj ne sam narediš, če ne maraš vozlov, taka zanka je izjemno močna če je narejena prav, je v bistvu malo zavarjena pošivana in z vrvico okrepljena, lahko vlečeš z njo kamijon 10 tonče pa neveš kako naredit enostavno vprašaš kako se naredi, ti jaz razložim
Ne naredim sam ker ne znam. As simple as that. Najbrz bi rabil kako orodje kupovat in ker tega najbrz ne bom pogosto delal, raje dam nekomu naredit. Pa se casa nimam
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
1stofficer napisal/-a:Kdo bi naredil prblizn takole zanko? To je vrv skote glavnega jadra. 12mm spaga. Te kupujem pri Zupanu sicer.
Kar je na sliki, je precej enostavno reproducirat. V bistvu ne gre za "splicing", ampak samo za prevezovanje s tanko vrvico. Splicing je bolj kompliciran, in se ga moraš (kakor vse drugo) naučit. Prevezovanje s tanko vrvico je (vsaj zame) bolj enostavno, in sem se ga naučil zato, da s to tehniko prevežem konce debelih vitih okroglih vrvi, recimo fi20-fi26 mm. Debelina tanke vrvice tipično kakih 2mm, pa lahko dobiš poljubno barvo (recimo rdeča), da se oba konca vrvi dobro vidita v kupu recimo bele vrvi. Angleški izraz bi bil "Common whipping", evo tuki ena stran z animacijami za izdelavo https://www.animatedknots.com/. Tole konkretno povezovanje pa tuki: https://www.animatedknots.com/common-whipping-knot.
Navigare vivere est.
Kljub temu, da zanka narejena le s preprostim čvrstim ovitjem 2mm vrvico zagotovo drži dobro, bi vseeno priporočil predhodno prešiti s pomočjo navadne šivanke z debelim poliestrskim sukancem. Če se po nesreči namotana vrv odvije, je to prešitje nekakšna varovalka. (koristi za miren spanec)
https://www.practical-sailor.com/sails- ... -splicing/
https://www.practical-sailor.com/sails- ... -splicing/
Eno sem zašil z vrvico 1mm namesto sukanca. Kupiš tapetniško šivanko, tisto, ki je dolga 5 do 10cm, pa vrvico pri Zupanu in šivaš skupaj. Rabiš pa klešče za to delo.
motorni
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
1stofficer napisal/-a:Za vozle bo tezka, ni placa. Vrv je 12mm, vozel bi bil glomazen in bi oviral tok vrvi. Ni nujno, da je povito, sam da je nekaksna zanka brez vozla.
@alesjo iz kje pa si?
Takšen simpl sistem vezanja uporabljam že od kar sem na čolnu(45 let) vrvica mora biti najlonska. Drži pa sigurno, če se kdaj kje dobiva ti pokažem.
mašinfirer
če kupuješ vrvi pri zupanu vprašaj njega in ti vplete vrv nazaj ponavadi vpletanje vrvi stane cca 15 eur
- 1stofficer
- Admiral
igorb napisal/-a:če kupuješ vrvi pri zupanu vprašaj njega in ti vplete vrv nazaj ponavadi vpletanje vrvi stane cca 15 eur
Trenutno nimajo časa za to ...
če nimajo časa ti naredim ,oz če prineseš vrv v sesljan kjer imam pribor,
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta