Sprašujem za nasvet nekoga od morjeplovcev, ki se na motorje spozna.
Za olje v dizel motorju Yanmar na moji barki sem doslej v skladu z navodili uporabljal mineralno ali kombinirano olje W15-40. Tukaj, kjer sem zdaj z barko, imajo na bencinskih črpalkah le sintetično olje W10-40.
Ali lahko naredim kaj zelo narobe, če pri menjavi olja v motorju zdaj uporabim to sintetično olje?
Mineralno ali sintetično motorno olje za Yanmar motor?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Mineralno ali sintetično motorno olje za Yanmar motor?
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Re: Mineralno ali sintetično motorno olje za Yanmar motor?
Vsaj pri kompresorjih se mineralno in sintetično olje nista smela mešati.Pa če je 15 40 predpisano olje so tudi tolerance narjene za tako viskoznost mazanja..tako da če se le da probaj nekak zvrtat pravo olje.Je pa res da je pa zagotovo bolje dat 10 40 kot pa nič.Bolj strokovno bo pa še kdo napisal.
Sama gradacija nima veze, lahko daš notri to ali ono in je ok ker imata obe gradaciji pokrito temperaturno območje v katerem ga uporabljaš. 15 ali 10 je samo pri mrzlem olju, pri ogretem sta oba 40.
Gre bolj za to, da od starejših vrst sintetičnega olja, nitrilna tesnila lahko nabreknejo, kar ni ok. Dobra novica je pa da v oljnem sistemu se taka tesnila ne uporabljajo več že nekje od 90. Let naprej. Če je motor vsaj prbližn novejše sorte, sintetično olje ni problem.
Gre bolj za to, da od starejših vrst sintetičnega olja, nitrilna tesnila lahko nabreknejo, kar ni ok. Dobra novica je pa da v oljnem sistemu se taka tesnila ne uporabljajo več že nekje od 90. Let naprej. Če je motor vsaj prbližn novejše sorte, sintetično olje ni problem.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Če menjava olja res ni nujna raje počakaj in najdi mineralno olje kot je predpisano za tvoj motor. Jaz tudi v moj volvo dajem samo mineralno 15/40, kar je prav. L.p.alesjo
Hvala za odgovore, pojasnila in nasvete.
Danes sem šel še na en "izlet" po otoku in pri trgovcu z olji dobil pravo motorno olje za polovično ceno
.
Redni servis motorja je zdaj že za menoj in kmalu bo tudi barka pripravljena za nadaljevanje poti.
Danes sem šel še na en "izlet" po otoku in pri trgovcu z olji dobil pravo motorno olje za polovično ceno
Redni servis motorja je zdaj že za menoj in kmalu bo tudi barka pripravljena za nadaljevanje poti.
Odlicno.
In kje se nahajas, da ni olja?
In kje se nahajas, da ni olja?
Na Langkawiju.
mirante napisal/-a:Na Langkawiju.
Lepo lepo, če potegneš par milj južno na Penang, pa če ti je všeč mešanica Malezijske Tajske in Indijske kuhinje, boš zagotovo užival. Sva bila z ženo par let nazaj, pravi kulinarični raj!
Sicer pa srečno pot
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov