ELAN T - 401 rjava ograja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

autokamp
Viceadmiral

ELAN T - 401 rjava ograja

OdgovorNapisal/-a autokamp » Sr Avg 08, 2007 10:35

Imam čoln ELAN T - 401. Ker sem z njim zelo zadovoljen in ga mislim imeti še kar nekaj časa sem se odločil, da bom čez zimo obnovil ograjo, ki mi je začela rjaveti. Ograja je narejena iz nekega materiala ki je kroman. Ker je ograja še original in je stara ca. 20 let mi bi prav prišel vsak nasvet kako ograjo obnoviti oziroma narediti novo, kar pa bi najbrž bilo kar precej drago. Torej kaj mi svetujete?
Hoky
Štabni vodnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Hoky » Sr Avg 08, 2007 11:32

Ja jas bi jo dal pogromirat na novo ali pa bi naredil novo.
Evo tukaj ti dam en link od podjetja ki se ukvarja s tem sicer pa je tega kar nekaj.
www.kromatura.net

lp
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Avg 08, 2007 17:31

Lahko pa jo obrusiš in na novo prebarvaš.Svetujem ti da daš pod barvo praimer in seveda kaksno akrilno 2K barvo.Mobihel,stadox..Pa obvezno špricnit s pištolo,če hočeš da bo lepo.Če pa se tega ne upaš polotit jo pa samo obrusi in daj kaksnemu ličarju da jo pihne..
Moje mnenje
Lp
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Nov 07, 2007 08:09

meni se zdi, da imaš navadno inox polirano ograjo. tako, koj jo imajo vsi, no nekateri imajo aluminiasto. ampak kromane na majhnih čolnih nisem še videl.

vzemi polirno pasto, kako bolj grobo in zadevo s kako krpo fajn zdrgni in se bo svetilo kot novo.

inox tudi rjavi, sicer veliko manj kot navadno železo, vseeno pa. pojavijo se manjše pikice na površini, ponavadi raje tam, kjer je kaka praska ali pa če ni dobro spolirano.

jaz grem vsako leto pred sezono čez s polirno pasto, zglancam in je ograja vedno kot nova.
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Sr Nov 07, 2007 09:01

se popolnoma strinjam z weto, tudi jaz problem rjavenja rešujem na enak način!
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Sr Nov 07, 2007 15:38

Po mojem je bila ograja preveč rjava za polirno pasto. Rjo sem odstranil z brusnim papirjem, nanesel 2 roki osnovne barve Syntol emajl in tri roke pokrivne barve Syntol emajl. Zdaj bom videl kaj se bo z ograjo zgodilo naslednje leto na morju.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Nov 08, 2007 10:46

mogoče res imaš ograjo iz navadnega železa in kromano, čeprav tega še nisem videl, sploh če je original.

pri inoxu je ne glede na količino rje smiselno le poliranje, če ne gre ročno pa s strojčkom. pomembno je le, da je površina čim bolj gladka.

mogoče je tvoja ograja iz kakega navadnega inoxa in ne tistega primernega za slano vodo, zato bolj rjavi, se ga pa da vseeno lepo spolirat.

sicer pa če si že barval, pa ok...osebno pa ne bi imel rad barvane ograje, sijoči inox je zakon.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Nov 08, 2007 13:06

Tudi jaz bi raje imel ograjo iz inoxa vendar se mi nekako ne meče ca. nekaj 100 EUR v ograjo, ki praktično služi le za okras. Bomo videli kako se bo obnesala barvana in koliko časa bo zdržala. Mogoče pa se v tem času le pokaže kakšna ugodna priložnost za novo iz inoxa.

Kdo je na strani

Po forumu brska: nautilus in 4 gosti