Konzervacija motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Konzervacija motorja

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Okt 10, 2009 11:07

Pozdravljeni
Po 16 letih plovbe na svoji jadrnici, mi je kar nerodno postavit sledeče vprašanje.
Do letošnjega leta, je bila moja jadrnica vsako zimo v morju. Pozimi sem enkrat mesečno prihajal v marino, napolnil akumulatorje, prezračil barko, ter če je bilo ugodno vreme malo izplul, ali vsaj prižgal motor za pol ure.
Letos nameravam prvič barko postaviti na kopno do pomladi. Zanima me: kaj z motorjem. Vgrajen je Yanmar D 2-cilindra, hlajenje neposredno z morsko vodo. Predstavljal sem si tako da ko bo barka zunaj, nekako motor odznotraj sperem s sladko vodo. Vem da v notranjosti ne sme ostati voda. Kaj pa cilindri, je potreben še kakšen poseg konzervacije? Lepa hvala za odgovore.
Jadranje je odklop
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Okt 10, 2009 11:47

Pozdravljen.
Za izpiranje motorja, je najenostavnejše, da na sesalnem ventilu snameš cev za vodo in na njo montiraš cev z sladko vodo. Motor pustiš nekaj časa laufat, seveda z odprtim ventilom za sladko vodo. Ventil za dovod hladilne vode ( morja) seveda najprej zapreš, potem snameš cev.
Ali pa vse skupaj narediš ko bo plovilo zunaj ( koliko je v marini to dopustno) vtakneš cev z sladko vodo v odprtino na zunanji strani , za dovod vode in zalaufaš motor.
Cilindrov pa ne bo potrebno kaj posebno tretirat. Do sedaj jih tudi nisi, ker ni potrebe.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 10, 2009 11:56

Jaz bi ti priporočal, da na koncu preko motorja spustiš še antifriz. To lahko narediš ali s kakšno kanto iz katere motor vleče hladilno vodo ali pa na izpustih spustiš ven sladko, snameš eno gumi cev na vrhu pri termostatu in tam naliješ antifriz do vrha. S tem boš preprečil korodiranje hladilnih kanalov...

Če motorja pol leta ne boš vžigal, mu obvezno zamenjaj še olje, čez sesalni kanal pa mu zadnjih 20 sekund delovanja špricaj enega od konzervacijskih sprejev. To naredi oljni film na cilindrih in prepreči rjavenje, ki se lahko pojavi, če motor stoji nekaj mesecev...

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Okt 10, 2009 12:29

Me je Admin dopolnil. No ja, sprej za konzervacijo cilindrov, do pomladi. Dobro stvar posameznika, sprej pa tudi ni drag.
Dodal bi še samo, da motor mora prit do delavne temperature, da se termostat odpre in tekočina z antifrizom pride po vseh kanalih.
LP
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Okt 10, 2009 16:53

Hvala za odgovore, nagibam se k temu, da bi vseeno enkrat mesečno (kot pretekla leta) prižgal motor. Na sesalno cev bi priključil dovod sladke vode in pustil motor prižgan dokler se ne segreje. Potem bi zopet nekje pri črpalki, kjer je najnižja točka, iztočil vodo. Kaj mislite o tej varjanti ?
Prej pa moram videt kam mi bodo postavili barko, če bo v bližini priključek za vodo.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Okt 22, 2009 13:57

V bistvu največ škode lahko narediš prav z ispiranjem s sladko vodo. Sicer je problem v tem da ti lahko v motorju sladka voda zamrzne, sicer ob morju ni ravno verjetno, lahko pa se zgodi. Če voda zamrzne pa lahko poči tudi blok motorja. Ne vem zakaj toliko komplicirate s tem izpiranjem in pranjem, tudi če je barka v vodi, je enako kot če je zunaj. Če 16 let nisi delal nič(pranje motorja), zakaj bi sedaj nekaj spreminjal. Če imaš v motorju morsko vodo, ki ima nižje ledišče, si lahko miren, da ti ob morju nebo zmrznil motor.

Drugače je najbolje isprati z antifrizom kot predlaga Admin, predvsem zaradi ledišča in korozivne zaščite, vendar je obvezno potem oprati s sladko vodo impeler, ker mu antifriz škoduje. Če pa se ne spira z antifrizom, potem pa je bolje ne delati nič in imeti morsko vodo v motorju.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Okt 22, 2009 16:45

Če hočem enkrat mesečno zagnat motor, ga moram tudi izprat s sladko vodo, ker brez vode ne bi prižigal motorja (ali pa morda ja, brez impelerja ?).
Sicer pa je barka od torka na suhem. Zaenkrat sem samo zagnal motor s priključeno sladko vodo. Antifritza nisem natočil, ker mi je zaribal ventil za dotok morske vode, in bi vse odteklo ven. Čimprej ga bom zamenjal ter natočil antifritz.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Okt 22, 2009 16:47

Pa še nekaj: termostat sem vzel ven.
Jadranje je odklop
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Okt 22, 2009 16:53

Zakaj ga pa sploh hočeš vžigat?
Pri tem motorju imaš še možnost ročnega zagona ,če ga na mesec parkrat ročno obrneš bo čisto vredu.V motor pa antifriz ali vodo izpusti.
lp
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Okt 22, 2009 17:03

Ravno zato sprašujem, ker več ljudi več ve. Vžgal bi ga, ker mislim da ni dobro, da motor miruje šest mesecev. Če je pa res dovolj da ga ročno obrneš, potem OK.
Jadranje je odklop
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Okt 22, 2009 19:02

Tvoj motor je verjetno Yanmar 2GM20.
Za konzervacijo izprazni sladko vodo iz motorja(na bloku imaš pipco), pripravi mešanico antifriza in vode 1/3, zaženi motor, mešanico toči v filter slane vode(zapri ventil) in ko vrže obarvano vodo na izpušni cevi ven ugasni motor. To je to!!!

Morje ima pozimi najmanj +7°C. Kar pomeni, da je tudi v barki,ki je v morju +7°C.
Zunaj morja pa pade temperatura tudi pod 0. Toliko je tudi v barki.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Okt 22, 2009 19:42

Razni delavni stroji, od traktorjev, buldožerjev, JCB, itd, se ne konzervirajo od novembra pa tja do konca marca. Pametno je , konzervirat motor na dolgi rok , da si siguren, da 2-3 sezone ne bo v uporabi. Da pa 4 mesece voziš- pluješ, potem pa konzerviraš, se mi zdi malo pretirano. Za bencince mogoče, za dizle pa po moje ne.
Poskrbiš da ne pride do poškodb (opis Dinksija ), mogoče malo spreja v sesalne odprtine za zrak, kot je omenil Admin, drugo pa , no ja že rečeno.
Po moje je bolje na koncu sezone, podmazat volanski mehanizem, v požirke nasprejat VD 40, ali podobno, telekomande, z kontakt sprejem za elektroniko, pošpricat elektro priklope, ta glavne na hrbtni strani stikalnih plošč in kontaktih varovalk.
Me pa res zanima, sedaj po tolikih letih , zakaj se s tem obremenjuješ, ko itak imaš v planu večkratni štart čez zimo. Kaj pa elektrika, katera je tudi občutljiva na korozijo ?. No to sem že pisal.
LP
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Okt 22, 2009 20:05

Kot sem že prej napisal, sem v vseh letih do letos imel vsako leto barko čez zimo v morju, enkrat na mesec zagnal motor, napolnil akumulatorje, ter jo prezračil. V motorju je bila normalno slana voda, ki ne zmrzne pri 0 stopinjah. Vsa ostala jesenska in pomladanska vzdrževalna dela so mi popolnoma jasna. Ker nameravam spomladi obdelati kobilico, ter še nekaj vzdrževalnih del, katera zahtevajo malo več ko tri dni dela, sem se odločil letos (prvič) da postavim preko zime barko na suho. Hvala vsem za odgovore in priporočila. Sedaj imam več informacij, kar sem tudi želel.
Sem pa žalosten ker je barka zunaj in odpade zimsko "ogrevanje" na morju.
Jadranje je odklop
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Okt 22, 2009 20:13

Ne sekiraj se, pomlad bo hitro tukaj :) . Ima pa zima na morju, vodi, res svoje čare in kalamare. Pa še malo se rima, haha.
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Okt 25, 2009 21:52

atilone napisal/-a:Razni delavni stroji, od traktorjev, buldožerjev, JCB, itd, se ne konzervirajo od novembra pa tja do konca marca. Pametno je , konzervirat motor na dolgi rok , da si siguren, da 2-3 sezone ne bo v uporabi.

Točno tako, tudi kosilnice, motokultivatorji in še kaj kar je okoli hiše ne, pa vedno vžge kot je treba in jih čez zimo ne zaganjamo, ročno obračamo ali podobno. Ladiski imajo pa tako ali tako v bloku cink protektor, če ga redno menjavate, se ne rabite bati glede elektrolitske korozije, če je v njem morska voda. Če pa jo izpustite, bo pa rjavel zaradi oksidacije, v kolikor ni bil predhodno spran z antifrizom. Jaz notranjih motorjev sploh ne konzerviram in nimam nobenih problemov, vedno vžge v prvo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov