Samogradnja železne barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

skorpio
Poddesetnik
Kraj: Ljubljana

Samogradnja železne barke

OdgovorNapisal/-a skorpio » Sr Dec 16, 2009 19:52

Pozdravljeni!

Sem novi član zato bom vesel malo strpnosti in veliko pomoči.

Upam,da nisem začel debate ki že obstaja na tem forumu. Če sem se opravičujem.
A vseeno me zanima vaši pogledi na samogradnjo železne ladje - ( 12 m ).
Sem približno 10 let v navtiki. Vedno na motornjakih. V vsem tem času sem si ogledoval različna plovila. In na vsaki meni zanimivi barki sem našel pomankljivosti oz. nekaj kar mi je bilo zanimivo, nikakor pa ni barke, ki bi imela vse. Zato prihajam do zaključka, da bi sam naredil ladjo.

Vidim, da imate kar veliko izkušenj na navtičnih področjih zato mi bi vsak nasvet prav prišel.
Naj ti bo dan s soncem obsijan,z lepimi mislimi obdan in pozitivno naravnan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 20:00

Bravo "šlosar"!!!

Te 100% podpiram in upam, da čez nekaj let res zapluješ na svoji železenjači! Moraš pa vedeti, da je to OGROMNO dela, ogromno varjenja, ogromno ne vem česa vsega... Dobro premisli predno začneš nekaj, kar ne boš sposoben dokončat.

Imam prijatelja, ki se je lotil take barke, delal je 3 leta, tudi na Silvestra je vsa 3 leta varil! To pomeni, da je res delal vsak prosti trenutek... No in po treh letih je zaradi pomanjkanja časa in energije projekt opustil, njegova barka pa že nekaj let čaka na nekoga, da jo dokonča.

LP
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Sr Dec 16, 2009 20:04

Pozdrav !
če nisi izredno vešč varjenja je verjetno boljše da kupiš že izdelan trup.Pri izdelavi trupa tudi ne moreš spremijati projekta. Lahko pa malo kombiniraš:
dno in boki železni, nadgradnja pa lesena......
Za motornjake ne vem, za jadrnice npr. Van de Stadt pa lahko kupiš že izrezane , zaščitene in lepo oštevilčene dele za gradnjo.
http://www.boat-links.com/boatlink.html tole je pa en naslov, ki ti lahko močno zagreni življenje bodočega samograditelja, zakaj ti bo pa kmalu jasno.
Bojan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 20:10

Tole je pa drugi, ker praviš, da si bolj motornjak ima možakar marsikaj:
http://www.bruceroberts.com

Tudi moj kolega je delal enega od njegovih modelov.

LP
skorpio
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a skorpio » Sr Dec 16, 2009 20:44

Tudi sam vem, da je ta projekt teško izvedljiv.
Vseno obstaja možnost. Mi je izziv.
Jaz se tudi spogledujem z načrti od Bruce Roberts - EURO 12.

Barko, ki jo omenjaš, da jo je gradil tvoj prijatelj sem si ogledal.
Mene je prepričala zaradi svoje mogočnosti. Imam občutek, da bi jo lahko opremil po svojih željah.
Ali imaš kakšen podatek oz. kje naj ga najdem o omenjeni barki. - ( samo obnašanje na morju )

Kakšen podatek kje bi to zavarili bi mi tudi prav prišel.

Resnično mi pa ni jasno, da če je tri leta delal petke in svetke, kako, da ti na koncu zmanjka energije ... za dokončanje. - ( vsak ima svoje vzroke )
Seveda bi bilo najbolje kar kupit to isto že narejeno. Nastane problem financ. V tem trenutku nisem sposoben financirati željene cene pa še dodatni vložek za dokončanje. Mi bi bil pa projekt samogradnje izvedljiv v cca 2 - 3 letih.

Hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 20:58

Ja dela je res veliko, tukaj ni kaj. Je pa zadovoljstvo verjetno na koncu neverjetno...

Možakar je delal vse sam, tako da je to pač zenslo ogromno ur. Delal je popoldneve, sobote, nedelje, praznike, zraven pa seveda služba. Je šofer avtobusa... No na koncu mu je zmanjkalo časa, ker je po sili razmer moral prevzeti še en kmečki turizem.
Barka trenutno čaka na kupca na Drenovem griču, sicer pa to itak veš, če si si jo že ogledoval.

Ti misliš to dati nekam variti? Kaj pa material? Kupit direktno ali dati razrezati pri nas?
Podjetja, ki so to sposobna z lahkoto izdelati so vsa v okolici MB, je pa vprašanje kdo bi to hotel početi, saj nihče od njih ne dela navtičnega programa...

Moje mnenje je, da če sam nisi "šlosar", potem je to bolj misija nemogoče. Jaz sem šlosar, no ja z diplomo, sem pa pred leti ogromno varil in nasploh delal ključavničarska dela. Glede znanja ni niti najmanjše ovire, je pa vprašanje, če nebi vmes omagal.
Je pa tudi v meni večna želja, da mogoče pa kdaj res nastane železenjača po mojem okusu. Za v penzijo... Ojoj, do tja je pa še več kot 30 let garanja. :D

Glede plovnih lastnosti ne vem, je pa recimo Euro 12 po izgledu kar dobra barka tudi v podvodnem delu in ni kakšna rečna izvedba. Sicer je vprašanje, ker je trup bolj gliserski, kaj ima potem smisel okrog motorizacije... Za glisiranje je vse skupaj zagotovo pretežko, za deplasmansko pa tak trup ni najbolj idealen.
Kaj pa bi ti dejansko rad?
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Dec 16, 2009 20:59

Pri Španu je nekaj časa nazaj stala zelena Euro 1200. Mogoče vsi mislimo isto barko. Zdaj je parkirana mal nižje ob avtocesti na isti strani. Možakar,ki jo je delal,in je tudi lastnik,je fejst in rad pove marsikaj o gradnji,mislim pa, da je enkrat celo dejal,da če bi se kdo odločil delat železno,je pripravljen tudi variti.Mislim pa,da bi jo tudi prodal.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 21:04

Govorimo o isti barki ja!

Varila in nasploh se je na Dolgem mostu, bolj natančno v Kosančevi ulici, pri avtopralnici Piškur.
Potem se je barka selila na Brezovico k Španu, čez kakšno leto pa na Drenov grič, kjer je še danes.

Varilcu in lastniku je ime Andrej in je doma iz Korene nad Horjulom, kjer ima sedaj tudi kmečki turizem Pr Lenart. :wink:

LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Dec 16, 2009 21:32

Fantje, dovolite da se vmešam. Vi gledate stvar kot strojniki, jaz kot ekonomist. Glede na trenutno stanje na trgu (barke se takorekoč Ne prodajajo), so sigurno cene dokončanih izdelkov cenejše, kot samo materijal za izgradnjo. To ni izsiljevanje prodajalcev, pač tako trenutno je. Zato ne vidim ekonomske upravičenosti takega projekta. Res je, kot pravi admin občutek ob dokončanju verjetno težko opisati z besedami. Ampak čakati, delati, vlagati vsa ta leta ? :)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Dec 16, 2009 21:32

Aha, tista barka zgleda kar dobra, zelena barva ji ravno ne paše, ampak cena je pa HUDAAAAA.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 22:53

Hja, Kr en, se ZELOOOOOO strinjam s tabo! Pa to ni samo trenutno stanje, to je že od nekdaj tako, pa po svoje je tudi logično...

Sam lahko nekaj narediš ceneje samo pod pogojem, da res vse narediš sam in vse to praktično nič ne stane! Druga varianta je, da narediš precej slabše kot pa serijsko, potem je spet lahko ceneje.

Ok, recimo da trup nekako zložiš skupaj. Potem pride pa opremljanje in vse tehnične zadeve, instalacije in podobno. Tukaj potrebuješ ogromno materiala... Po kakšni ceni mislite, da ga boste kupili? Ja ponavadi je to cena iz kataloga minus nekaj procentov popusta, če boš pri trgovcu zapravil nekaj tisoč oz deset tisoč EUR.
Pa mislite, da recimo kakšen Jeanneau, ki naredi nekaj 10.000 bark na leto plača po taki ceni? Zagotovo ne! Razlika v ceni pa je delovna ura delavcev, pa še dobiček proizvajalca, pa še vedno je na koncu barka cenejša. Žal je tako, tukaj ni kaj.

Je pa verjetno nepopisno lepo gledati nekaj kar si sam naredil. Kot iz tiste reklame "Neprecenljivo!". :D

Glede zelene železnjače, cena je res PREEEEHUUUDDAAAA!
rterpin1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rterpin1 » Sr Dec 16, 2009 23:49

A ce jo je tisti mozakar delal barko sam ki ima sedaj kmecki turizem na koreni ga lahko malo povprasam in sicer smo malo v zlahti in ce ga poznas pa kar reci, ce pozna resnika iz vrhovcev pa bo prec debata in ga vprasaj sam kako je s tem. Seveda ce tapravega misliva.Drugace pa veliko uspeha in volje pri gradnji ti zelim.
lp
rok
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 17, 2009 08:29

Pozdravček
Kje si hodil do sedaj? Moj kolega je moral zaradi novega lastnika zemljišča, kjer je barka stala na odpad odpeljat nov starejšega letnika trup kovinske barke, ter jambor. Trup je dolgo časa stal pri šmarci poleg vzletišča. Trup je bil točno tak kot je ta sestrska barka katere sliko prilagam izdelan le nekaj mesecev pred to na sliki v isti delavnici v Ljubljani.

Van De stadt, Zeehond, 36"
Slika

Takih trupov je še kar nekaj. Še en točno tak trup je ob Ljubljanici na vrtu
Povprašaj lastnika. Morda jo proda.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Če Dec 17, 2009 09:13

Na Tržaški nasproti Narta studio oz Ilirije stoji že dolgo časa ena železna barka.Vem da je gor imela napis Prodam.Vprašanje je samo v kakšnem stanju je.
skorpio
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a skorpio » Če Dec 17, 2009 11:50

Ja kar se tiče barke ki stoji na drenovem griču - ( ob avtocesti ) govorimo o isti osebi. Jaz sem se spoznal z Andrejem. Zelo prijeten sogovornik.

Sem si ogledal njegovo stvaritev. Nimam kej reč. Je mojster v varjenju. Bi mu zaupal variti svojo barko.
Mi je tudi sam ponudil, da mi bi zvaril enako barko.

Trenutno razpolagamo - ( štiričlanska družina ) z barko cca 10 m-(Searay 315 ).
Najina želja z ženo je, da bi si v neki bližnji prihodnosti omislila barko - ( leseno / železno ). Leseno sva odpisala, ker imam občutek, da je precej več vzdrževanja kot železna.
Po končanju letošne sezone smo hoteli menjati barko z drugo do nekje 12 m dolžine - (omenjena dolžina je nekje najbolj sorazmerna z stroški). Pregledali smo res veliko bark - ( Bavaria 35, 37, Manomarine 35, crancki 34, Searay 37, FourWinns 35/37, Salpa 32,5, komposit 42 ... ) Vse omenjene barke se cenovno gibljejo med 150.000 in 200.000 eur. Zavedam se da v omenjenih barka pridobim prostorsko. - ( postavitev motorja ), nastanejo pa problemi pri opremi. Če hočem več opreme se cena tudi močno dviguje. Nastane pa tudi problem financiranja. Nepoznam veliko bank, ki bi se v današnjem času ukvarjale s financiranjem. Sem tudi sam v teh vodah in kar dobro poznam situacijo.

Odgovor Adminu
Če se vrnem nazaj.
V omenjeni barki ki bi jo lahko opremil po svojih željah želim naredit 3 spalnice. - ( glavna v špici in dve stranski ), kopalnico z wc, kuhinja, salon.
Od tehnike - osnova + klima, generator, dober navigaciski sistem z avtopilotom, radar, 3 x tv, 3 x radio, kuhinja z pečico, 2 x hladilnik, kuhalno ploščo, možnost kuhanja z plinom ... obvezen žar .
Motor - tukaj še nimam jasne stvari. Želja mi je da bi barka lahko plula nekje do 15 milj. - ( cummins ... ) - kakšen nasvet. Se pravi nekje 300 KM.
Zadosti velik rezervar za gorivo, vodo

Se pravi, da bi si naredil barko, ki bi izpolnjevala te želje.
Radi bi se malo umirili z norenjem po morju in prišli do barke, ki bi nam nudila udobje in varnost. In da se nebi umikali že malo večjim valom.

Za samo varjenje me pa zanima zaradi cenovne primerjave.

hvala

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov