ANTIFOULING PETE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

ANTIFOULING PETE

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Jan 02, 2010 17:17

Pozdravljeni
Vem da smo že nič kolikokrat premlevali tole temo in pisali izkušnje in ideje okrog zaščite pete notranjih motorjev, a vendar bi rad en nasvet iz prve roke. Ker mi letos poteče 2 letna garancija sem se odločil da peto napackam z antifoulingom. Do sedaj sem se boril z natikanjem vreče in občasnim čiščenjem a se mi tudi to ne da več, čeprav je bilo kar učinkovito. Pa še barko sem prestavil v bolj umazano vodo. Za dno vem, že drugo leto uporabljam Hemplov Glide Cruise in sem super zadovoljen, priporočam.
Torej s čim napackati peto? Slišal sem o nekih sprejih od Hempla (sive in črne barve Hempel Mille drive in spodaj Hempel prop primer), in tudi raznih drugih prozvajalcev, vem da tisti prozorni AF in razni NANO premazi in konzervacijski spreji ne dajejo rezultatov. Barko imam namreč v vodi in uporabi celo leto. Tako da bi želel konkretno izkušnjo s čim napackat. Najraje bi mel sivo barvo podobno VP. Najbolj mi diši tale Hempel, a ima kdo izkušnje z njim ali čim podobnim?
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Jan 02, 2010 17:47

Gregor se spomnim, da smo enkrat na srečanju govorili o tem. Tudi jaz imam probleme z obraščanjem pete, sem jo lansko leto tudi pobarval z sprejem za nogo in ima učinek mogoče 14 dni potem pa je ista pesem.
Z Kr enim sva se pogovarja kaj narediti pa mi je rekel, da on to pobarva kar z navadnim antifoulingom z mačkom pa je to to.
Zato sem se jaz odločil, da letos to probam, napackal jo bom z črnim hemplom potem pa gas.
Ta trup pa bom uporabil tega kot ti.

Lp Mitja
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » So Jan 02, 2010 18:10

Jaz sem lansko leto to naredil z original zadevo od Mercurya.Najprej primer in nato AF za pete.Vse skupaj ni bilo vredno denarja.Kakšen mesec traja, potem pa se začnejo prijemati školjke in nesnaga.Se pa prijatelju na petah naredi samo nekakšna sluz,ki mu jo odplakne takoj , ko dobro izglisira, vendar ne ve kaj ima gor in ga to niti ne zanima, pač ni tehnični tip. Po telefonu naroči dvig in plača kolikor je pač treba.Bom pa poizkusil zvedeti kaj dajajo gor, saj tudi mene to precej žre. Firma je iz SLO in tudi lastnika dokaj dobro poznam.
Tudi sam sem že razmišljal o navadnem antifoilingu.Če je dober za trup , tudi na peti ne more škoditi. Edino propelerjev ne mazati,ker bo drugače šlo težko v dovolj visoke obrate, ki so potrebni za izglisiranje.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » So Jan 02, 2010 22:15

Gregor.n, vse kar boš dal gor je za en drek! poleg tega, ko daš enkrat AF za pete na peto, nikoli ne dobiš tiste barve z nje. Ko jo opereš s kislino se lušči v kosih,.... jaz še nikoli nisem delal AF na pete, sem pa vsakih 14 dni po kopanju ščistil še pete ter inox eliso in so vedno čiste. Na koncu sezone se res prime malo več ampak, takrat je konec sezone. Potem pa barko ven, wap, kislina, wap, in to je to.
Letos je kolega naredil bel AF na pete in res je bilo en mesec OK, potem pa enako kot pri meni.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Jan 03, 2010 09:42

Gregor n pozdravljen

Vsi ti spreji ,ki so sedaj na voljo so en drek res dobesedno drek .Vsak prodajalec hvali ,da je to in itd..

Tako sem tudi jaz probal vse živo.Verjel ali ne še najbolj oziroma najdalj časa se mi je obdržal Corrosion Guard Spray res še najdalj vse ostalo je zdržalo 10-14 dni in konec.

Tako ,da še zmeraj bo potrebno črna vreča in sprotno čiščenje.
Probaj tale sprej ,ki sem ti napisal .V vodi postane bel in se malekostno lušči se ne ustraši se vse lepo očisti ob koncu sezone .Važno je ,da obstane.Res od vseh nevem koliko sem jih že kupil je ta še najbolj obstojen.
Meni je najbolj važno ,da lahko peto ob koncu sezone očistim ,da ta ostane v original barvi. :wink: :lol:

Če je pa kaj novega na tržišču fantje na dan z infoti.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Jan 03, 2010 10:24

Fojki, tale sprej sem našprical lani, drži do dveh mesecev, kar je super za čolne, ki so v uporabi krajši čas, zame odpade, saj sem z prvim čiščenjem "očistil" tudi tale bel premaz in potem naprej je šlo vse po starem. Saj vrečka, oziroma jaz sem si sedaj naredil cerado, pomaga ampak jaz bi še kaj boljšega, če sploh obstaja.
lpg
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Ne Jan 03, 2010 10:47

Za plovila, ki so ves čas v vodi je žakel res še najboljša stvar. Vendar je problem,ko greš pozimi prižigat motorje. Zvrečko imaš pokrito peto in motor ne dobi vode za hlajenje in tudi izpuh nima kam.V mrzlem pa se mi nekako ne potaplja, da bi snemal vrečke in jih nato spet natikal nazaj.
Na prejšnji barki, ki je imela osovinski pogon sem vse skupaj namazal z svinjskim lojem in je kar precej pomagalo. Ali je kdo to poskusil tudi na petah?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Jan 03, 2010 11:10

AF od barke, pa mačka, pa je mir. ( eni so za, eni proti, meni deluje )
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 03, 2010 18:24

Ja, svinjski loj je kar dobra zaščita pa še mesar ti ga da zastonj. Lansko sezono sem z njim namazal trokraki sklopljivi propeler Autoprop (na jadrnici) in mi je kar nekaj časa držal. Sem pa danes čutil, ko sem šel z barko na morje, da je vse ponovno obraščeno. In verjetno bi bilo še danes dobro, če bi ga po namazu pogrel tudi s fenom, ravno toliko, da se zažre v pore. Potem gre obraščenost tudi veliko lažje dol.
Seveda pa imam pomisleke, kako in koliko časa naj bi držal na motornih barkah, kjer so obrati in hitrost dosti višji. Verjetno zelo kratek čas.

Da ne odpiram nove teme, me zanimajo izkušnje jadralcev glede antifaulinga in premazov za propeler in osovine.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Jan 03, 2010 20:45

Joško pozdravljen

O tejle zaščiti za propelerje že nekaj časa berem v tujih forumih .Mogoče bo koristno.

http://www.prop-shield.com/
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 04, 2010 11:15

Pravkar sem govoril s svetovalcem podjetja Hempel iz Umaga in mi je svetoval tole:
Hempel's Prop Primer 101 EX
Hempel's Prop AF 712EX.
Seveda prej očistiti, zmatirati in razmastiti. Oba sta v sprej varianti sive ali črne barve. Treba pa se je držati navodil, predvsem intervalov med nanosi in porabiti ves sprej za eno nogo. Jaz bom tole probal, saj mi je ta isti svetoval že za AF barke pred dvemi leti in sem zelo zadovoljen. Bomo videli, če pa že kdo ima izkušnje z temi premazi pa na dan z besedo.
lpg
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Po Jan 04, 2010 12:38

Gregor.n,kje pa se da te špreje kupiti,saj bi tudi sam naredil antifouling na peto,ker se mi ne da celo sezono vsaki drugi vikend potapljati in čistiti pete.

L.P.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 04, 2010 13:54

Po mojih izkušnjah je treba tudi Glide Cruise, ki ga uporabljam na podnu v slovenskih navtičnih trgovinah naročiti, predvidevam da se da naročiti tudi tele spreje.
Sicer pa sam kupujem tele zadeve v Umagu v trgovini Dahema, kjer imajo vedno vse na zalogi, če ne, počakaš par minut in pripeljejo direkt iz tovarne.
lpg
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Mar 04, 2010 16:16

Pozdravljeni

Jutri grem po primer in antifouling v špreju za peto,pa me zanima,če lahko nanesem antifoulig tudi po ostalih delih poleg pete(manšete,....).
Kupil bom špreje od Hempla,kot je svetoval Gregor.n.Za propeler pa bom kupil prozoren antifouling od Hempla,ki se nanaša brez primera.
Kupil jih bom v As-boats,če koga slučajno zanima,imajo jih na zalogi,tako da ne treba it v Umag.

L.P.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Mar 04, 2010 17:16

Poročaj prosim o cenah, da vidim če se sploh splača v Umag. Ali imajo tudi temno modri Glide cruise? (v Umagu stane 2,5l malo čez 100 eur-767hrk, spreji pa mislim da med 15 in 20 euri)
lpg

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov