Kupil sem motor tohatsu20 letnik 2008. Naredil bom servis in ker sem se nov na tem podrocju vas prosim za nasvet. Zamenjal bom svecke ngk (toplotna vrednost ista kot jo je navedel proizvajalec), olje QUICKSILVER 4-STROKE SYNTHETIC OUTBOARD MARINE W25-40 (1l je 37e), filter olja in olje v peti QUICKSILVER GEAR LUBE HIGH PERFORMANCE (1l je 15e). Cel motor in peto, pa bom nasprical z krown sprejem. Kontrolni curek vode je mocan in konstanten, tako da mislim da je npeler dobr. Zanima me ce so cene za material dobre in se kje bi lahko kupil material (okolica lj.) razen v spletni trgovini ki sem jo nasel.
LP, P
Tohatsu 20
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Vse ok samo olje ne vem kje si dobil po taki ceni. Jaz dajem Agip 10-40W in je bp cena olja pa slabih 10eur. Tudi Tohatsu sam ne komplicira okoli olja (od 15-40 do 10-40W).Na morju verjetno pri -25c ne boš vozil, bistvena je njegova viskoznost pri visokih temperaturah in ne pri nizkih.
Za v peto pa ga imaš za 2x.
Je pa potrebno nekaj vedeti, na svetu so 3 rafinerije, ki proizvajajo motorna olja, ostali samo preflaširajo in dodajo dodatke ter prodajajo ime.
Za v peto pa ga imaš za 2x.
Je pa potrebno nekaj vedeti, na svetu so 3 rafinerije, ki proizvajajo motorna olja, ostali samo preflaširajo in dodajo dodatke ter prodajajo ime.
Moj namig
, ne kupuj olj in masti v navtični trgovini ampak v trgovini z olji. kakšna so ta olja ti ne morem reči, ker so zelo skopi pri podatkih o vizkoznosti. Da je dobro vem le za olje v peti, za motorna olja te znamke pa ne vem. Tudi oljni filter je na servisu skoraj 30eur v trgovini pa 6-7eur. Ni kaj umetniški vtis. 
Pozdravljeni,
tole o oljih sem že jaz pred časom raziskoval in ugotovil, kot je že bilo omenjeno v prejšnjih postih.
1. Najpomembnejša je redna menjava olja in filtra.
2. Izbira olja je najboljša po deklaraciji proizvajalca - sae vrednost
3. filter pa vprašanje. Če ima spin-on potem original, drugače pa kakšnega FleetGuard-a, Racor-ja, Mann-a...
Proizvajalcev olja je res le nekaj na svetu, razlika med njimi je v glavnem v aditivih, ki jih dodajajo baznemu olju. Zato so marine olja primernejša, saj vsebujejo aditive za ta režim delovanja. Glede izbire sintetike ali mineralnega pa naj povem, da sem imel v svojem yanmarju nekega sintetičnega castrol-a za 25€/l pa se je za njim kadilo in smrdelo kot za 30 let starim razklopotanim yugecom?!? Potem pa sem kupil original yanmar olje za ~8€/l in zadeva teče kot urca!!! Sintetika ima boljše mazalne lastnosti, vendar so preveč tekoča (premalo viskozna - gosta), zato olja obroček v celoti ne pobere s sten cilindra. Tako pride del olja v prostor za izgorevanje, kar povzroča omenjene neprijetnosti. Popolnoma druga stvar pa je pri sodobnih motorjih z nižjimi tolerancami, ki pa na žalost niso primerni za marine rabo?!?
Zato redna menjava in ustrezno olje, pa ne bo šlo nič narobe. Vsako eksperimentiranje pa je metanje denarja skozi okno in možnost težav...
še tole, robo se kupuje pri uvozniku ali v trgovini in nikakor ne na servisu!!! Filter original yanmar je za 4€ dražji od Manna, ki je mislim da pod 10€. In teh 4€ je na letnem nivoju!!! Jst dam glas za original rezervne dele dele!!!!
tole o oljih sem že jaz pred časom raziskoval in ugotovil, kot je že bilo omenjeno v prejšnjih postih.
1. Najpomembnejša je redna menjava olja in filtra.
2. Izbira olja je najboljša po deklaraciji proizvajalca - sae vrednost
3. filter pa vprašanje. Če ima spin-on potem original, drugače pa kakšnega FleetGuard-a, Racor-ja, Mann-a...
Proizvajalcev olja je res le nekaj na svetu, razlika med njimi je v glavnem v aditivih, ki jih dodajajo baznemu olju. Zato so marine olja primernejša, saj vsebujejo aditive za ta režim delovanja. Glede izbire sintetike ali mineralnega pa naj povem, da sem imel v svojem yanmarju nekega sintetičnega castrol-a za 25€/l pa se je za njim kadilo in smrdelo kot za 30 let starim razklopotanim yugecom?!? Potem pa sem kupil original yanmar olje za ~8€/l in zadeva teče kot urca!!! Sintetika ima boljše mazalne lastnosti, vendar so preveč tekoča (premalo viskozna - gosta), zato olja obroček v celoti ne pobere s sten cilindra. Tako pride del olja v prostor za izgorevanje, kar povzroča omenjene neprijetnosti. Popolnoma druga stvar pa je pri sodobnih motorjih z nižjimi tolerancami, ki pa na žalost niso primerni za marine rabo?!?
Zato redna menjava in ustrezno olje, pa ne bo šlo nič narobe. Vsako eksperimentiranje pa je metanje denarja skozi okno in možnost težav...
še tole, robo se kupuje pri uvozniku ali v trgovini in nikakor ne na servisu!!! Filter original yanmar je za 4€ dražji od Manna, ki je mislim da pod 10€. In teh 4€ je na letnem nivoju!!! Jst dam glas za original rezervne dele dele!!!!
l.p. Rok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov