Problem pri vzratni vožnji
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Problem pri vzratni vožnji
Sem lastnik izpodrivne barke, jeklene konstrukcije, težke cca 10 ton, opremljene z enim motorjem z osovinskim pogonom. Pri vožnji nazaj je problem, ko barka enkrat zagrabi smer, ji smeri ne moreš več spremeniti, tudi, če krmilo obrnem popolnoma v drugo smer. Tudi z bowthrustejem si ne morem kaj dosti pomagati. Prosim za predloge, kako bi to lahko rešil.
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Do septembra 2009 sem bil lastnik 3 t lesenjače. Iz mojih izkušenj naj ti povem, da se kaj dosti ne da narediti
Vrtilni moment vijaka pač dela svoje in tudi od tega je odvisno ali te vleče v levo ali v desno...
Samo dva napotka:
1. Če je le možno izvajaj manevre naprej;
2. Takoj, ko se začne barka premikati vzratno izključi pobon (beri prosti tek) in takrat je nekaj malega možnosti, da bo krmilo vsaj malo ubogalo (oz. barka)
Vedno preden začneš manever naj bo le ta v celoti naštudiran v glavi.., vsi hitri popravki in korekcije pri taki barki odpadejo......
Nenazadnje "vaja dela mojstra"..
V delikatnih situacijah sem jaz mojo z pretikanjem naprej in nazaj in z vrtenjem v smeri, kjer mi je vrtilni moment pomagal obrnil praktično na mestu, seveda pa vedno zaradi prostora, prometa ali bočnih vetrov nimaš te možnosti.
Na koncu še enkrat - "vaja dela mojstra"..
Vrtilni moment vijaka pač dela svoje in tudi od tega je odvisno ali te vleče v levo ali v desno...
Samo dva napotka:
1. Če je le možno izvajaj manevre naprej;
2. Takoj, ko se začne barka premikati vzratno izključi pobon (beri prosti tek) in takrat je nekaj malega možnosti, da bo krmilo vsaj malo ubogalo (oz. barka)
Vedno preden začneš manever naj bo le ta v celoti naštudiran v glavi.., vsi hitri popravki in korekcije pri taki barki odpadejo......
Nenazadnje "vaja dela mojstra"..
V delikatnih situacijah sem jaz mojo z pretikanjem naprej in nazaj in z vrtenjem v smeri, kjer mi je vrtilni moment pomagal obrnil praktično na mestu, seveda pa vedno zaradi prostora, prometa ali bočnih vetrov nimaš te možnosti.
Na koncu še enkrat - "vaja dela mojstra"..
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Tako je, pač vse barke niso "splošno" vodljive, se pa da zato lepo izkoriščat sam zanos zaradi vijaka. Lepo naštudiraj to in nato se boš lahko z zadevo "igral".
Tudi za vzvratno je tako kot je že napisal Savo, takoj ko začutiš da je krmilo zagrabilo, prestavi v prosti tek, takrat bi tudi moralo krmilo počasi prijeti tudi v drugo stran, rabiš pa zato malo brzine, ampak od prej, ko manevriraš probaj imeti v prostem teku. Glede na to da ne gre za neko majhno plovilo, je dobro da zadevo malo naštudiraš na odprtem, potem pa počasi v marinah. Pri tej teži morajo tudi vsi postopki biti malo daljši, da moment naredi svoje (bowthruster).
Še vedno velja: vaja dela mosjtra!
Tudi za vzvratno je tako kot je že napisal Savo, takoj ko začutiš da je krmilo zagrabilo, prestavi v prosti tek, takrat bi tudi moralo krmilo počasi prijeti tudi v drugo stran, rabiš pa zato malo brzine, ampak od prej, ko manevriraš probaj imeti v prostem teku. Glede na to da ne gre za neko majhno plovilo, je dobro da zadevo malo naštudiraš na odprtem, potem pa počasi v marinah. Pri tej teži morajo tudi vsi postopki biti malo daljši, da moment naredi svoje (bowthruster).
Še vedno velja: vaja dela mosjtra!
LP, Uroš.
Pozdravljen na Morjeplovcu.
Glede tvojih problemov ( absolutno se strinjam z pisanjem Save in u-r-o-s--a), bi bilo tudi koristno, če nam pokažeš slikco od krmila ( ko je barka bila zunaj, če jih seveda imaš), lahko , da je tudi majčkeno pre malo za to težo in dolžino plovila. Pa recimo podatki o moči bowtrasterja. Mogoče je tudi tale majceno prešvoh.
Kako dolgo pa si že ponosni lastnik ?
LP
Glede tvojih problemov ( absolutno se strinjam z pisanjem Save in u-r-o-s--a), bi bilo tudi koristno, če nam pokažeš slikco od krmila ( ko je barka bila zunaj, če jih seveda imaš), lahko , da je tudi majčkeno pre malo za to težo in dolžino plovila. Pa recimo podatki o moči bowtrasterja. Mogoče je tudi tale majceno prešvoh.
Kako dolgo pa si že ponosni lastnik ?
LP
No pa da še jaz potrdim vse kar so napisali pred mano.
Pri taki barki je potreben vzgon potem pa obvezno prosti tek, da se barka odzove.
Pri moji sem dal vzratno in krmilo v eno stran barka pa v drugo. Ko se enkrat navadiš, pa gre to brez problema.
Ponavljam: vaja dela mojstra
Simon, če pa prideš dol do Cresa bova pa še v praksi probala
Jasno z kakšnim pivom v riti, da se bova bolj vrtela
Lp Mitja
Pri taki barki je potreben vzgon potem pa obvezno prosti tek, da se barka odzove.
Pri moji sem dal vzratno in krmilo v eno stran barka pa v drugo. Ko se enkrat navadiš, pa gre to brez problema.
Ponavljam: vaja dela mojstra
Simon, če pa prideš dol do Cresa bova pa še v praksi probala
Jasno z kakšnim pivom v riti, da se bova bolj vrtela
Lp Mitja
Tukaj ni kaj dosti dodati, mogoče iz mojih izkušenj, sicer z manjšo lesenjačo, lahko povem, da krmilo v eno smer bolj grabi kot v drugo, odvisno od smeri vrtenja propelerja. Nikoli ne zavrti krmila do kraja, ampak max za 20°, meni se zdi da tako bolje grabi.
V bistvu, se vse dela z zamikom(ni to avto
), krmilo bo grabilo takrat ko se barka zečne kontra premikati, recimo voziš vzratno, nato daš naprej, krmila tukaj še ne obračaš, čeprav bi rad zavil v nasprotno smer, ko se barka popolnoma ustavi, šele taktrat obrneš krmilo, ko se navadiš jo praktično obrneš na mestu, za vajo poskusi obrniti na mestu, mogoče se sliši neverjetno, ampak, če pravočasno "motaš" krmilo, jo boš brez problema obrnil na mestu, le z zamikom obračaš (3-5s ali pa še bolj počasi), če prehitro obrneš krmilo, in se barka še vedno giblje nazaj, bo zavijala v nasprotno smer kot želiš. Malo treninga pa bo.
Kot zlato pravilo, pri manevriranju v luki, pa naj ti bo, da se vzratno ne zavija, ampak le ustavi barko, se pravi ko voziš vzratno mej vedno ravno krmilo, vzratna ti naj služi le za ustavitev barke, manevre pa delaj ko voziš naprej, tako ti bo najlažje.
V bistvu, se vse dela z zamikom(ni to avto
Kot zlato pravilo, pri manevriranju v luki, pa naj ti bo, da se vzratno ne zavija, ampak le ustavi barko, se pravi ko voziš vzratno mej vedno ravno krmilo, vzratna ti naj služi le za ustavitev barke, manevre pa delaj ko voziš naprej, tako ti bo najlažje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov